KADEŞ SAVAŞI VE BARIŞ ANTLAŞMASI : 1274 tarihinde II. Ramses ile Muvattalli arasında Kadeş önünde büyük bir meydan savaşı yapılmış ve Kadeş Barış Antlaşması ile sonuçlanmıştır. Bu antlaşmaya bağlı olarak II. Ramses savaştan önce aldığı yerleri boşaltmış, Kadeş Şehri Hititlere kalmıştır.
Kadeş Savaşı, Hititler ve Mısırlılar arasında milattan önce 1274 yılında, antik Kadeş Kenti yakınlarında yapılmıştır.
Kadeş savaşı sonucunda Hititler bu savaşı kazanmıştır. Hititlerin elde ettiği zafer ile birlikte otoritesi Anadolu'da iyice sağlamlaşmıştır. Aynı zamanda Mısır krallığının da genişleme politikası önemli ölçüde durmuştur. Savaşın sonunda ise iki ülke arasında devamlı sürecek olan bir barış antlaşması imzalanmıştır.
MÖ 1274 yılında yapılan savaşın çıkış nedeni genişleme politikası güden Mısır'ın, Hitit toprakları içerisinde yer alan Amurru ve Amka gibi büyük ticaret yolları üzerindeki şehirlerini ele geçirmektir.
Kadeş Savaşı hükümdarlığının en önemli olaylarından biridir.
İlgili 35 soru bulundu
MÖ 1269 yılında Hitit Hükümdarı III. Hattuşili ile Mısır Firavunu II. Ramses arasında imzalanmıştır. Yani yaklaşık 3300 yıl öncesine ait bir belgedir. Çivi yazılı nüshası İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen antlaşma Mısır tapınaklarının duvarlarına da kazınmıştır.
Kadeş Anlaşması milattan önce 1280 yılında Mısırlılar ve Hititler arasında imzalanmış tarihin ilk yazılı anlaşmasıdır. Bu bağlamda tarihi kayıtlar açısından çok büyük önem taşımaktadır. - Kadeş Antlaşması metni tarihin ilk yazılı anlaşması olarak geçmektedir.
Sümerliler ve Elamlar gibi Hititler de Türk dilli olmuş ve bugünkü Anadolu'nun birinci saknleri Yunanlılar veya başka Hint-Avrupa dilli halklar olmamış, Türklerin ulu dedeleri olmuş ve ilk uygarlık ve devleti burada onlar yaratmışlardır.
Savaşlar birden fazla olmuşsa ilk savaş nedir? İlk savaş MÖ 2700 yılları civarında günümüz Kuveyt bölgesine yakın yerde Sümer-Elam arasında çıkan savaştır.
Dönemin en büyük iki devleti arasında gerçekleşen Kadeş savaşı'nı kim kazandı? sorusunun net bir cevabı yoktur. Hitit Krallığı da Mısır Krallığı da savaşı kendinin kazandığını iddia etmiştir. Savaşta taktiksel hataları bulunan iki ordu birbirlerine karşı üstünlük sağlayamamıştır.
Çeşitli yönlerden kopup gelen istilacılar ve göçmenlerin yarattığı bunalımlar sonucunda Hattuşaş'ın son hükümdarı II. Şuppiluliuma'dan sonra Hitit devleti son bulmuş, böylelikle yüzyıllardır süren mevcut durum ortadan kalkmıştır.
Britanya, Fransa ve Rusya'nın katıldıkları bir donanma Mora'ya gönderildi. Bu "Büyük Güçler" donanması ile Osmanlı ve Mısır donanması arasında 20 Ekim 1827'de yapılan Navarin Deniz Savaşı'nda Osmanlı-Mısır donanması yenik düştü ve Osmanlı-Mısır donanması tahrip edildi.
Dil, Çek bilim insanı Bedřich Hrozný'nin çalışmaları sonunda çözümlenmiş, kendisi 1917'de ilk Hitit gramerini yayınlamıştır.
Hitit devletinin kurucusu kimi kaynaklarda I. Hattuşili olarak belirtiliyor olsa da Telipinu fermanında aktarıldığı üzere, bir önceki kral Labarna'nın zamanında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinin fethedildiği anlaşılmaktadır.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö.
Hititler, MÖ 1600'lü yıllarda Anadolu'ya yerleşerek, Hattuşaş'ta bir imparatorluk kuran ve kökenleri Hint-Avrupa ailesine dayanan bir topluluktur.
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları gelmektedir.
1. Kosova Savaşı I. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi (28 Haziran 1389) Sultan I. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar önderliğindeki bir Balkan ordusu arasında yapılmış bir muharebedir.
Böylece 30 Ekim 1914'de Türkiye I. Dünya savaşına katılmış oldu. Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
Hititlerin ilk başkenti, aynı zamanda ilk şehride olan Neşa yada Kaniş'dir (Kültepe). Hititlerin daha sonraki başkenti ise bizim Boğazköy olarak bildiğimiz bu günkü Çorum ilinin sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş'dır.
Hitit mitolojisi, Mezopotamya kaynaklarından esinlenmiş olmakla beraber, Hatti ve Hurri etkisinde de kalmıştır. Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.
İsimleri de ilk olarak Het Oğulları namıyla Tevrat'ta geçmektedir. Zamanla çeşitli dillerde, tarih biliminde de bu isim benimsenmiştir. Fakat Türkçeye, Fransızca Hétéen kelimesinden geçtiği için, cumhuriyetin ilk yıllarında Hititler bu Fransızca telaffuzlarıyla Eti adıyla anılmıştır.
Hudeybiye Antlaşması ya da Hudeybiye Barışı, 628 martında Medineli Müslümanlarla Mekkeli putperesler arasında yapılan barış antlaşmasıdır. Hudeybiye ismini imzayı attıkları yakın köyün isminden almıştır.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Kadeş Savaşının önemli sonuçları arasında ise savaştan yıllar sonra iki büyük güç arasındaki gerginliği ve rekabeti bitiren aynı zamanda da tarihte iki büyük devlet arasında yapılan ilk antlaşma olarak bilinen kimilerine göre Kadeş Antlaşması kimilerine göre Hitit-Mısır Ebedi Barış Antlaşması olarak nitelendirilen ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri