Konversiyon bozukluğu, altta yatan organik bir neden bulunmaksızın ortaya çıkan, bayılma, felç olma ve duyu kaybı gibi nörolojik belirtilerdir.
Hastalar ayakta duramaz ve yürüyemezler. Bazen duruş ve yürüyüşün normale döndüğü sonra tekrar bozulduğu görülebilir. Bayılma ve nöbetler genelde kalabalığın olduğu yerlerde görülür. Bayılma genelde uzun süreli olup bilinç kaybı ve yaralanma meydana gelmez.
Histerik kişiler çevresinden sürekli ilgi görmek ve dikkat çekmek ister. Bununla birlikte duygu ve düşünceleri hakkında onay alma ihtiyacını hep hisseden bu bireyler ilgi çekmek için yapmacık davranmakla birlikte duygularını abartılı bir şekilde yaşar.
KONVERSİYON BOZUKLUĞU (HİSTERİ)
Konversiyon bozukluğunda, eski adıyla histeri, aniden görme kaybı ya da felç gibi duyusal veya motor belirtiler görülmektedir. Bu türden belirtiler nörolojik bir durumu düşündürse de organlar ve sinir sisteminde fizyolojik herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.
Histerik kriz veya histeri krizi, histrionik kişilik bozukluğu gibi bazı psikiyatrik bozuklukları olan insanlarda görülen şiddetli duygusal tepkilerdir. Bu krizler son derece dramatik ve abartılıdır ve kişinin dikkat çekme ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.
İlgili 35 soru bulundu
Histrinoik kişilik bozukluğu yaygın rastlanan bir psikolojik bozukluktur. Kişinin ben merkezli oluşu, olayları aşırı abartma isteği, ilginin sürekli üstünde olma talebi, insanlarla kurduğu ilişkilerde yüzeysellik, duygu durumunda dengesizlik ve düzenden kaçma isteği gibi semptomlarla karakterize bir bozukluğudur.
Histrionik kişilik bozukluğu olan bireyler, çevrelerindeki kişilerden sürekli olarak ilgi ve onay ararlar. Histrionik kişilik bozukluğu, bireyin sosyal ve mesleki ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Tedavisi genellikle psikoterapi, özellikle bilişsel davranışçı terapi veya psikodinamik terapi, üzerine odaklanır.
Histerik Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Sürekli olarak başkalarının dikkatini çekmeye çalışmak. Dramatik bir şekilde konuşma ve jestler yapma. İlişkilerde aşırı duygusal ve dikkat çekici davranma. Yüzeysel ilişkilerde sık sık değişiklik yapma.
Histerik kişi psikolojik olarak içinde bulunduğu zorlu duruma karşılık fiziksel tepkiler verir bu verilen bu tepkilere de histriyonik hareketler denir. Temel fark şudur histerik kişi baş etmekte zorlandığı durumlara karşı bir savunma mekanizması gibi bu yapısını kullanır.
Histerik kişi, olayları abartılı yaşayan, abartılı duygular ve davranımlar gösterebilen, diğerlerinden kolay etkilenen, bağımlı, telkine yatkın, benmerkezcil, sevgi ve ilgi ihtiyacı fazla ve çocuksu özelliklere sahip olan kişilik tipidir. Histerinin son dönemlerde histriyonik olarak da ifade edildiğini görmekteyiz.
Histerik psikoz: Yalancı psikoz olarak da isimlendirilir. Ani başlayan, bağırıp çağırmak, üstünü başını yırtmak, soyunmak, oraya buraya koşturmak, kendini sağa sola çarpmak gibi çılgınlık belirtileri gözlenir. Dramatik tablonun altında bir yapaylık ve abartma hissedilir. Hasta deliliği oynuyor gibidir.
Kimi kişiler görme kaybını bilinçli olarak taklit edebilir, bu duruma “temaruz” denir. Kimileri ise bilinçdışı sorunlarından kaçmak, onları görmezden gelmek için, görme kaybı yaşadığına inanabilir, bu duruma “histerik körlük” denir.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Bayılma genellikle beyine gelen kan basıncının azalması veya yokluğu durumunda, bilinci açık tutan nöronların geçici olarak işlevlerini yitirmesi sonucunda oluşur. Bu durum kanın beyin dışı bölgelerde (uzuvlar veya gövde) göllenmesi sonucu gerçekleşir.
Senkop (bayılma) kan akımının beyinde geçici olarak azalması sonucu şuur ve postür kaybıyla sonuçlanan durumdur. Senkop yaygın görülen bir sorundur. Hayatının bir noktasında erkeklerin %3'ü ve kadınların %3,5'i bayılma yaşamaktadır. Yaşlandıkça daha sık görülen bayılma durumu, 75 yaş üstü kişilerin %6'sını etkiler.
Histrionik kişilik bozukluğunun belirtileri
Sürekli tatmin veya onay arayışı. Duyguların aşırı gösterilerek dramatize edilmesi. Örneğin yeni tanıştığı biriyle kucaklaşmak veya acıklı bir filmde kontrolsüzce ağlamak. Eleştiri veya onaylanmamaya karşı aşırı duyarlılık.
Histrionik kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından genellikle yetişkinliğin ilk dönemlerinde başlayan, aşırı duygusallık ve dikkat çekmek, çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
Histeri, hastalarda ani, sinirsel, nevrotik bir hastalık olarak bilinir. Histerik hasta, kendindeki ruh sağlığının bozukluğundan habersizdir. Çeşitli duyu bozuklukları, çırpınmalar, kimi zaman da inmelerle kendini gösteren nevroz tipinde akıl hastalığı olup sıklıkla 30 yaş altındaki bireylerde görülür.
Histrionik kişilik bozukluğunun tedavisi için FDA onaylı ilaçlar bulunmamakla birlikte, afektif düzensizlik antidepresanlar, duygudurum düzenleyiciler ve antipsikotikler ile tedavi edilebilir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu DSM-5'e göre; aşırı dikkat çekme ve onaylanma isteği ile uygunsuz ve baştan çıkarıcı davranışlar sergilenen bir kişilik bozukluğu türüdür. Dramatik kişilik bozuklukları (B Kümesi) sınıfında yer alır.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Paranoid kişilik bozukluğu, kişinin başkalarına ve çevresine karşı güvensizlik duyması ve şüpheyle yaklaşması durumuyla bağlantılı olarak ortaya çıkan zihinsel sağlık sorunudur. Halk arasında paranoya olarak tanımlanan bu rahatsızlık kişinin sürekli olarak tetikte olacak şekilde hareket etmesine neden olur.
Erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösterip, davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket etmeye, duygu ve davranışlarını kontrolde güçlük yaşatan kişilik örüntüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri