Özel mülkiyete tabi satışlarda, vatandaş genellikle üzerinde yapı bulunmayan ve tarla nitelikli taşınmazını “hobi bahçesi” başlığı altında satışa çıkarmaktadır. Taşınmazın tapusu olsa bile nitelik kısmında “hobi bahçesi” yazmaz fakat bu taşınmazı satın alabilir, müstakil sahibi olabilirsiniz.
Hobi bahçesi şeklinde kullanıma sunulan araziler, imar durumuna göre hisse şeklinde ya da kooperatif hissesi şekilnde de satışa sunulabilmektedir. Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Açıklamaya göre kaçak durumda olan hobi bahçeleri ya da içinde havuz bulunan hobi bahçeleri ülkemizde yasaklanmıştır. Tarım arazileri günümüzde noter ile hisseli şeklinde satılmaktadır ve bu alanlar üzerinde izinsiz şekilde hobi bahçeleri yapılması yasaktır.
Hobi bahçesi yapmak yasal mı? Hobi bahçesi yapılması yasaldır. Ancak bazı şartları bulunur. Bahçe yapılacak yer tarım arazisi niteliğinde olmalıdır ve imar planında arsa olarak nitelendirilmelidir.
Tarım arazisi niteliği bulunmayan, imar planında arsa olarak nitelendirilmiş alanlarda hobi bahçeleri kurulması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Ancak uygulamada hobi bahçeleri üzerine prefabrik, kagir ve ahşap yapılar inşa edildiği görülmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Gıda, tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasayla, tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmesi engellenecek. Plan veya projelere aykırı hareket edilmesi halinde, sorumlulara 1000 liradan az olmamak kaydıyla idari para cezası uygulanacak.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz.
Yapıldığı takdirde yine aynı kanunun 42. Maddesi gereğince idari para cezasına müteakip yıkım kararı alınarak işlem tesis edilmektedir. Sonuç olarak; Tarım Arazileri üzerinde Hobi Bahçesi adı altında yapılan faaliyetler yasal değildir.
4) Hobi Bahçeleri ve 2863 Sayılı Kanun
Şayet daha basit nitelikte bir imalat sözkonusu ise tabi olacağı hüküm anılan kanunun 65/4 maddesi olup uygulanacak yaptırım 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasıdır.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Hobi bahçesi, kırsal alandan uzakta genellikle şehir merkezinde yaşayan ve toprakla bağlantısı olmayan vatandaşlar tarafından yani ihtiyaçtan ortaya çıkmış bir gayrimenkul türüdür.
Peki Kooperatifler güvenli midir? Kooperatifler 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükmünce Ticaret Bakanlığı kontrolünde işlevlerini sürdürürler. Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu, kooperatifiniz sahip olduğu gayrimenkulü E-Devlet uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır.
Bu açıdan hisseli tapu alınmasının, normal bir tapunun alınmasından farkı yoktur. Tapu dairesine, hisse sahibi ya da ona vekalet eden kişi ile gidilir. Eğer söz konusu hisse üzerinde ipotek, haciz vb. unsurlar var ise bu durum tapu memuru tarafından hisseli tapuyu alacak olan kişiye hatırlatılır.
Oysa hisseli (paylı) taşınmaz almak her zaman risklidir. Birden çok kimsenin sahibi olduğu taşınmazdan bir hisse satın almak şu riskleri beraberinde getirir. Diğer hissedarlar size karşı şufa (önalım) hakkı kullanabilirler. Kanuni şufa hakkı tapu kütüğüne yazılmaz.
Hisseli bir arsaya Dükkan veya ticari bir yapı yapmak yukarıda bahsettiğimiz konut ile aynıdır. Yani eğer hisseniz olan arsada ticari veya ticari+konut imarı varsa siz oraya dükkan veyahut alt tarafı dükkan üst tarafı ev yapabilirsiniz. Veya Sanayi imarı varsa buraya fabrikada yapabilirsiniz.
Hobi bahçesi ya da organik bahçe; üzerinde sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yapılabildiği alanlara ya da arazilere denir. Son yıllarda hayli popüler olmaya başlayan hobi bahçeleri, şehir hayatı içerisinde doğal bir ortam sunar.
İzmir Menderes'te 'hobi bahçesi' adı altında alınan alanlara inşa edilen yapılar, belediye ekiplerince yıkılacak. İzmir'in Menderes ilçesinde 200 ile 500 metrekare arasında parsellere bölünerek kurulan kooperatiflere üye olanlara noter satışıyla verilen hobi bahçelerinde inşa edilen yapılar için yıkım kararı alındı.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir.
Parseller bahçe konseptine göre düzenlenmiş olup içerisine prefabrik ev kurulumu için de yer ayrılır. Ayrılan alan içerisine belediyelerce veya anlaşmaya bağlı olarak kullanıcılar tarafından izin verilen hobi bahçesi prefabrik ev yapılır.
Bağ evi yapmak için gerekli şartları sıralayacak olursak;
-Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyeti, Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri