Hodbin Olmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Hodbin olmak, her zaman, her koşulda maddi çıkar gözetmek anlamına gelir. Hodbin kişiler için yardımlaşma ve fedakarlık gibi erdemlerin hiçbir önemi yoktur.
hodbin - Nişanyan Sözlük. Farsça χod bīn خودبین “«kendine bakan», bencil” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça χod “kendi” ve Farsça bīn “gören, bakan” sözcüklerinin bileşiğidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hasbi kelimesi, Hasbeten Lillah sözünün kısaltmasıdır. Hasbeten Lillal, Allah'ın rızasını kazanmak için anlamına gelirken, hasbi, hiçbir karşılık ya da ücret beklemeden demektir.
Kötümser, ümitsiz, karamsar anlamlarında kullanılan Bedbin Farsça kökenli bir kelimedir. Bedbin Kime Denir? Üzgün ve karamsar kimseler için Bedbin kelimesi kullanılmaktadır. Cümle içerisinde karamsar ve kötümser birinden bahsetmek istenmesi halinde Bedbin kelimesinin kullanılması doğrudur.
Hoyrat TDK'ye göre kaba, kırıcı ve hırpalayıcı anlamlarına gelir. Bunun yanı sıra Güneydoğu Anadolu'da ve Irak'ta bulunan Türkler arasında söylenen ezgili bir söyleyiştir. Rumca bir kelime olan hoyrat ifadesi insanlar için de kullanılmıştır. Hoyrat insan ne demek sorusuna ise, kaba ve kırıcı insan cevabını verebiliriz.
İlgili 19 soru bulundu
Pişkin kelimesi yeterince pişmiş olan ve saygısız, yüzsüz demektir.
Bizar kelimesi aynı zamanda bizar olmak şeklinde sözcük grubu üzerinden değerlendirilir. Bu kelime grubunun Türkçe karşılığı ise, 'Tedirgin olmak, bezmek ya da usanmak' şeklinde ifadeler üzerinden ele alınır.
İnkisar-ı Hayal Ne Demek? Eski dönemlerde daha fazla kullanılmış olan inkisar-ı hayal kelimesi, günümüz Türkçesine çevrildiği vakit, 'Hayal Kırıklığı' şeklinde ön plana çıkıyor.
Türk Dil Kurumu için Feriştah kelimesi karşılık olarak, 'En güzeli, en iyisi ya da en üstünü' anlamları çıkmaktadır.
[1] Anlama bir şey katmayan, bir anlam bildirmeyen ancak kulağa hoş gelen.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
İrca kelimesinin, eski biçimine döndürme anlamına gelmekte olan bir kelime olduğunu söylemek mümkündür. İrca, döndürmek manasına da gelmektedir. Arapçadan dilimize geçen kelimeler arasında yer almaktadır.
Hem soru cümlelerinde hem de cümle içerisinde veya tek başına harbiden kelimesi çok yaygın kullanılır. Bu doğrultuda taşıdığı anlam ise, 'Doğrulukla, mertçe ve hilesiz olarak' şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Sadece kendisini düşünen ve her daim çıkarları doğrultusunda hareket eden kişilere hodbin denir. Dilimize Fransızcadan geçen egoist ve öz Türkçe bir sözcük olan bencil, bu kelimeyle eş anlamlıdır.
Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar. Başka bir deyişle menfaatçi ve çıkarcıdırlar. TDK Güncel Türkçe Sözlük'te bencil insanlar hodbin, hodkâm ve egoist olarak nitelenirler.
hodbin / hodbîn / خودبين / خُودْب۪ينْ
Bencil, kibirli.
Cibilliyet kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Cibilliyet kelimesi, yaratılıştan gelen huy ve karakter manalarında kullanılmaktadır. Genel olarak cibilliyetsiz şeklindeki kullanımı ile bilinmekte olan kelime ise yaratılışı kötü manasına gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit, 'Yaratılış ve huy ile beraber karakter ya da mizaç' gibi kelimeler üzerinden meşrep sözcüğünü ifade etmek mümkün.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Meskenet Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Arapça kökenli bir kelime olarak meskenin sözcüğü açısından da TDK kapsamında belli başlı anlamlar bulunmaktadır. Bu anlamları içerisinde 'miskinlik, beceriksizlik, yoksulluk ve fakirlik' sözcükleri öne çıkmaktadır.
Arapça hwn kökünden gelen ahwan أهْوَن “daha kolay, en kolay, en ucuz” sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu didar kelimesi için karşılık olarak, 'Yüz, çehre' anlamları ile karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında farklı anlamları da bulunsa bile genel olarak çehre ve yüz şeklinde ifade edildiğini dile getirmek mümkün.
Brüt, kesintisi olmayan, çıkarılması gereken kısmın çıkarılmamış hali demektir. Net tutar ya da ağırlık ile kesinti olacak tutar ya da ağırlığın toplam halidir. Aylık ücretlerin kesintisiz haline brüt maaş denilmektedir. Brüt kelimesinin ikinci anlamı ise ağırlıklar için kullanılmaktadır.
Türkçede genel olarak "argo" içinde kullanılır. Aptallık bir tepki, varsayım ya da keder ve travmaya karşı bir savunma olabilir. Aptallık aptal olma durumudur. Kök sözcük aptal ise zekâsı pek gelişmemiş, zekâ yoksunu, alık, ahmak, alık salık anlamlarına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri