Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir.
Fakir bir kimse yemin kefaretini 3 gün oruç tutarak ödeyebilir. Fakat durumu iyi olan ve kefareti karşılayabilecek olan kişiler 10 fakire vücudunu tamamen kapatacak şekilde bir elbise vermesi ya da 10 fakire bir günde iki kez yemek vermesi veya da bir fakire 10 gün yemek vermesi yemin kefareti olarak kabul edilir.
Kâsânî, Bedâi', III, 18-20). Ancak kişi bir konuda yemin edip kefaretini ödemezse ve aynı konuda tekrar yemin ederse, ikinci yeminini bozsa bile hepsi için tek kefaret ödemesi gerekir.
Hanefî'de kefareti gerektirmeyen bir şey yaparak orucu bozduktan sonra, yiyip içilse veya ilişkiye girilse kefaret gerekmez. Mesela susuz olarak bir kum tanesi yutmak, bir pirinç yutmak, kulağa yağ damlatmak gibi bir şey yapılırsa oruç bozulmuş olur. Artık yiyip içilse de, kefaret gerekmez.
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Yemin-i lâğv.
Yanlışlıkla veya doğru zannıyla yalan yere yapılan yemindir. Bir kimsenin borcunu ödemediği halde ödediğini zannederek "vallahi ödedim" diye yemin etmesi gibi. Bu nevi yeminden dolayı yemin sebebine kefaret gerekmez. Allah'ın afvı ve bağışlaması umulur.
Allah'ın isim ve zatî sıfatlarının dışında hiçbir şeye yemin edilmez. Hanefilere göre, Nebi, Kur'ân, Kâbe gibi Müslümanlarca kutsal olan varlıklar adına da yemin edilmesi caiz değildir (Kâsânî a.g.e., III, 5-10; Merginânî, el-Hidâye," II, 72; Mevsıli; IV, 51).
Kur'an ve sünnette yer alan özel kefâret çeşitleri:
Kitap ve sünnette miktar ve çeşitleri açıklanan özel kefâret türleri beş tane olup şunlardır: Oruç kefâreti, yanlışlıkla bir mü'mini öldürmenin kefâreti, zıhar kefâreti, hacda ihramlı iken tıraş olmanın kefâreti ve yemini bozmanın kefâreti.
2023 senesi için Diyanet İşleri tarafından belirlenen Fidye miktarı Asgari 70 TL olarak açıklandı. Buna göre oruç tutulmayan her gün sayısı 70 ile çarpılarak ne kadar fidye miktarı belirlenir.
Farz olan Ramazan orucunu belirli mazeretlerden dolayı tutamayan bir kişinin fakirleri doyurması gibi. Bu yönüyle keffâret ibadetle cezâ arasında bir konuma sahiptir. Bu özelliğinden dolayı kefaret “cezâ-i teabbüdî” olarak anılmıştır (Udeh, 1977: II/253).
Farklı Ramazan aylarında da olsa bir kimsenin meşru mazereti olmaksızın kasten bozduğu bütün oruçlar için bir keffâret ödemesi (peş peşe iki kamerî ay veya altmış gün oruç tutması) yeterlidir. Ayrıca bozduğu her orucu kaza etmesi gerekir.
Dinî bir terim olarak ise, oruç ibadetinin eda edilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.
Kefaret orucu kaç gün sorusunun yanıtı, dini kaynaklarda 61 gün olarak verilir. Kefaret orucu ne zaman tutulur diyenler için en uygun zaman; ayın ilk günü önerilir. Eğer ayın ilk gününde kefaret orucunu tutmaya başlarsanız; 2 ay peş peşe oruç tutup 60 güne tamamlayabilirsiniz.
Her ne şekilde olursa olsun geçerli (mün'akide) olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir.
Geçmişte ödenmiş ve zimmetten düşmüş bir keffâret, gelecekte yapılacak hataları örtmez. Bu sebeple geçmişte bozulan bir yeminden dolayı keffâret ödendikten sonra tekrar yemin edilir ve bu yemin de bozulursa, tekrar yemin keffâreti ödenmesi gerekir.
Vallahi kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş olan kelimelerden bir tanesidir. Bu kelimenin anlamı ise bir konu hakkında Allah'ı tanık tutarım, Allah hakkı için anlamlarına gelmektedir. Vallahi kelimesi bir yemin sözüdür.
Oruç fidyesi kimlere verilebilir? Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.
Dinin belirli yasaklarının ihlâli durumunda yapılması istenen malî veya bedenî ibadet. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Günahtan dönüp Allah'a yönelme anlamında terim.
Kişinin çok sayıda kaza orucu varsa nasıl tutmalıdır? Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olduğu hâlde tutmamış veya bir mazeretten dolayı tutamamış kimseler; öncelikle tutmadıkları bu oruçların sayısını belirlerler ve bu oruçlarını, oruç tutmanın yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.
Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi gibi. Kur'an, Peygamber, Kâbe için demekle yemin olmaz. Fakat âdet olduğu için Mushaf hakkı için demek veya elini Mushafa koyarak bunun hakkı için demek yemin olur. (Kur'an çarpsın) demek, Allah şahidim olsun demek yemin olur.
En güçlü şekilde söz vermek anlamını kendi içinde taşımaktadır. Yemin, sadece Allah'ın mübarek isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur'an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz.
Zıhar yemini yapan bir kişi eşi ile tekrar karı koca olmak için zıhar kefareti ödemelidir. Bunun için de 2 ay oruç tutması gerekmektedir. Buna gücü yetmeyen kişilerin ise 60 tane fakiri doyurması gerekmektedir.
Sorumluluğun oluşabilmesi için irade beyanı şarttır. Bu itibarla yemin ve adağın da geçerli olabilmesi için dille telaffuz edilmeleri gerekir. Telaffuz etmeden sadece içinden geçirmekle yemin ve adak hükümleri oluşmaz (Kâsânî, Bedâi', 3/5; 5/81-82; Nevevî, el-Mecmû', 8/451; Dimyâtî, İânetü't-tâlibîn, 2/412).
Yemin eden kimse, yemini ederken aklı başındaysa ama sinirli hali ile yemin etmişse ve ne dediğini hatırlıyor ve biliyorsa o yeminin keffareti vardır. Ancak ne söylediğini hatırlamayacak düzeyde bir sinirle söylemişse yani cinnet hali ile söylemişse bunun keffareti yoktur.
Bununla beraber bu bir yemin olarak da değerlendirilmiştir. Bu sebeple; Bir kimse, “Şöyle yaparsam kâfir olayım,” “Yahudi veya Hıristiyan olayım,” “Allah'ın kulu, Peygamberin ümmeti olmayayım,” “Allah ruhumu imansız olarak alsın” şeklinde yemin etse, bu şahsın niyetine bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri