Girildikleri andan itibaren kısmen ya da tamamen işlem olmaması halinde gerçekleşmeyen kısmı, fiyat ve zaman öncelik sırasına göre payın (pasif) bekler. Yalnızca miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Karşı tarafta yer alan en iyi fiyatlı emirlerle eşleşir; böylece işleme dönüşürler.
Piyasadan Limite
Karşı taraftaki sadece en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler. Ancak işleme dönüşmeyen kısım, gerçekleşen son işlem fiyatını alarak limit fiyatlı emre dönüşür ve emir defterinde beklemeye geçer.
Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir. Bu işlem emir tümüyle gerçekleşene kadar, emir son tarihi gelene kadar ya da emir ve sürekliliği iptal edilene kadar gönderilir.
İşlem tipleri genel olarak anlık emir ve bekleyen emir olarak ikiye ayrılır. Anlık emirler piyasadaki fiyat üzerinden hareket eder. Bekleyen emirler ise yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesine geldiğinde harekete geçer. Borsada bekleyen emirleri görme için çeşitli analiz araçlarından yararlanılabilir.
Yerli yatırımcıların hisse senetlerini elde tutma süreleri endekslere göre farklı ama yine de çok kısa. Yerli yatırımcıda bu süre endekslere göre bu süre 26 günle 67 gün arasında seyrediyor. Hisse senetlerini elde tutma süresi yabancı yatırımcılarda ise 178 gün ile 274 gün arasında bulunuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Girildikleri andan itibaren kısmen ya da tamamen işlem olmaması halinde gerçekleşmeyen kısmı, fiyat ve zaman öncelik sırasına göre payın (pasif) bekler. Yalnızca miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Karşı tarafta yer alan en iyi fiyatlı emirlerle eşleşir; böylece işleme dönüşürler.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır. 18:00 itibarıyla ise sürekli seans bittiğinde 18:05'e kadar kapanış marj yayını, emir toplama ve fiyat belirleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Emirlerin Eşlenmesi
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır. Emirlerin eşleşebilmesi için her iki emir için de yeterli teminatın bulunması şarttır. Eşleşme anında yeterli teminatı bulunmayan emir iptal edilir ve işlem gerçekleşmez.
Borsa İstanbul piyasasında hafta sonu ve resmî tatiller dışında sabah 09.45 ile akşam 18.05 arası emir verilir. Bu saatler dışında herhangi bir zaman diliminde emir verseniz de emir ertesi güne kadar bekler. Borsada emir saatleri için şu saatler aralığında emir verilmelidir gibi bir durum yoktur.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
Kısaca "Hisse alım emri neden gerçekleşmez?" sorusuna verilecek yanıt tarafların alış ve satış konusunda bir eşleşme sağlamadığı durumlarda gerçekleşmez yanıtı verilebilir.
Sisteme girilen, düzeltilen ve iptal edilen toplam emir sayısının gerçekleştirilen toplam işlem sayısına oranının [5:1]'i aşması durumunda; bu oranın aşılmasına neden olan emir girme/düzeltme/iptal operasyonlarının her birinden 0,25 TL maktu ücret alınmaktadır.
Derinlik içerisinde hangi fiyatın bekleyen emirlerini görmek istiyorsanız, o fiyata sağ klik bekleyen emir deyin bekleyen emirler penceresi açılacaktır.
Limit emir tipinde girilen emirlerde, emir fiyatı güncel fiyata ulaşmadıkça emir gerçekleşmez. Stop-Piyasa Emri'nde ise piyasadaki güncel fiyat tetikleme fiyatını ulaşmadıkça emrinizin gerçekleşme koşulu yerine gelmeyeceği için emir gerçekleşmez.
1. Günlük. Pay Piyasasındaki bütün pazarlarda aksi belirtilmedikçe girilen her emir, girildiği gün boyunca geçerlidir ve işlem görmezlerse gün sonunda iptal edilirler.
Gerçek alım-satım niyeti taşımayan emir girişi (spoofing) dünya sermaye piyasalarında ciddi bir suç olarak kabul ediliyor. Söz konusu manipülatif hareket 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte bizde de suç olarak kabul edilmeye başlandı.
Borsada hisse senedi işlemleri hafta içi her gün 09.40-09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Bu sürelerde yatırımcılar hisseleri için alım satım emri verebilirler.
Borsada ertesi güne emir vermek mümkündür. Yatırımcıların saat 18.15 sonrası girdikleri emirler, ertesi gün için geçerli olur. Bu durum Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası ve diğer tüm kurumlar için geçerlidir.
Borsada hisse alabilmek için hafta içi her gün 09.40 - 09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda saat 10.00 ile 18.00 arasında herhangi bir seans ya da kısıtlama bulunmadan hisse alınabilir.
Zira alış satış emirleri, açılış ve kapanış seansında verilir. Örneğin Borsa İstanbul (BIST) açılış seansı, 09.40-09.55 saatleri arasındadır. Bu 15 dakikalık zaman diliminde yatırımcıların emirleri toplanır. Daha sonra 09.55 itibarıyla açılış fiyatı belirlenir.
Hisse senedi işlemlerinde, piyasa fiyatlı ve limitli emirler için geçerlilik süresi olarak kalanını iptal et (KİE) tercih edilir. Fiyatsız olarak yalnızca tutar belirtilerek girilen bu emirler en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması hâlinde kalan tutar iptal edilir.
40 gün emri nedir? Geçerlilik süresi olarak 2 günden 40 güne kadar giriş yapılabilen, emir tipi sadece limit fiyatlı olan süreli emirlerdir.
Borsada tavandan emir vermek
Hisse senedinin fiyatının bu sınırlara ulaşması durumunda, belirlenen bu sınırların üst noktasına tavan denir. Hisse senedi en üst sınırdan talep görmeye devam ettikçe tavandan alış yapmak isteyen yatırımcı ve emir sayısı artar.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri