Şu an ki borsa sistemi İslami sisteme aykırı olarak görmektedir. Borsa sistemini kumara sistemine benzetmektedir. Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir.
BORSA HARAM MI, CAİZ Mİ? İslami ölçülere göre helal bir işle uğraşan bir ticari merkezin veya müessesenin ortağı olmak şeklinde tanzim edilmiş olan senetlerinden satın almak bir anlamda kar ve zararına ortak olmak anlamına geldiği için dinen sakıncalı değildir.
THY KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU? THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
İslam'da faiz, kumar ve haksız kazanç gibi unsurlar haram kabul edilir. Bu nedenle, borsada hisse senetlerine yatırım yapmanın haram olup olmadığına dair tartışmalar ortaya çıkar. Diyanet'e göre, borsada halka arzın haram olmasının temel sebeplerinden biri, spekülasyon ve kumar unsurlarının bulunmasıdır.
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
İlgili 31 soru bulundu
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Ebebek #EBEBK Katılım Finans (KAFİF) formuna göre Katılım Endeksi kriterlerini karşıladığı için katılmak caizdir.
Halka arz borçlanma yoluyla elde edilen kaynaklarda olduğu gibi şirketin belirli bir vadede faiz ve anapara ödemesini gerektirmez.
Bir hisse katılım endeksine uygun değil ise, faizle ya da İslami hassasiyetlere göre işlem yapmıyordur. Bu ifade, bir şirketin veya finansal ürünün İslam'a uygun olmadığını veya katılım bankacılığı prensiplerine aykırı olduğunu belirtir.
Helal listesinde yer alan şirketler şunlar: BİM, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza Altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpaş GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon ...
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Âlimler bunların haram olduğu konusunda da ittifak etmişlerdir. Bu şirketlere ortak olmak, kazanç sağlamak üzere onların hisselerini satın almak ve bunun ticaretini yapmak caiz değildir.
ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin net kârı geçen senenin aynı dönemine göre % 34 artış göstererek 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı.
Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.
Birçok alanda incelenen faktoring sistemi dinende incelenirken, dinde faizin her türlüsü haram kılınmıştır. Bu yüzden işletmeler ellerinde ki çek ve senetleri vadesinden önce daha düşük fiyatlarla üçüncü bir ele verirse bu caiz sayılmamaktadır. Bu yüzden dinde faktoring olayı caiz sayılmamakla beraber, dinen yasaktır.
Varantların mantık olarak opsiyonlara benzediğini ve alım ya da satma hakkının müstakil olarak satışa konu olamayacağı gerekçesinden hareket eden Güney, varantların da opsiyon sözleşmeleri gibi caiz olmayacağı kanaatini paylaşmıştır.
"Sonuç olarak, sermayesinin çoğunluğu İslami açıdan problem teşkil etmeyen, hizmet ve üretim alanları İslam'ın meşru gördüğü alanlar olan şirketlerin borsadaki hisselerinin her türlü manüpilasyondan uzak kalınması şartıyla alınıp satılması caizdir."
Bu süreçte şirket, belirli bir oranda hisse senedini arz ederek, halka açık bir şirket haline gelir. Bu sayede, şirket büyüme hedeflerine doğru daha hızlı yürüyebilir, işletme sermayesini artırabilir, daha fazla yatırımcıya ulaşılabilir ve kamuoyundaki bilinirliğine katkı sağlayabilir. >>>
GIPTA OFİS ve TARKİM BİTKİ şirketlerinin halka arzı, katılım endeksi şartlarını sağlamamaktadır. Dolayısıyla, helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun değildir.
HALKA ARZ 9, 10 ve 11 Kasım tarihlerinde halka arzı toplanacak olan Alfa Solar Enerji #ALFAS 30/06/2022 tarihli finansal tablo verilerine göre Katılım Endeksi kriterlerini sağlamaktadır. Piyasa şartlarından bağımsız olarak #AlfaSolar halka arzına girmek caizdir.
Koza Polyester Sanayi ve Ticaret A.Ş. faaliyet alanı ve diğer kıstaslar ile birlikte katılım endeksi şartlarını sağlamaktadır. Helal hassasiyeti olan yatırımcıların halka arza katılmalarına engel bir durum yoktur.
Fetva Kurulu, "Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur." diye belirtti.
İslam hukuku açısından, internet üzerinden altın alıp satmak caizdir, ancak bazı şartlar ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. İnternet üzerinden altın alıp satarken dikkat edilmesi gereken temel kurallar şunlardır: Satıcı ve alıcı arasında güvenilir ve şeffaf bir işlem gerçekleştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri