Hisseli bir gayrimenkul hissedarlardan birisinin veya tamamının borçlarından dolayı haciz işlemine tabi tutulabilir. Bu durumda ilgili gayrimenkul için haciz işleminin tüm unsurları ayrım olmaksızın uygulanır. Hacize konu olan borçtan dolayı borcun sahibinin gayrimenkuldeki hissesi satışa çıkarılabilir.
Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir. Hisseli taşınmazın satışı ile ilgili paylı mülkiyette herhangi bir sorun yoktur.
Haciz işleminin uygulandığı durumlarda borçlu olan hissedar hissesini satışa sunabilir. Bu durumda gayrimenkul bir bütün halinde satılmaz. Yani borçlu hissedarın kendi payı üzerine yapacağı satış işleminden diğer hissedarlar zarar görmezler.
HİSSELİ GAYRİMENKULLERİN TAPUSUNA HACİZ GELİR Mİ? Borcundan dolayı vatandaşların mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işleminin uygulanması konusunda yasal bri engel bulunmamaktadır. Hissedarın borcu için icra dairelerinin talebiyle bu gayrimenkullerin tapularına haciz konulabilir.
Eşinizin borcundan dolayı tapulu evinize haciz gelmesi mümkün değildir. Borca hiçbir şekilde kefil olmadığınız müddetçe evinizin üzerine haciz gelmesi ve satışa çıkarılması söz konusu olmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır.Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
TAPU ÜZERİNDEKİ HACİZ NASIL KALKAR
İcra takibi borçlusu aracından tapu üzerindeki haczin kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepte bulunması gerekmektedir.
Miras kalan hisseli tapuya haciz konulabilir. Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş ya da etmemiş miras payına haciz konulabilir.
Gayrimenkul üzerine eklenmiş olan haciz sonrasında 6 ay içinde alacaklı satış talep etmediğinde mülkler üzerindeki haciz düşer. Tapu müdürlüğüne yazılan müzekkere ile tapu üzerindeki haciz şerhi kaldırılır.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir.
Haczedilen payların satışı, taşınır malların satışı usulüne tâbidir. Diğer taşınırlarda icra dairesi başkasına devre mâni tedbirleri alır.” Madde metninden de anlaşılacağı üzere, şirketin senede veya ilmühabere bağlanmamış çıplak payları üzerinde haciz kurabilmek için icra dairesinin şirkete tebliği gereklidir.
İcra ve İflas Kanunu m. 121'de, mi- ras hissesinin paraya çevrilmesiyle ilgili olarak ayrıntılı düzenleme getirilmemiş, bu husus icra mahkemesinin takdirine bırakılmıştır. Kanuna (m. 121) göre haczedilen miras hissesinin açık arttırma ile de satılabilir.
Herhangi bir gayrimenkulün hacizli olması, satılmasına engel sayılmıyor. Taşınmaz mal üzerindeki haciz, satış sonrası da devam etmektedir. Yani hacizli şekilde satışa sunulan taşınma malın satışı yapıldığında yine hacizli şekilde yapılıyor ve satış sonrası da hacizli sayılıyor.
Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Haciz Ne Zaman Düşer? Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 106 ncı maddesine göre taşınmazların haczinden itibaren iki yıl içinde satış istenmesi gerekir; aksi takdirde haciz düşer (İİK. m.110).
Haczedilen malın bir taşınmaz olması halinde, bu tasarruf yetkisi kısıtlaması, muhafaza tedbiri olarak tapuda şerhler sütununa kaydedilir. Haczin şerhi, tapu kütüğünün kilitlenmesi (kapatılması) sonucunu doğurmaz; borçlu hacizli taşınmazları üzerinde tasarruf- ta bulunabilir.
Murisin alt soyu mirası reddeder ise terekenin tamamı sağ kalan eşe kalır. Ancak murisin birden fazla alt soyu bulunması durumunda şu soru akla gelir: Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur? Bu durumda mirası reddeden alt soyun miras payı oranında diğer alt soyların miras payı eşitlik ilkesine göre artar.
Maddi değere sahip olan bir şirket hissesinin, bir âdi ortaklık hissesinin veya bir miras ortaklığı hissesinin haczi mümkündür. İcra ve İflâs Kanunu'na göre hisse hacizleri madde 94 hükmüne göre gerçekleştirilmektedir.
Mirasçılar, tereke borçlarından dolayı müteselsilen(birlikte ve her biri borcun tamamından) sorumlu olurlar (TMK m.641). Bu durumda alacaklı, tüm mirasçılara, tek bir mirasçıya veya içlerinden sadece bazı mirasçılara karşı icra takibi yapabilir.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 1390 ve 1493 sayılı genelgelerinde 1 kamu alacağı nedeniyle tapu üzerine konulan hacizden sonra, alacaklı kamu idaresinin izni olmadan taşınmaz mal üzerinde malikin herhangi bir tasarrufta bulunmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.
Bunun yanı sıra borçluya ait yiyecekler, yakacaklar, borçlunun geçimini temin ettiği hayvan ve yemler haczedilemez. Borçlunun elbiseleri, doğum ve ölüm yardımı ödenekleri, YÖK tarafından verilen krediler haciz işlemine dahil olmazlar.
Evet mal varlığı olmayana da haciz gelebilir ancak mal varlığı olmayan kişinin haciz gelebilecek varlığı olmadığından gelirlerine yönelik haciz uygulaması yapılır. Ev, araba gibi hiçbir mal varlığı olmayan bir borçlunun haciz kararı sonrasında aylık maaşına haciz gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri