Borç dolayısıyla kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel söz konusu değildir.
Hisseli bir gayrimenkul hissedarlardan birisinin veya tamamının borçlarından dolayı haciz işlemine tabi tutulabilir. Bu durumda ilgili gayrimenkul için haciz işleminin tüm unsurları ayrım olmaksızın uygulanır. Hacize konu olan borçtan dolayı borcun sahibinin gayrimenkuldeki hissesi satışa çıkarılabilir.
Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir. Hisseli taşınmazın satışı ile ilgili paylı mülkiyette herhangi bir sorun yoktur.
Miras kalan hisseli tapuya haciz konulabilir. Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş ya da etmemiş miras payına haciz konulabilir.
Oysa hisseli (paylı) taşınmaz almak her zaman risklidir. Birden çok kimsenin sahibi olduğu taşınmazdan bir hisse satın almak şu riskleri beraberinde getirir. Diğer hissedarlar size karşı şufa (önalım) hakkı kullanabilirler. Kanuni şufa hakkı tapu kütüğüne yazılmaz.
İlgili 43 soru bulundu
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır. Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Hisseli Tapuda Haciz
Borçtan dolayı hisseli tapulara haciz gelir. Borç dolayısıyla kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel söz konusu değildir. Yani hisseli tapulara haciz gelme durumu her zaman söz konusu olabilir.
Maddi değere sahip olan bir şirket hissesinin, bir âdi ortaklık hissesinin veya bir miras ortaklığı hissesinin haczi mümkündür. İcra ve İflâs Kanunu'na göre hisse hacizleri madde 94 hükmüne göre gerçekleştirilmektedir.
İcra takibi borçlusu aracından tapu üzerindeki haczin kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepte bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
İcra ve İflas Kanunu m. 121'de, mi- ras hissesinin paraya çevrilmesiyle ilgili olarak ayrıntılı düzenleme getirilmemiş, bu husus icra mahkemesinin takdirine bırakılmıştır. Kanuna (m. 121) göre haczedilen miras hissesinin açık arttırma ile de satılabilir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Haciz işleminin uygulamaya alınmasıyla beraber sadece borçlu hissedarın hissesi satışa çıkarılır. Gayrimenkul bir bütün halinde satılmaz. Hisse oranında satış işlemi yapılır. Bu satış ile diğer hissedarların herhangi bir şekilde zarar görme ihtimalleri yoktur.
İİK m. 88 ve m. 94 bağlamında nama yazılı hisse senetlerinin de ancak fiilen haczedilip muhafaza altına alınmak suretiyle haczedilmesi mümkündür.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir.
Murisin alt soyu mirası reddeder ise terekenin tamamı sağ kalan eşe kalır. Ancak murisin birden fazla alt soyu bulunması durumunda şu soru akla gelir: Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur? Bu durumda mirası reddeden alt soyun miras payı oranında diğer alt soyların miras payı eşitlik ilkesine göre artar.
Haciz Ne Zaman Düşer? Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
Mirasçılar, tereke borçlarından dolayı müteselsilen(birlikte ve her biri borcun tamamından) sorumlu olurlar (TMK m.641). Bu durumda alacaklı, tüm mirasçılara, tek bir mirasçıya veya içlerinden sadece bazı mirasçılara karşı icra takibi yapabilir.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez. Bu borçlu kişi kardeş de olsa kural budur.
Miras malına haciz işlemini başlatmak için İcra Müdürlüğü'nden yetki belgesi talep edilmesi gerekmektedir. Bu belge ile noterden veya Sulh hukuk Mahkemesi'nden veraset ilamı talep edilir ve icra dosyasına ibraz edilir. Veraset ilamında yer alan takip dışı mirasçılara da yapılan haciz konusunda haber verilir.
Hisseli Arazide Yer Tespiti Nasıl Yapılır? Hisseli bir arsa ve hisseli bir arazi üzerine hissesi bulunan mal sahiplerinin, sahip oldukları alanın yerini tespit etmeleri ve arazinin sınırlarını öğrenmeleri için arsanın bulunduğu konumdaki kadastro müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Vatandaşlar kendilerine ait tapuda haciz olup olmadığını bulundukları illerde veya ilçelerde Tapu Kadastro Müdürlüklerine giderek öğrenebilirler. Bu konuda tapu sahibinin başvuru yapması gerekmektedir. Tapu sahibi dışında yapılan başvurularda talep edilen bilgiler vatandaşlarla paylaşılmaz.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri