Öndeki araç ile sabit bir mesafe bulundurarak hızı ayarlayan bu sistem mesafeyi korumak için fren yapabilir veya engeller kalktığında ayarlanan değere ulaşmak için hızlanabilir. Sistem tasarım prensipleri uyarınca tüm bu ivmelenme hareketlerini sürüş güvenliğini riske atmayacak şiddette yapar.
Hız sabitleyici, aracın motoru ideal düzeyde çalışacağı için yakıt tasarrufunda ufak da olsa bir olumlu etkiye sahiptir. Sanılanın aksine daha çok konfor açısından tercih edilir. Çünkü aracı kullanırken fren ya da gaz pedalına düzenli olarak basılmasına gerek kalmaz.
Aracın sürekli olarak aynı hızda ilerliyor olması motorun yorulmamasını ve daha düşük seviyede yakıt tüketmesini sağlar. Araştırmalar hız sabitleyicilerin %25'e yakın yakıt tasarrufu sağladığını ortaya koymaktadır. Hızın sabitlenmesi radar cezalarının da önüne geçebilen bir durumdur.
Cruise Control (Hız sabitleyici),gaz pedalını kullanmanıza gerek kalmadan aracınızın belirli bir hızda sürmesini sağlamak için motorunuzu düzenleyen akıllı bir sistemdir. Cruise control sayesinde arabanız sizin belirlediğiniz hız sınırını aşmayarak gaza basmanızı gerektirmeden yola devam eder.
Hız sabitleyici devredeyken sollama yapmak istediğinizde gaz pedalına basarak hızı arttırmak mümkün. gazdan ayağı çekince yine sabitlediğiniz hıza düşüyor. Debriyaja veya frene bastığınızda devreden çıkıyor. Yine direksiyon üzerindeki düğme ile devre dışı bırakılabiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Şoför “ON” tuşuna bastığı zaman sistem devreye girer ve araç 90 km hızda sabitlenir. Eğer hız sabitleyiciyi devre dışı bırakılmak isteniyorsa, hemen yanındaki “off” tuşuna basılması gerekmektedir. Eğer, hız arttırılmak isteniyorsa ya da azaltılmak isteniyorsa bu sistemi hemen devreden çıkartmaya gerek yoktur.
Ancak sistemin devreye girebilmesi için otomobilin hızının saatte 40 kilometreden fazla olması gerekiyor.
Fren, debriyaj, direksiyon ve gaz sistemlerini algılayan sensörler, böylece belirlediğiniz hıza uyumlanır ve buna göre çalışmaya başlar. Sistem aktif hale geldikten ve aracınız 40 km/s hızın üzerine çıktıktan sonra, hız sabitleme sistemi yakıt valfine müdahale eder ve tercih ettiğiniz hızı sabitler.
Hız sabitleyici sistem; aracın yolculuk anında aracın hızını sabitlemek üzere uygulanmış bir sistemdir. Aracın otobanda giderken aynı hızla gidiyor olması, rampalarda ve yokuşlarda hız da değişim olmuyorsa o araçta hız sabitleyici var demektir.
ACC, açılımıyla Adaptive Cruise Control sistemi, araçların trafiğin akış hızına otomatik olarak uyum sağlamasını ve sürücülerin takip mesafelerini korumasını sağlar. Sistem genellikle 20-200 km/s hızlar arasında etkin olarak çalışır ve sürüş deneyimine pozitif yönde etki eder.
Hiz Sabitleyici yakit tasarrufu saglamaz . Aksine fazla yakar .
Hız sabitleyici, motor, araba ve benzeri araçlar için kullanılabilir. Yetkili servis bu hizmeti uygun olan markalara sunuyorsa araç hız sabitleyicisi takılabilir.
bu ve bunun gibi küçük detaylar cruise control ile sürüş ve normal sürüş arasındaki yakıt sarfiyatını etkiler. cc aktif sürüş normal sürüşten her zaman daha fazla yakıt tüketir ama bu tutupta 1 litre gibi rakamlara tekabül etmez.
Hız Tümsekleri ve Çukurlarda Dikkatli Davranılmaması
Çukurlara çarpmak veya hız tümseklerinden yüksek hızla geçmek, arabayı sert kullanmak aracınızın jantlarının eğilmesine veya lastiklerinin patlamasına ya da daha farklı hasarlara neden olabilir.
Arızalı Fren Pedalı Anahtarı
Hız sabitleyici sistemleri, fren pedalına her basıldığında devreden çıkacak şekilde tasarlanmıştır. Hız sabitleyici, fren pedalı anahtarına bağlı olduğundan, herhangi bir arıza çalışmamasına neden olabilir.
Adaptif hız sabitleyici (ACC) (İngilizce: Adaptive cruise control) ya da adaptif seyir kontrol sistemi, öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlayan, karayolu taşıtları için bir seyir kontrol sistemidir.
Sistem, ön amblem arkasındaki milimetrik radar dalgalarını kullanarak çalışır. Sürücü, maksimum hızı ayarlayarak ACC'yi aktive eder. Araç belirlenen takip mesafesi ve ayarlanan hızı korumak için aktif olarak frenleme yapar veya hızını artırır.
Otomobillerde bulunabilen "hız sabitleyici cihaz"ın. 1945'te ilk patentini alan Ralph Teetor, 5 yaşından beri.
Mesafe kontrolünü Adaptif Cruise Control olarak da tanıyor olabilirsiniz. Önceden ayarlanmış, istenen bir hızla bu sürüş asistan sistemi öndeki otomobile uyum sağlar ve öndeki otomobile olan mesafeye bağlı olarak otomatik fren yapar veya hızlanır. Bu sistem halihazırda birçok modern otomobile dahil edilmiş durumda.
İkaz ışığı () turuncu yanar ve “Hız limitörü” mesajı, hız limitörü fonksiyonunun çalıştığını ve sınırlanmış hızı kaydetmeyi beklediğini göstermek için tireler ile birlikte gösterge tablosunda belirir.
Otomobil hızının limitlenmesini sağlayan hız sınırlayıcı sistemler, genellikle hız sabitleme sistemi ile beraber görülürler. Hız sınırlayıcı, belirlenen hız değerinin aşılmasını engelleyen bir sisteme dayanır. Sürüş esnasında belirlenen hıza gelindiğinde sistem sürücüyü sesli ve görüntülü şekilde uyarır.
Fren Limitörü Tanımı
Siz, aniden frene bastığınızda (özellikle yüksek hızda) ön taraf hızla dururken arka taraf daha yavaş durur. Bu da savrulmaya hatta hızınıza bağlı olarak takla atmaya neden olur. İşte tam da bu nedenle yani kampana ile disk yapısını dengelemek için fren limitörü icat edilmiş.
dizel araçlarda hız sabitleyici biraz riskli olabileceğinden toyota da sorunsuz marka olarak bu riski almak istemediğinden 2012 yılında hala bu sistemi kullanmıyor araçlarında.
ACC teknolojisi trafikte giderken önünüzdeki veya çevrenizdeki arabalarla sürüş mesafenizi korumayı amaçlamaktadır. Teknoloji aracı kullanan kişi tarafından aktif edilir veya devre dışı bırakılabilmektedir.
Cruise Control (hız sabitleme) Aracınıza sonradan takılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri