Mercimek, bezelye, fasulye, nohut, kinoa, fındık, fıstık, ceviz, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, karabuğday gibi bitkisel protein bakımından zengin yiyecekler de yumurta kalitesi üzerinde olumlu etkilerde bulunuyor, düzenli olarak tüketildiğinde bu süreci daha rahat geçirmenize destek oluyor.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir. Fındık, ceviz, badem, avokado, zeytin gibi omega 3'den zengin besinler mutlaka diyete eklenmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle folik asit, omega 3, A, D ve E vitamini ile çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli. Bu bileşenler genel olarak tükettiğimiz günlük gıdalarımız olan tahıl, taze meyve, sebze ve kuruyemişlerde bolca bulunur.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Yumurtalık rezervi konusunda azalma yaşayan kadınların genel olarak kullandığı bitkisel formüllerin başında soğan kürü yer almaktadır. Soğan kürü aynı zamanda yumurtalıklarda bulunan çikolata kistlerinin de parçalanarak yok olmasına katkı sağlar.
Yumurta tembelliği, yani diğer bir değişle yumurtalık rezervinde azalma, yumurtalık dokusu içerisinde kalan yumurta sayısının azalması anlamına gelir. Her kadın, daha anne karnında iken yumurtalığına yerleşmiş olan yumurtaları üreme dönemi boyunca kullanır ve yaşamın hiçbir döneminde yeni yumurta üretme şansı yoktur.
Yağlı süt, yağlı yoğurt, kaymak, peynir ve özellikle kefir rahim sağlığını koruyan ve özellikle kemikleri güçlendirdiği için anne olmak isteyen her kadın için tavsiye edilmektedir. Kalsiyum bilindiği gibi yeşil olan sebzelerde de bulunmaktadır. Kalsiyumu sebzelerden de alabilirsiniz.
Yanlış kromozom sayısı, sigara kullanımı, kemoterapi, radyoterapi, bazı immünolojik hastalıklar, obezite, şişmanlık ve yumurtalık kistleri, yumurta kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
İç yumurta kalitesini etkileyen altı faktör vardır;Hastalık, Yumurta Yaşı, Sıcaklık, Nem, Taşıma ve Saklama. *Yumurta Yaşı: Bir kaç günlük yumurtalar zayıf ve sulu albumen gösterebilirler. CO2 kaybı içeriği alkali hale getirir ve bu yumurta tadını etkiler.
Arı sütünün tüp bebek tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanımı günümüzde çok yaygındır. Antral folikül ve yumurta rezervinin artması için tavsiye edilmektedir.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Avokado doğurganlığı artırıyor
Kadınlar için yeşil yapraklı sebzeler, yumurta kalitesini artırmak ve olası DNA hasarlarını en aza indirmek için en çok destek alınan besinlerdir. Tekli doymamış yağlar açısından en zengin besin avokado ve zeytinyağıdır.
Yapılan araştırmalarda, magnezyum ve çinkodan zengin besinler hamile kalma olasılığını artırmaktadır. Ceviz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler zengin magnezyum kaynaklarındandır. Kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, fındık ve süt ürünleri ise zengin çinko kaynağıdır.
Yumurta kalitesinin bozulmasında en önemli sebeplerden biri kromozomal bozukluklardır. Yaş, stres, sebze ve meyvelerde kullanılan tarım ilaçları ve diğer çevresel toksinler özellikle yumurtlamadan hemen önceki dönemde kromozomal bozukluklara sebep olur.
Ultrasonda antral folikül (yumurta) sayılması: Adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografide her iki yumurtalıkta toplam 7-10 tane antral follikül(yumurta) (2-9 mm arasındaki foliküller) olması yumurtalık rezervinin iyi olduğunu gösterir.
Yumurtalık Tembelliği Tedavisi
Bu konuda hamile kalmayı istemeyen kadınlar için doğum kontrol hapı ya da adet hapları kullanılmaktadır. Genellikle 6 ile 8 ay arasında devam ettirilen tedavi doğru bir şekilde uygulandığı takdirde kesin olarak yumurtalık tembelliğinden kurtulunabilmektedir.
Soğan kürünün özellikle hamilelik şansını arttırması için en az altı ayda bir 15 gün kullanmanız gerekmektedir. Süreye kesinlikle uyulması gerekmektedir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu soğan kürü ile maksimum faydayı sağlamak için kürü taze hazırlayıp tüketmeniz önerilmektedir. Boş mideye öğleden önce ve sonra olmak üzere günde 2 kez ılıktan hafif sıcak içmeniz önerilir. Uygulamaya regl bitiminden 3-7 veya 10 gün sonrasında başlayabilirsiniz.
-Stres, Yumurta Kalitesini Etkiler mi? Stres yumurta kalitesini azaltmaktadır. Stres vücuttaki tüm hücreler üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Çok stresli yaşantısı olan kadınlarda yumurta rezervi çok daha hızlı azalmaktadır ve tüp bebek tedavisinde elde edilen yumurta kalitesi daha düşük olmaktadır.
Yumurtaların tembelliği için doğal olarak tüketebileceğiniz yeşil sebzeler Ispanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı olabiliyor. Soğan kürü de bu doğal tedaviler arasında tercih edilebilir.
Folik asit saat kaçta içilmeli, diye de merak edebilirsin. Folik asit tabletlerini belirli bir saat olmadan, sabah veya akşam saatlerinde almak tavsiye ediliyor.
D Vitamini Eksikliği Doğurganlığı Azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri