Hayvancılık ve tarımla uğraşmışlardır ve kendi aralarında 5 farklı sınıfa ayrılırlar. Bu sınıflar soylular, tüccarlar, zanaatkarlar, köylüler ve köleler olarak ayrılır. Heykel ve kabartma sanatında oldukça gelişmiş yetenekleri vardır. Oldukça medeni uygarlıkların başında gelirler.
Hititler:Hitit Devletinin,Yönetim şekli merkezi krallıktır Kral ve üyeleri kraliyet ailesinden gelen kişilerden oluşan politik bir kurumdur. Yönetimin politik organı Pankuş'tur (İmparatorluk Meclisi).Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
1285 yılında Mısırlılarla tarihte bilinen ilk uluslararası yazılı barış antlaşmasını imzalayan Hititler, ilk tarihi çivi yazısını bulmuştur. Hititlerin insanlığa katkılarının başında çivi yazısı ve hiyeroglifler gelmektedir.
Hitit Devleti M.Ö. 1200 yıllarında deniz kavimleri göçü ve kuzeyden Kaşka kavmi saldırılarıyla yıkılmıştır.
MÖ 3000 yıllarında pek iyi bilinmeyen nedenlerden ötürü güneye doğru göçe başlayan Kuzey Avrupa kavimlerinden birisi olan Hititler, Anadoluya MÖ 2100-2000 yılları arasında Kafkasya üzerinden gelmişler ve Doğu ve Güneydoğu Anadoluya geçmişlerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır. Kafkasya üzerinden Anadolu'ya geldiği tahmin edilen Hititler, Kızılırmak bölgesine yerleşmiş ve Asurluların Anadolu üzerindeki hâkimiyetinin sona ermesiyle beraber bölgenin idaresini ellerine geçirmişlerdir.
Hititlerin Anadolu'ya gelirken Kafkasya'dan geçerek Çanakkale Boğazı üzerinden geldikleri ve Karadeniz tarafından geldikleri ile ilgili bazı söylentiler vardır. Fakat en çok inanılan görüş Kafkasya üzerinden gelmiş oldukları yönünde olandır.
Şuppiluliuma (yaklaşık MÖ 1344 - MÖ 1322), adı Hititçe olan ilk Hitit kralı. Şuppi Hititçe saf, luli ise kaynak anlamındayken; Şuppiluliuma, saf kaynaklı anlamı taşır. Yaklaşık 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralı, Hitit Krallığı'nı imparatorluğa dönüştüren hükümdar olarak kabul edilir.
Hitit dini çok tanrılı bir dindir; panteonun (tanrılar ailesi) içinde binlerce tanrı ve tanrıça vardır ve bunların pek çoğu diğer kavimlerin dinlerinden alınmıştır.
Tarihsel iklim değişimleri ile insanlık tarihini bir araya getiren bir araştırma, Orta Anadolu'da MÖ 1198 ve 1196 yılları arasında yaşanan bir kuraklığın Hititlerin başkenti Hattuşaş'ın terk edilmesine, bunun sonucunda da Hitit uygarlığının çökmesine neden olmuş olabileceğini ortaya koydu.
- Hititler'in çok tanrılı bir din anlayışına sahip olmuşlardır. - Hititler, sanat açısından da oldukça gelişmiş olan bir medeniyettir. Öyle ki, kayaları düzleştirmek suretiyle tanrı kabartmaları yapmışlardır. - Hititlerde Kral hem başkomutan, hem baş yargıç hem de başrahip yetkileri olan bir kimseydi.
Hititlerin Kökeni
İsimleri de ilk olarak Het Oğulları namıyla Tevrat'ta geçmektedir. Zamanla çeşitli dillerde, tarih biliminde de bu isim benimsenmiştir. Fakat Türkçeye, Fransızca Hétéen kelimesinden geçtiği için, cumhuriyetin ilk yıllarında Hititler bu Fransızca telaffuzlarıyla Eti adıyla anılmıştır.
Hititlerin ilk başkenti, aynı zamanda ilk şehride olan Neşa yada Kaniş'dir (Kültepe). Hititlerin daha sonraki başkenti ise bizim Boğazköy olarak bildiğimiz bu günkü Çorum ilinin sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş'dır.
Bu nedenle Hititlerin tüm deniz ticareti de Ura üzerinden yapılmaktaydı.
Hatti, Anadolu'da Kızılırmak civarında Tunç Çağı'na ait bir bölgedir. Tunç Çağı'nın sona ermesiyle isim, Kuzey Suriye (Geç Hitit devletleri) için kullanıldı. Buraya işaret eden en eski kaynak, Hatti'nin efsanevî kralı Pamba'dan söz eden Naram-Sîn şiirinde (M.Ö. 22. asrın ilk yarısında) bulunur.
GÍN “šekel” dir. 1 šekel, bugünkü ölçüyle 12,4 gramdı. Bir üst ağırlık ve para birimi olan 1 MA.NA (mina) 40 šekele, yani 496 gram ağırlığa eşitti. Para olarak kullanılan šekel, 12,4 gram ağırlığında gümüş çubuk ve halkalardı.
Hitit dinindeki en önemli tanrı, sembolü boğa olan Gök Tanrı'ydı. Tanrı kadar tanrıçaya da önem veren Hititler'de Arinna Güneş Tanrısı'ydı.
Bu çalışmada, MÖ. II. bin yıl boyunca Anadolu'ya egemen olan Hitit Krallığının baş tanrıçası olan Arinna'nın Güneş Tanrıçası, bir güneş kültü figürü olarak ele alınmıştır.
Hititlerin Anadolu'ya kuzey Karadeniz üzerinden veya kuzeydoğudan, Kafkaslar üzerinden geldikleri ve Kızılırmak kavisinin kuzey kesimine yerleşmiş oldukları değerlendirilmektedir.
Hititler'de Mezopotamya tanrıçası İştar da çeşitli adlarla anılmakta ve büyük önem taşımaktaydı. Bununla birlikte aynı kökenden suların tanrısı Ea ve Damnika, Güneş tanrısı Şamaş ve karısı Aya ve Ay tanrısı Sin, Hitit panteonunda yer almışlardır.
Puduhepa, MÖ 13. yüzyılda yaşamış Hitit hükümdarı III. Hattuşili'nin karısı ve Hitit İmparatorluğu'nun kraliçesi (tavananna)'dir.
17.yy'da Anadolu ve Suriye'nin önemli bir bölümünü içine alarak Fırat ırmağından Ege kıyılarına kadar uzanan Hitit uygarlığından İ. Ö. 1200 yıllarına gelindiğinde geriye pek bir şey kalmamıştı. Yani 500 yıllık uygarlık kaybolup gitti.
Luviler, Anadolu'da yaklaşık olarak M.Ö. 2300'e doğru ortaya çıkmış bir halktır. Benzersiz bir yerli hiyeroglif yazısı ve Mezopotamya'dan ithal edilmiş çivi yazısı ile yazılmış olan Anadolu dillerine mensup Luvice dilini konuştukları bilinmektedir.
2000-1200 arası Hitit çekirdek ülkesinin kuzeyinde yabani bir kavim olan Kaşkalar'ın oturduğu belirtilmektedir. Bu kavime ait günümüzde çok az bilgi bulunmaktadır. Kaşkalar ile ilgili tüm bilgiler, Hitit kaynaklarına dayanmaktadır. Kaşkalar merkezi bir otoriteye sahip olmamış, bağımsız boylar halinde yaşamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri