Hodgkin lenfoma bir lenf grubundan yanındaki lenf grubuna yayılma eğilimindedir. Mesela, boyundaki lenf nodlarında başlayan Hodgkin lenfoma, önce köprücük kemiklerinin üstündeki lenf nodlarına ve sonra koltuk altı ve göğüs kafesinin içindeki lenf nodlarına yayılabilir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Klasik hodgkin lenfoma bu lenf kanseri türünün yaklaşık olarak %95'inde tespit edilen hodgkin lenfoma türüdür. Bu kanserler genellikle servikal (boyun) bölgesinde lenf nodlarında başlama eğilimindedir.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
Lenfomaların pekçok farklı türünde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle beraber, büyüyen lenf bezleri (çoğu zaman ağrısız), halsizlik, enfeksiyon durumu olmadan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, göğüs ağrısı, karında ağrı ve şişkinlik, kaşıntı şikayetleri görülebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bazı lenf dokuları vücudun derinlerinde, bazıları ise deri altında bulunur. Birtakım lenf nodu grupları boyun, koltuk altı, göğüs, karın ve kasıkta yer alır. Lenf bezleri bunların dışında mide, ince bağırsak, dalak gibi organlarda da bulunur.
Hodgkin lenfomalı kişiler kemoterapi, radyasyon tedavisi veya her ikisi ile tedavi edilebilir. Eğer tedaviden sonra Hodgkin lenfoma geri dönerse, doktorlar bunu relaps veya nüks olarak isimlendirmektedir.
Lenf kanseri 4. evre yaşam süresi ise %65 oranında 5 yıllık sağlıklı yaşamdır.
Lenfoma, bağışıklık sistemi düşük insanlarda daha sık karşılaşılan bir hastalık türüdür. Çevresel faktörler, virüsler, bakteriler, genetik faktörler, fiziksel sebepler, kemoterapi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kollajen doku hastalıkları kişilerde lenfoma gelişme riskini artıran sebepler arasında sayılabilir.
kaşıntılı vücut. Lenfomalı birçok insan kaşıntılı bir cilde sahip olabilir. Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Bir nüksetme ne kadar sürede gerçekleşir? Hodgkin Lenfoma gibi agresif bir lenfoma veya oldukça agresif (hızlı büyüyen) Hodgkin Olmayan Lenfoma'nız varsa, iyileşme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, nüks ederseniz, bu genellikle tedavinin bitiminden sonraki birkaç yıl içinde olur.
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor. Bağışıklık sistemi kanser gelişmesinde ve kanser tanısı konmuş hastaların tedavisinde önemlidir.
Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir. Yavaş seyirli lenfomalarda ise bu durum tam tersidir ve hastalık kimi zaman birkaç yıl içerisinde ancak kendini belli eder.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
Evreleme işlemleri sonucuna göre erken evre Hodgkin lenfoma hastalarında tedavi 2-4 kür ABVD denen kemoterapi ve arkasından da tutulan alana ışın tedavisi yapılması şeklindedir. Hastalık daha ileri evrede ise kansere etkili ilaçlar ile tedavi şemaları (ABVD, MOPP gibi) 6 -8 kür uygulanmalıdır.
Lenfoma, 30 alt tipe ayrılır. Bir grupta tedaviye ihtiyaç duyulmadan, hastalık yıllarca takip edilir. Diğer grupta ise hastalık hızlı seyreder. 40 yıl önce lenfoma tedavisinde hastaların anca %40'ı kurtulurken günümüzde %85 hatta %100 oranında bile kurtulan oluyor.
Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta haftalar ya da aylar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta bazen 15-20 yıl yaşayabilmektedir. Bu nedenle iki farklı lenfoma grubunda hastaya uygulanan tedavi yaklaşımı da farklı olmaktadır.
Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer? Lenfoma tedavisi 3-4 hafta aralıklarla birlikte olmak üzere en az 6 ay sürebilmektedir. Hastanın durumu, hastalığın türü ve evresine göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir.
Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, başarı oranının Hodgkin lenfomada yüzde 95'e kadar çıktığını ve ağır seyreden bazı lenfoma tiplerinde kök hücre nakli ile yüksek başarı oranlarının elde edilebildiğini belirtti.
Nedenleri henüz tam olarak tespit edilememekle beraber, Hodgkin lenfoma erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülmektedir. Özellikle genç erişkinlik olarak tabir edilen 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülür.
Lenfoma tedavisinde hastalık ve kemoterapi nedeni ile görülebilen kas yıkımının önlenmesi açısından her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyulabilmektedir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalar arasındadır. Kırmızı et çok iyi bir protein kaynağıdır.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Anksiyete semptomlarının kortizol ve endorfin hormonu dengesizliği yaratması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu durum, vücudun bakteri kaynaklı küçük enfeksiyonlara da yatkın hale gelmesiyle lenf bezlerini şişirebilir.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri