Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.
Hisseli tapuda gayrimenkul sahiplerinin adı açık bir şekilde yazılır ve gayrimenkulün kaç ortağının bulunduğu da belirtilir. Böylece o gayrimenkulün kaç ortağa sahip olduğu belgelenmiş olur. Hisseli tapuda belirtilmeyen tek detay, hangi ortağın hangi bölümün sahibi olduğudur.
Arsa ve arazi sahiplerinin sahip oldukları alanın yerini veya sınırlarını öğrenmeleri için arsanın/arazinin bulunduğu yerdeki kadastro müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Ayrıca lisanslı harita kadastro bürosu olan yerlerde ise bu bürolara başvurulabiliyor.
Hisseli Tapu: Paylı Mülkiyet
Tüm maliklerin payı oransal olarak bellidir, taşınmazın bütünü üzerinde belli oranda maliktirler. Bu kişiler, taşınmazın bir bölümüne sahip olur ve bu hisseleri üzerinde tam hak sahibidir. Yani hissedarlar, sahip oldukları hisseyi satma, kiraya verme veya ipotek etme hakkına sahiptirler.
Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu türünün adıdır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır. Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Oysa hisseli (paylı) taşınmaz almak her zaman risklidir. Birden çok kimsenin sahibi olduğu taşınmazdan bir hisse satın almak şu riskleri beraberinde getirir. Diğer hissedarlar size karşı şufa (önalım) hakkı kullanabilirler. Kanuni şufa hakkı tapu kütüğüne yazılmaz.
Hisseli Tapu Dışarıdan Birine Satılır mı? İlgili taşınmaz üzerinde hisse sahibi kişiler satın almadığı takdirde bir başkasına satış mümkündür. Fakat hisse sahiplerinin haberi olmaksızın satış gerçekleştirilirse diğer pay sahiplerinin önalım davası açmaya hak kazanacağını belirtmek gerekir.
Hisseli tapu senedi satışı, yalnızca pay sahiplerinin ortak kararı doğrultusunda gerçekleşebilir. Bu kararın alınmasının ardından taşınmazın tüm hisselerinin veya bir kısmının satışı gerçekleşebilir.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür? Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir.
Hisseli tapu alırken neye dikkat edilmeli? Hisseli satışlarda tapu üzerinde hissesi olan tüm hissedarların satış günü orada bulunması gerekir. Gelemeyecek olan hissedarlar diğer hissedarlara veya bir vekile vekaletname vermek zorundadır. Hissedarlardan biri dahi satış işlemini onaylamazsa, tapu iptal davası açabilir.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz. Satışı yapılan hisse payı ortaklara satılır.
Bir gayrimenkulün birden fazla kişi adına kayıtlı olmasına ortak tapu denir. Örneğin bir daireyi 2 ortak satın almak isterlerse tapu hisseleri 1/2 + 1/2 olarak yarı yarıya ortak olarak tescil edilir.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Peki ortaklığınızın bu iki türden hangisi olduğunu nasıl anlayacaksınız? Kolay, elinizdeki tapu senedine bakın, ortakların isimleri karşısında payları belirlenmiş ise bu ortaklık müşterek mülkiyet (paylı mülkiyet)tir, öyleyse hissenizi satabilirsiniz.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Hisseli tapunun satışı müstakil tapu satışları kadar kolay değil. Satış işleminin gerçekleşmesi amacıyla öncelikle tüm hissedarların hisselerini satması için tapuya gitmesi gerekiyor. Hissedarlar tapuda yer almayacaksa birbirlerine veya avukatlarına vekalet vermesi gerekiyor.
Paylı (Hisseli) Mülkiyet
Paylı mülkiyet, her bir hissedarın, taşınmaz üzerindeki bağımsız payının belirli olduğu mülkiyet biçimidir.
Hisseli tapu alınabilmesi için en az iki hissedara ihtiyaç vardır. Hissedar sayısının üst sınırı ise belirtilmemiştir yani bir arsa ya da arazinin büyüklüğüne göre istediğiniz kadar kişi ile satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz ve her birinizin ismi tapu üzerinde gösterilebilir.
Özellikle miras sonucunda, bir gayrimenkulün birden fazla mirasçısı olması durumunda, bu mülke "ortak mülkiyet" veya "hisseli tapu" denir. Ancak hisseli tapunun bir dezavantajı vardır: bir hissedarın borçları nedeniyle tapu üzerine haciz konulabilmesi.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri