Hodgkin lenfoma kombine kemoterapi ile genel olarak tamamen tedavi edilebilir ve tekrar etmek oranı %10 ile %13'tür. Ancak bu hasta grubunda tekrar etmesi durumunda ikinci tedavi uygulanır ve bu aşamada nüks etme oranı ise %20 ile %50 arasıdır.
Hastalığın hangi evrede olduğunu saptamak için genellikle bilgisayarlı tomografi ve kemik iliği biyopsisi gerekir. Hodgkin lenfoma, günümüzde tedavi başarısı yüksek olan kanser türlerinden biridir. Her evresinde, hastalığın tamamen yok edilmesi hedeflenerek tedavi gerçekleştirilir.
Hodgkin lenfomalı kişiler kemoterapi, radyasyon tedavisi veya her ikisi ile tedavi edilebilir. Eğer tedaviden sonra Hodgkin lenfoma geri dönerse, doktorlar bunu relaps veya nüks olarak isimlendirmektedir.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
Lenfoma, bir remisyon süresinden sonra nüksetebilir (geri gelebilir). Remisyon haftalar, aylar veya yıllar sürebilir. Agresif lenfomalar nüksettiğinde, bu genellikle tedaviyi bitirdikten sonraki ilk birkaç yıl içinde olur.
İlgili 25 soru bulundu
Hodgkin lenfoma kombine kemoterapi ile genel olarak tamamen tedavi edilebilir ve tekrar etmek oranı %10 ile %13'tür.
Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta haftalar ya da aylar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta bazen 15-20 yıl yaşayabilmektedir. Bu nedenle iki farklı lenfoma grubunda hastaya uygulanan tedavi yaklaşımı da farklı olmaktadır.
Lenfoma, 30 alt tipe ayrılır. Bir grupta tedaviye ihtiyaç duyulmadan, hastalık yıllarca takip edilir. Diğer grupta ise hastalık hızlı seyreder. 40 yıl önce lenfoma tedavisinde hastaların anca %40'ı kurtulurken günümüzde %85 hatta %100 oranında bile kurtulan oluyor.
Evre 4 lenfoma, kanserin lenfatik sistem dışında bir organa yayıldığı anlamına gelir. Hayatta kalma oranları, bireyin risk faktörlerine ve kanser türüne bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Evre 4 lenfoma sağkalım oranı diğer evrelerden düşüktür, ancak bazı durumlarda doktorlar kür (tam şifa) sağlayabilir.
Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer? Lenfoma tedavisi 3-4 hafta aralıklarla birlikte olmak üzere en az 6 ay sürebilmektedir. Hastanın durumu, hastalığın türü ve evresine göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir.
Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, başarı oranının Hodgkin lenfomada yüzde 95'e kadar çıktığını ve ağır seyreden bazı lenfoma tiplerinde kök hücre nakli ile yüksek başarı oranlarının elde edilebildiğini belirtti.
Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir. Şeker hastalığı, kan basıncı yüksekliği, süreğen böbrek hastalığında tam iyileşme olanaksızdır. Oysa tamamen iyileşen birçok kanser vardır ve bu kanser türlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Lenfoma tedavisinde hastalık ve kemoterapi nedeni ile görülebilen kas yıkımının önlenmesi açısından her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyulabilmektedir. Et, balık, yumurta, fasulye ve mercimek yüksek protein içeren gıdalar arasındadır. Kırmızı et çok iyi bir protein kaynağıdır.
Evreleme işlemleri sonucuna göre erken evre Hodgkin lenfoma hastalarında tedavi 2-4 kür ABVD denen kemoterapi ve arkasından da tutulan alana ışın tedavisi yapılması şeklindedir. Hastalık daha ileri evrede ise kansere etkili ilaçlar ile tedavi şemaları (ABVD, MOPP gibi) 6 -8 kür uygulanmalıdır.
DLBCL genellikle hızlı büyüyen (agresif) bir lenfoma olmasına rağmen, DLBCL'li birçok kişi tedavi edilebilir tedavi ile, ileri bir evrede teşhis edilseniz bile. Lenfomanın ileri evresi, tedavi edilemeyen diğer kanserlerin ileri evrelerinden çok farklıdır.
Nedenleri henüz tam olarak tespit edilememekle beraber, Hodgkin lenfoma erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülmektedir. Özellikle genç erişkinlik olarak tabir edilen 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üstünde daha sık görülür.
Grupta et, tavuk, balık, yumurta ve kurufasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller yer alır. Bu gruptaki besinler iyi kalite protein içermektedir. Etlerde az yağlı olanlar tercih edilmeli ve haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
Akıllı ilaç kanser hücrelerini işaretleyerek bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını kolaylaştırır. Bu sayede immün sistem tarafından tanınan hücreler, zararlı olarak algılanıp yok edilir. Kanser hücrelerinin büyümesini durdurur: Sağlıklı vücut hücreleri, sadece dışarıdan bölünme sinyali aldıklarında çoğalırlar.
Ancak miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresi 20-25 yıla kadar uzatılabiliyor. Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor.
Klasik hodgkin lenfoma bu lenf kanseri türünün yaklaşık olarak %95'inde tespit edilen hodgkin lenfoma türüdür. Bu kanserler genellikle servikal (boyun) bölgesinde lenf nodlarında başlama eğilimindedir.
Bir bölgeye sınırlı lenfomalarda hastalık bölgesine radyoterapi uygulayarak kemoterapi sayısını azaltmaya ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmaya çalışırız. Lenfoma tedavisinde çok özel bazı acil durumlar dışında ameliyat uygulanmaz.
Bu evrede kanser başka organlara da yayılmış olduğundan belli durumlar hariç olmak üzere ameliyat tercih edilmez. En uygun tedavi kemoterapi, immunoterapi ve gerekirse kanserin yayılma bölgeleri için radyoterapi şeklindedir.
Lenfoma tedavisinde kemoterapi (çoğunlukla damar yoluyla verilen ilaç tedavisi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) uygulamaları yapılmaktadır. Kemoterapi genellikle kür adı verilen aylık veya haftalık uygulamalar şeklinde yapılır. Günümüzde kemoterapi ile birlikte hedefe yönelik tedaviler de kullanılmaktadır.
Hodgkin lenfoma, immun sistemin bir parçası olan ve lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinden kaynaklanan lenf dokusunun bir çeşit kanseridir. Lenfositler vücutta enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklara karşı savaşan hücrelerdir. HL adını bu hastalığı ilk kez tarif eden Thomas Hodgkin'den almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri