Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Cep telefonunuzdan birisini ararmış gibi *#06# tuşlarına basıp IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Cep telefonun orjinal olup olmadığını, hangi ülkeye ait olduğunu telefonunuzun kalitesini çok basit bir işlemle öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken telefonunuza *#06# kodunu yazıp IMEI numaranızı öğrenmektir..
Android ve diğer telefonlarda IMEI, telefonun arkasında bulunabilir. Etiket çıkarıldıysa numarayı Ayarlar > Hakkında > Durum kısmında bulabilirsin. IMEI numarası da buradadır. IMEI'yi görüntülemek için *#06#'yi de arayabilirsin.
e-Devlet'in IMEI sorgulama sayfasına gidin, Telefonun IMEI kodunu bu sayfaya yazın ve Sorgula'ya yıklayın. Bu sayfada aldığınız bilgiler, cihazın marka ve modeliyle uyuşmalı. Cihazın marka ve modelinin uyuştuğunu görüyorsanız, aynı sayfada bir de kayıt durumunu göreceksiniz.
Adım #2: IMEI numaranızı yazın ve Sorgula butonuna tıklayın:
e-Devlet IMEI sorgulama ekranını açtıktan ve IMEI numaranızı öğrendikten sonra arama çubuğuna 15 haneden oluşan IMEI numaranızı yazın. Biraz karmaşık bir numara olduğu için yazdıktan sonra tekrar kontrol etmenizde yarar var.
İlgili 27 soru bulundu
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
IMEI numarasını öğrenmenin en pratik yolu, telefonda *#06# tuşlamaktır. Tüm cihazlar için aynı olan bu kodu tuşladığınızda ekrana 15 rakamdan oluşan IMEI numarası gelecektir. İkinci yöntem, modellere göre değişkenlik gösteren etiketin üzerinden okumaktır.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Özellikle internet üzerinden alınan uygun fiyatlı ürünlerin orijinalliğinden emin olmak için barkod sorgulaması yapılması tavsiye edilmektedir. Hologram kontrol sayfasını kullanarak ürünlerinizin sahte olup olmadığının sorgulamasını yapabilirsiniz.
Yenilenmiş iPhone veya Android telefon, yeniden satılmadan önce pilin tam olarak çalışır durumda olduğundan emin olmak adına sıkı testlerden geçiriliyor. Belli standarda bağlı ikinci el telefonlar olduğundan; pil sağlığı %80 altındaysa değiştirilmiştir, %80 üzerindeyse zaten orijinal bataryasıyla gelmiştir.
2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Yurt dışından gelen telefonlar için IMEI harcı için yeni yılda bir zam daha geliyor. 2019 yılında 618 TL'den 1500 TL'ye çıkarılan, 2021 yılında 2000 TL olan IMEI harcı 2022 yılda 2 bin 772 liraya çıkarılmıştı. IMEI 2023 yılında 6 bin 90 liraya çıkacak.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarıldı.
Yurtdışında satılan telefonlar, teknik ve donanımsal olarak yerli olarak satılan telefonlardan herhangi bir farka sahip değildir. "Yurtdışı telefon" ifadesi, telefonun kaydını yaptıran kişi tarafından alındığından kaynaklanmaktadır.
Eğer 'Durum' sekmesinde Kayıt Dışı Olduğu Tespit Edilen IMEI yazıyorsa, bu cihazın ne ithalat ne de pasaport yolu ile kaydedilmediğini gösterir. Bu durumda cihaz ya kapanmıştır ya da yakın bir zamanda kullanıma kapatılacaktır anlamı taşır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi IMEI Numarası Değiştirmenin yasa dışı olduğunu ve bunun için bu yazımızda sizi yasa dışı yöntemler kullanmaya teşvik etmediğimizi belirtmekte fayda var.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Satın aldığınız ürününüzün kutusunun arkasında bulunan 15 haneli alfanümerik matris kodunu ilgili alana girerek ya da aynı alanda bulunan QR kodu telefonunuzun kamerası ile taratarak kontrol edebilir ve ürününüzün orijinallik kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Sahte Xiaomi telefonları tespit etmenin en kolay ve kesin yolu Xiaomi'nin yayınlamış olduğu kimlik uygulamasını kullanmaktır. Buraya tıklayarak indireceğiniz uygulamayı telefonunuza kurarak; cihazınızın sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz.
ÜTS'de kayıtlı kullanıcınız ile sisteme giriş yapabilirsiniz. ÜTS'de kayıtlı ürün, firma bilgisi sorgulama yapabilirsiniz. saniye içinde E-Devlet üzerinden giriş yapmak üzere E-Devlet Kapısına yönlendirileceksiniz. Başarıyla giriş yapmanız durumunda Ürün Takip Sistemi otomatik olarak yüklenecektir.
trendyol aracılığıyla satılan tüm ürünler, markaların ürün kataloğunda yer alan orijinal ürünlerdir. sahte, taklit, replika ürünler trendyol'da yer almaz. en üst kalitede ürün sunan saygın tedarikçi ve yetkili firmalarla çalışırız. ürünler garanti belgeli ve faturalı olarak satışa sunulur.
Künye, yaş meyve sebze ticaretinde gerçekleşen işlemlerin ayırt edici kod numaralarıdır. Bu ayırt edici kod numaraları sayesinde, tedarik zincirinde yer alan kişi ve kuruluşların bildirdikleri satış ve sevkiyat işlemlerinin izini takip edebilirsiniz.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. Ocak ayından itibaren IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarılmıştı.
IMEI atma-klonlama işlemlerinin ömrü artık tükeniyor. Geçtiğimiz ay TBMM'ye getirilen ve hemen akabinde kabul edilen teklifte bugüne kadar 7 yıl çevrim dışı kalmasına izin verilen cihazların süresinin 1 yıla düşürülmesine karar verildi.
Kara listeye alınan cihazlarınız, yılbaşından itibaren yeniden IMEI başına 120 gün kullanım hakkına sahip oluyor. Bu sayede telefonunuzu yeniden hat takarak kullanabiliyorsunuz. Ancak 8 aylık kullanımdan sonra yıl içerisinde kalan 125 günde ne yapacağınız size kalmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri