Hisse bölünmesi, bir şirket, hisse senetlerinin değerinin çok yüksek fiyatlandırıldığına karar verdiğinde ve hisse senetleri için talebi arttırmak (ve genellikle toplam fiyatı artırmak) istediğinde gerçekleşir. Hisse bölündüğünde değeri de bu oranda düşer.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Hisse Bölünmesi ya da orijinal ismiyle stock split; bir şirketin geniş yatırımcı tabanına yayılmak ve likiditesini artırmak amacıyla mevcut hisse senetlerinin sayısının artırılması ve buna bağlı olarak hisselerin daha küçük birimlere bölünmesi işlemidir. Bu şekilde hisse fiyatlarında bölünme oranı kadar düşüş yaşanır.
Hisse Senedi Bölünme Oranları
Bir örnek verecek olursak; A şirketinin 10.000 adet hisse senedine sahip olduğunu ve bir hisse fiyatının da 500 TL'den işlem gördüğünü varsayalım. Eğer A şirketi 1:2 hisse bölünmesi gerçekleştirdi ise bu, her bir hissenin ikiye bölündüğü anlamına gelir.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
Bedelsiz sermaye artırımında, hissedarlara herhangi bir ücret talep edilmez. Hissedarlar, önceden sahip oldukları hisselerin yanında bedelsiz olarak verilen yeni hisse senetleri sayesinde şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunurlar. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin piyasa değerini değiştirmez.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir.
Belirli bir alt sıranın altına düşen hisseler BIST 100 listesinde yer almaz. Bu durum liste dışında kalan hissenin piyasada işlem değerinin düştüğü anlamına gelir. BIST 100 endekslerinden çıkarılan payların yerine yedek paylar alınır.
PD/DD oranı 1 ise hissenin piyasa değeri ile defter değeri birbirine eşittir. Normalde bir şirketin PD/DD oranının 1 ya da 1'e yakın olması beklenir. 1'den yüksek ise hisse aşırı değerlenmiştir yani pahalıdır.
Bedelsiz sermaye artırımının hisseye etkisi
Bedelsiz sermaye artırımında bölünme oranı kadar hisse fiyatı etkilenir. Dolayısıyla bedelsiz sermaye artırımı yapıldıktan sonra hisse fiyatında düşüş olur.
Şirketin ödenmiş sermayesinin enflasyon nedeniyle düşük hale gelmesi piyasalarda şirket değerinin düşmesi anlamına gelecektir. Böyle bir durumun yaşanmaması için şirketler ödenmiş sermayelerinin enflasyon karşısında erimemesi amacıyla bedelsiz sermaye artırımı yoluna gidebilirler.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Şirketin hisse senedine yatırım yapan kişiler, bedelsiz sermaye artırımından olumlu etkilenirler. Çünkü bedelsiz bölünme, hisse senetlerine olumlu yansır. Bedelsiz sermaye artırımı sonrasında aslında şirketin piyasa değeri aynı kalırken borsada hareketlilik meydana gelir.
BIST 100 Türk borsasının göstergesiyken BIST 30 borsadaki en değerli hisseleri gösterir. BIST 30 BIST 100 farkı endeks ve pay oranlamasıyla ortaya çıkar. BIST 100 endeksi pay piyasasının temel ölçütü olarak kabul edilir. BIST 30'da yer alan şirketler aynı zamanda BIST 50 ve BIST 100'de yer alır.
Son 5 borsa işlem günü içerisinde bir kullanıcının 3'ten fazla günlük al/sat işlemi bulunuyorsa bu kullanıcı 90 gün boyunca Amerikan borsalarından men edilebilir. Bu durumun yaşanmaması için Midaslıları korumak adına, son 5 borsa işlem günü içerisinde 4. kez Günlük Al/Sat işleminin yapılmasını engelliyoruz.
Tavan yapması, genellikle hisse senedinin fiyatındaki yükselişin devam edeceği beklentisini yarattığı için yatırımcılar tarafından olumlu bir sinyal olarak algılanır. Ancak, yükseliş trendi her zaman devam etmeyebilir ve hisse senedi fiyatı düşebilir.
Analistler, yeni düzenleme ile hisse senetlerinin gün içinde, bir önceki kapanışa göre en fazla yüzde 10 aşağı ya da yukarı yönlü hareket edebileceğine belirterek, tek emirle yüzde 5'lik bir hareket görülecek olması durumunda ise devre kesicinin çalışacağını ifade etti.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Bedelsiz sermaye artırımı, bir şirketin mevcut hissedarlarına hisse senetleri dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımı yöntemidir. Bu yöntemde, hisse senetleri ücretsiz dağıtılır, yani hissedarlar herhangi bir bedel ödemezler.
ASELSAN'DAN YÜZDE 100 BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI
SPK haftalık bülteninde yer alan karara göre, Şirket 2 milyar 80 milyon TL kar payından karşılanmak üzere bedelsiz sermaye artıracak. Şirket'in mevcut 2 milyar 280 milyon TL olan sermayesi artırım sonrası 4 milyar 560 milyon TL'ye çıkacak.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri