Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır.
Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır. İbuprofen içeren ağrı kesiciler, meşrubatlarla bir arada alınmamalı. Asitli içeceklerde bulunan karbondioksit ve asit ilacın emilimini arttırır, ilacın dozu kontrolden çıkar ve toksisitesi artar.
İlgili 36 soru bulundu
Parasetamol içeren ve ağrı kesici, ateş düşürücü, grip ve nezle semptomlarını giderici ya da uykuya yardımcı ilaçlar ile birlikte kullanmayınız.
Parol ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar grubundandır. Etken maddesi parasetamol migren, diş ağrısı, adet krampları gibi ağrılarda ve grip, soğuk algınlığı kaynaklı ateşin tedavisinde kullanılır. Parol kısa süreli kullanıma uygun bir ilaçtır.
Parol, analjezik ve antipiretik etkilerini 15-30 dakikada ve 3-4 saat süreyle gösterir. Parasetamol, çoğu vücut dokularına hızlı ve düzenli olarak dağılır. Plazma yarı ömrü 1.25-3 saattir.
Parasetamol bütün dokulara hızla dağılır. Plazma proteinlerine bağlanması zayıftır. Plazma yarı ömrü 1-4 saattir. İdrarla, parasetamol'ün %1-3'ü değişmemiş olarak atılır.
Parol, içeriğindeki "Parasetamol" maddesinden dolayı, grip semptomlarını (orta şiddetli ağrılar, yüksek ateş ve boğaz ağrısı) büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur.
Süt ve süt ürünleri / Antibiyotikler
Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin. Ayrıca kafeinli içecekler veya domates gibi asitli besinler antibiyotiklerle birlikte veya yakın zamanda alındığında mide hassasiyetini artırabiliyor.
PAROL, akut (kısa süreli) yüksek dozda alındığında ciddi karaciğer toksisitesine (zehirlenmesine) neden olur. Erişkinlerde kronik (uzun süreli ve tekrarlayarak) günlük dozlarda alındığında karaciğer hasarına neden olabilir.
Ağrı kesici olarak Parasetamol (Parol, Minoset vb.) tercih edilmelidir. Bitki çaylarının kan sulandırıcı etkileri olduğu için ameliyattan en az bir hafta öncesinde kesilmesi tavsiye edilir.
Cengiz, özellikle bu tip tıp alanına ilişkin sağlık sorunlarında verilen antibiyotiklerin mutlaka bol su ile alınması ve alındıktan sonra yarım saat dik pozisyonda kalınması gerektiğini söyledi. Cengiz, "Aksi taktirde yemek borusuna yapışıp ciddi ağrılı ülserlere neden olabilirler" açıklamasında bulundu.
En ideal kullanım, ilaçları aç karnına yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra almaktır. Tok karnına alınması gereken bir ilacı aç karnına alırsak midede tahrişe neden olabilir. Aç karnına alınması gereken bir ilaç tok karnına alınırsa yiyeceklerle etkileşiyor.
Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, belirtiler konusunda yardımcı olması için parasetamol alınabilir.
Parasetamol + FAVI Yetişkinlerde günlük parasetamol dozu 3000 mg / gün'den (4000 mg / gün yerine) fazla olmamalıdır.
Daha çok aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Tok içildiğinde etkisi daha az olacaktır. Günde 1-2 doz alınabilir. 4 veya 6 saat aralıklarla kullanılmalıdır.
Parol günde kaç tane içilir? Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; 12 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde tavsiye edilen Parol Tablet dozajı, gerekli oldukça her 4-6 saatte bir 500 mg -1 gr (1 -2 tablet)'dır. Maksimum günlük doz 6 tablettir.
Parol, her ne kadar rahatlıkla ulaşılabilecek bir ilaç olsa dahi, doktor kontrolünde kullanılması en ideal olanıdır. Özellikle bulantı, kusma, baş dönmesi, uyku hali gibi yan etkileri olan parol ilacı, hamilelerde veyahut emziren kadınlarda ciddi olumsuz etkilere sebebiyet verebilir.
12 yaş üstü çocuklara ilaç çentikli kısmından ikiye bölünerek (1/2 doz; 250 mg) günde 1-2 adet (500 mg) verilebilir.
Parol ayrıca grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, sinüzit ve diğer akut ateşli durumlar için ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak da kullanılabilir.
Aspirin, parasetamol ve diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) aç karnına alınamaz. Etkilerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına da (mide kanaması gibi) neden olur.
Parol ağrı kesici bir ilaçtır. Tüm ağrı kesiciler gibi Parol de mutlaka yemekten sonra yani tok iken alınmalıdır. Yine ilaç bir bardak su ile birlikte alınmalıdır. Mide ülseri veya gastriti olan kişiler, ağrı kesici ilaç almak zorunda ise, tok karnına ve mide koruyucu bir ilaç ile birlikte almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri