Navlun, sigorta, komisyon gibi hizmetler için GTİP koduna gerek yoktur.
Sigorta, komisyon, navlun vb. hizmetler için GTİP numarası bulunmaz.
a. GTİP Kodu Nedir? GTİP, uzun hali olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun kısaltılmış halidir. Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat ürünlerini tanımlamak ve birbirinden ayırmak için rakamlardan oluşan bir koddur. Tüm dünyada kullanılan Armonize Sistem Nomenklatürü, GTİP kodunun çıkış kaynağıdır.
Kısaca, ticari değere sahip olan her türlü hizmetin yurt dışına satılmasına hizmet ihracatı adı verilmektedir. Yurt dışında bulunan bir şirket için yapılan mühendislik, mimarlık, çevirmenlik, tasarım ya da yazılım işlerini bireysel ya da ekip çalışması ile yürütmek hizmet ihracatına örnek olarak gösterilebilir.
Mal ihracatında malın ihraç edildiği gümrük beyannameleri ile tevsik edilmektedir. Hizmet ihracatında da bu işlemleri tevsik edici somut bir belgeye ihtiyaç vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Yabancı firmaların Türkiye'den ithal ettiği (Türkiye'nin ihraç ettiği) mal- lar dolayısıyla verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması vb. hizmetler ise, bu mallar yurt dışında tüketileceğinden, hiz- met ihracatı kapsamında KDV'den istisna olacaktır.
Özet: KDV Kanunu'nun 11/1-a maddesine göre, “İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler” vergiden müstesnadır.
“Hizmet ihracatı nedir?” sorusuna en genel cevabı şöyle verebiliriz: Hizmet ihracatı, ihracatta malın yerine hizmetlerin sunulduğu bir modeldir. Farklı ülkelere ya da yurt dışındaki firmalara yapılan hizmet satışıdır.
1- Faturanın dili Türkçe veya İngilizce (yanında mutlaka Türkçe faturası ile birlikte) olabilir. 2- Faturalar TL veya yabancı para cinsinden kesilebilir.
Beyan, yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin tamamlandığı/ifa edildiği dönem beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 302 kod numaralı işlem türü satırı kullanılmak suretiyle yapılır.
52 – İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunludur. Gerek e-Faturada gerek GÇB'de olmazsa olmaz bilgi kabul edilmektedir.
Finans. Yurt dışına verilen kredi, bankacılık, para transferi, muhasebe gibi finansal hizmetlerin neredeyse hepsini hizmet ihracatı kategorisinde değerlendirmek mümkündür. Hem bireysel, hem de kurumsal olarak finans sektöründe hizmet ihracatı ile karşılaşılır.
Tarife cetvelinde, 12'li kod olan GTİP, ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.
İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir. Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır.
İhracat faturası oluşturmak için, fatura oluşturma adımlarında olduğu gibi Satışlar > Faturalar sekmesine gidiniz. Satış faturalarının listelendiği sayfanın sağ üst kısmında "Yeni Fatura Oluştur" butonunun yanındaki ok yardımı ile "Yeni İhracat Faturası Oluştur" seçeneğine tıklayarak gerekli bilgileri giriniz.
İhracatı gerçekleştirilen ürünler için gtip numarası kullanılmak zorundadır. Bu numarayı fatura da gösterebilmek adına öncelikle Ürün Yönetimi – Stok Yönetimi -Detay Bilgileri kısmından “GTIP No” alanına giriş yapmalısınız.
Her sektörde yapılan iş veya verilen hizmet için ödeme tutarının belirtildiği ve ek ücretlerin yer aldığı belgeye fatura denmektedir. Belirli bir ücret ödenmesi gereken her işin sonucunda bu belgenin düzenlenmesi ve sunulması gerekir.
FATURA HİZMET FATURASI OLDUĞU için ödeme ve tahsilat döviz cinsinden yapılabilir.
13. İhracat faturalarında GTİP numaralarının yazılması zorunlu mu? Evet, ihracat e-faturalarında GTİP numarasının yazması gerekiyor.
TÜİK Kurumsal. Uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine (seyahat hariç) göre, hizmet ihracatı 2021 yılında 34,7 milyar dolar iken 2022 yılında %37 artarak 47,6 milyar dolar oldu. Hizmet ithalatı ise 2021 yılında 28,1 milyar dolar iken 2022 yılında %25,6 artarak 35,2 milyar dolar oldu.
Yalnız, yurtdışına sunulan yazılım hizmeti içinse yasal düzenlemelere bağlı olarak “hizmet ihracı” kapsamında işlem yapılması gerekmektedir. Bu tür durumlarda faydalanma gerçekten yurtdışında gerçekleşmektedir.
Taşımacılık işlemleri de bir tür hizmet olmakla birlikte, uluslararası taşımacılık işlemlerinin hizmet kabul edilerek hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Hizmet ihracı KDV Kanununun 11 ve 12'nci maddelerinde belirlenen şartlar dahilinde vergiden istisna edilmiştir.
Bakanlığın yukarıda yer verdiğimiz görüşleri dikkate alındığında hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye'de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır.
Hizmet bedeli olarak tahsil edilecek tutara % 18 KDV uygulanır. KDV tevkifatı olmaz.
İmalatçı bir dönem imalattan ihracat (338) diğer dönem standart yöntemle (301) iade talep edebilir. √ Bu yöntemle ihracat bedellerinin (KDV ödenmeksizin yapılan alımlar düştükten sonra) %10'una kadar devreden KDV ile sınırlı iade talebinde bulunulabilir ve yüklenim hesabı/listesi aranmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri