Alacak Senetleridir Senede bağlanmış hakkın türüne göre kıymetli evrakın; alacak senetleri, eşya hukuku (emtia) senetleri ve hisse senetleri şeklinde sınıflandırıldığı yukarıda belirtilmişti.
Bunlar da poliçe, bono, çek gibi senetlerle fatura, konşimento, hamule senedi, makbuz senedi, varrant, resepise gibi ticari vesikalardır.
Yani kıymetli evrak içindeki bir grup senedin ortak adı kambiyo senedidir. Bundan başka menkul kıymetler de kıymetli evraktır. Hisse senedi, tahvil gibi. Kıymetli evraka verilebilecek diğer örnekler: konişmento (konşimento), makbuz senedi, varant.
Hisse senedi, bir şirket tarafından ihraç edilen ve ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli bir evrak aslında. Yatırım yaptığınız şirketin kâr payına, diğer adıyla temettüsüne de sahip oluyorsunuz. Yani şirketin değerindeki artışa ek olarak kârdan da pay alıyorsunuz.
Eşya Hukuku (Emtia) Senedi: Eşya hukuku (emtia) senetlerinde, senede, mülkiyet ya da rehin hakkı gibi ayni bir hak bağlanmıştır. Makbuz senedi, varant, taşıma senedi, bu tür kıymetli evraka örnek gösterilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Emtia, ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, doğal gaz, bakır, pamuk, mısır, buğday, şeker, kahve gibi malların tümüne verilen addır. Bu malların alım-satımının gerçekleştirildiği piyasaya Emtia Borsası denir ve Türkiye'de 133 adet Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı emtia borsası bulunmaktadır.
Emtia grubu, maden, mineral, enerji, tarım, hayvancılık ve diğer sektör ürünlerinden oluşmaktadır. Petrol, doğalgaz, altın, gümüş, demir, bakır, alüminyum, platin, paladyum, şeker, mısır, pamuk, buğday, kahve ve daha bir çok hammadde emtia piyasalarında işlem görmektedir.
Hisse senedi, şirketlerin ortaklarına şirket sermayesindeki paylarını belgelemek için verdikleri kıymet evraktır. Hisse Senetleri ile ilgili her türlü yasal düzenleme Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanununda yer almaktadır.
Hisse senetleri, tahviller ve banka banoları değerli yatırım araçları, menkul kıymetler arasına girmektedir.
Bir anonim şirketin nama ya da emre yazılı hisse senedi çıkartmış olması durumunda bu senetlerin ortağın kişisel borçlarından dolayı haczi mümkün bulunmaktadır.
Tahvil bir borç senedidir. Hisse senedi ise, bir mülkiyet senedididr. Tahvil sahibi, tahvil çıkaran kuruluşun uzun vadeli alacaklısıdır. Hisse senedi sahibi, hisse senedini çıkaran kuruluşun ortağıdır.
Kambiyo senetleri (çek, poliçe, bono), emre yazılı havaleler, faiz ve temettü kuponları, devlet tarafından çıkarılan tahviller, emre yazılı ödeme vaatleri, sigorta poliçeleri (burada kıymetli evrak nitelikleri kabul edilmiş olanlardan bahsedilmektedir) alacak senetlerinin başlıca örnekleridir.
Somut olayda, takip dayanağı senedin düzenlenme yeri ve tarihinin bulunmadığı görülmektedir. Düzenlenme yeri ve tarihi bulunmayan takip dayanağı senet, kambiyo senedi vasfını haiz olmayıp adi yazılı senet niteliğindedir.
121 ALACAK SENETLERİ
İşletmelerin ticari faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan alacaklarına karşılık aldığı bono ve poliçeler bu hesapta izlenir.
121 Alacak Senetleri Hesabının İşleyişi :
Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir. 121 nolu hesap aktif karakterli bir hesaptır. Bu nedenle borçlu çalışır. Borç kalanı veya “0” bakiye verir.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir.
Yeni TTK'nın “Menkul Kıymetler” başlıklı yedinci bölümünde (md. 484 vd), anonim şirketlere ait pay senetleri “menkul kıymet” olarak belirtilmiştir.
Tekdüzen Muhasebe Sistemi'ne göre satış amaçlı (kısa vadeli) elde tutulan hisse senetleri “110 Hisse Senetleri” hesabına kaydedilmektedir.
"Madde 279 - Hisse senetleri ile fon portföylerinin en az yüzde 51'i Türkiye'de kurulmuş bulunan şirketlerin hisse senetlerinden oluşan yatırım fonu katılma belgeleri alış bedeliyle, bunlar dışında kalan her türlü menkul kıymet borsa rayici ile değerlenir.
Yatırımcılar, e-DEVLET şifreleri, MKK sicil numaraları ve şifreleri ya da TC. kimlik numaraları ve şifreleri ile hesaplarında bulunan menkul kıymetlere ilişkin bilgi alabilmekte ve işlem yapabilmektedirler.
Genellikle anonim ortaklıklar tarafından tercih edilen nama yazılı hisse senedi, sahibinin adını içeren kıymetli evrak türüdür. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre hisse senedi, yasal olarak pay senedi şeklinde isimlendirilmektedir. Bu nedenle nama yazılı hisse ile pay senedi kavramları aynı belgeyi ifade eder.
Hisselerin mülkiyetinden elde edilen gelir temettüdür. Hisse senetleri, imtiyazlı hisseler, ertelenmiş hisseler, itfa edilebilir hisseler, bedelsiz hisseler, hak hisseleri ve çalışan hisse senedi opsiyon planı hisseleri gibi farklı hisse türleri vardır.
CBOT (Şikago Ticaret Borsası) vadeli emtianın el değiştirdiği en büyük emtia borsasıdır. Ülkemizde bulunan emtia borsaları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı olarak işlemlerini sürdürüyor.
Kote olan şirket sayısında Borsa İstanbul dünyada 28. sırada
Geçtiğimiz yıl 40 adet yeni halka arzın gerçekleştiği Borsa İstanbul'da bu yıl da toplam 12 halka arz gerçekleşti. 2023 yılının Ocak sonu itibarıyla Borsa İstanbul'da toplam şirket sayısı 468 olurken şirket sayısı sıralamasında Borsa İstanbul, dünyada 28.
Geçen yıl emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kazandıran yüzde 47,8 ile gümüş oldu. Gümüşü, yüzde 37,2 ile soya fasulyesi, yüzde 26,4 ile paladyum, yüzde 26,1 ile bakır izledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri