Histeri veya isteri, psişik ve motor bozukluklar, özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları, geçici kişilik değişimi ve günlük hafıza kaybı gibi çeşitli sistemlere ait psikosomatik şikayetlerle belirgin psikonevrotik bozukluk.
Histerik kişi, olayları abartılı yaşayan, abartılı duygular ve davranımlar gösterebilen, diğerlerinden kolay etkilenen, bağımlı, telkine yatkın, benmerkezcil, sevgi ve ilgi ihtiyacı fazla ve çocuksu özelliklere sahip olan kişilik tipidir.
Histerik Kişilik Bozukluğu Belirtileri
İlişkilerde aşırı duygusal ve dikkat çekici davranma. Yüzeysel ilişkilerde sık sık değişiklik yapma. Başkalarının onayını ve beğenisini kazanmaya çalışma. Aşırı derecede duygusal tepkiler gösterme.
Histeri (veya "isteri"), kontrol edilmesi güç bir duygu fazlalığı ve zihin/duygudurumun genellikle geçici olarak girdiği olağanüstü bir duruma işaret etmekte kullanılan, eskimiş bir terimdir. Günümüzdeki hekimlerin ezici çoğunluğu, histeriyi gerçek bir tanı veya hastalık olarak görmemektedir.
Histrionik kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından genellikle yetişkinliğin ilk dönemlerinde başlayan, aşırı duygusallık ve dikkat çekmek, çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Histeri nöbeti stresli bir olayın ardından ortaya çıkar veya bir kişinin dikkatini çekmeye çalışması sırasında meydana gelir. Bu krizler kısa sürelidir ve kişinin tekrar normal duygusal durumuna dönmesi mümkündür. Histerik krizlerde histerik körlük gerçekleşebilir ve kişi görme yetisini geçici süreliğini kaybeder.
Histriyonik kişilik bozukluğunda kişinin aşırı duygusallık ve ilgilenme arayışı yüksektir. Bir ortamda ilgi görememekten çok rahatsız olurlar. Bu yüzden sürekli ilgiyi üzerlerine çekmek için her yolu denerler. Bu kişilerin en belirgin özellikleri baştan çıkarıcı ve çekici olmalarıdır.
Çeşitli duyu bozuklukları, çırpınmalar, kimi zaman da inmelerle kendini gösteren nevroz tipinde akıl hastalığı olup sıklıkla 30 yaş altındaki bireylerde görülür.
Bozukluğun kesin nedeni bilinmemekle birlikte çocukluk travmaları, ebeveynlik tarzları ve genetik faktörler etkili olabilir.
HİSTERİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU Histrionik kelimesi Latince den gelmektedir. “oyuncu” demektir.” Histrionik kişilik bozukluğunda olayları büyütme, dramatize etme, yalan öyküleri anlatma (mitomani) görülür.
Histerik psikoz: Yalancı psikoz olarak da isimlendirilir. Ani başlayan, bağırıp çağırmak, üstünü başını yırtmak, soyunmak, oraya buraya koşturmak, kendini sağa sola çarpmak gibi çılgınlık belirtileri gözlenir. Dramatik tablonun altında bir yapaylık ve abartma hissedilir. Hasta deliliği oynuyor gibidir.
Kimi kişiler görme kaybını bilinçli olarak taklit edebilir, bu duruma “temaruz” denir. Kimileri ise bilinçdışı sorunlarından kaçmak, onları görmezden gelmek için, görme kaybı yaşadığına inanabilir, bu duruma “histerik körlük” denir.
KONVERSİYON BOZUKLUĞU (HİSTERİ)
Konversiyon bozukluğunda, eski adıyla histeri, aniden görme kaybı ya da felç gibi duyusal veya motor belirtiler görülmektedir. Bu türden belirtiler nörolojik bir durumu düşündürse de organlar ve sinir sisteminde fizyolojik herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Sınırda veya bilinen adı ile borderline kişilik bozukluğu, davranışlar ve ilişkilerde kararsız ruh haliyle karakterize, günlük yaşantıda işlevsellik sorunlarına neden olan zihinsel bozukluktur.
Antisosyal kişilik bozukluğu diğer insanlara karşı saygısız davranma, sıklıkla toplumsal kuralları çiğneme, yalan söyleme, başkalarına zarar verme ve suç işleme gibi davranışlarla kendisini gösteren psikolojik bir sağlık sorunudur.
Histrionik bozukluk belirtisi olan kişiler olaylar karşısında bilişsel çarpıtmaya dayalı tepkiler verirler. Olayları ya çok olumlu ya da çok olumsuz yorumlarlar. Bu hastaların temel hedefi karşısındaki insanı etkilemektir. Bunun için rol yapar ve abartılı bir davranış takınırlar.
Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Tanı Ölçütleri
İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olma. Başkalarıyla olan etkileşimin çoğu zaman uygunsuz bir biçimde cinsel yönden ayartıcı ya da baştan çıkartıcı davranışlarla belirli olması. Hızlı değişen ve yüzeysel kalan duygular sergileme.
Paranoya, aşırı endişe veya korkuyla karakterize edilen, sıkça mantıksız kuruntularla bilinen bir rahatsızlıktır. Kelime Yunanca'da, "παράνοια" (paranous) "düpedüz delilik" anlamına gelir (para = dışarıda; nous = akıl, aklını kaçırma) ve terim geçmişte kuruntu, delirme durumlarını ifade etmek için kullanılmıştır.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Yaygınlık genel popülasyonda erkeklerde %3 (%7'ye kadar yükselebilmektedir) ve kadınlarda % 1 oranındadır. Yatkınlık gösteren durumlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve davranım bozukluğu yer alabilir.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Rahatsızlığı tanımlayan 'borderline' kelimesi 'sınırda, belirsiz' anlamını taşır.
Paranoid kişilik bozukluğu, nedeni tam olarak belirlenebilmiş bir rahatsızlık değildir. Biyolojik etkenlerine dair net veriler ortaya konulamamıştır. Genellikle genetik bağlantı, çevresel faktörler, fiziksel ve duygusal tramvaların bu rahatsızlığa neden olduğu düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri