Özetle, holding şirketi faaliyet türü olarak bir anonim şirket[5] olup konu itibariyle sadece diğer şirketlere katılımcılık söz konusudur[6]. Bu nedenle, saf holding şirketi ürün satışı, üretim, lisans devri veya devralınması gibi başka faaliyetlerde bulunamayacaktır.
Özet olarak holding ve şirket toplulukları arasındaki temel farklılıklar şunlardır; Şirketler topluluğundan bahsedebilmek için hâkimiyet ve kontrol gücü aranır. Bu demektir ki şirketler topluluğunda hâkimiyeti sağlayacak oranda iştirak etmek gerekmektedir. Oysa holdingin diğer şirketlere iştirak seviyesi önemsizdir.
Şirketler topluluğundaki hâkim şirket ile holding sıklıkla karıştırılmaktadır. Kanunda olmasa da uygulamada hâkim şirketin şirketler topluluğundaki durumuna holding denir. Ancak kanunda holding kurmak için hâkim şirket olmaya gerek yoktur, anonim şirket olarak bakanlık izniyle kurulabilir.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Holding elinde başka şirketlere ait hisse senedi bulunduran anonim şirkettir. Ülkemizde holdingler genellikle, çeşitli ve dağınık işletmelerin hisse senetlerinin büyük bir kısmını elinde bulunduran iş adamlarının bu hisse senetlerini ayni sermaye olarak ortaya koydukları anonim şirketler şeklinde kurulmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Bir holding şirketi, bir anonim şirketin, bir veya daha fazla şirkete yönetim ve kontrol imkânı verecek şekilde katılması ile ortaya çıkan, konu itibariyle sadece diğer şirketlere katılım ile sınırlı olan anonim şirketin bir türüdür.
Holdingler; anonim şirket olarak kuruldukları için, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinde sermaye şirketi niteliğinde Kurumlar Vergisi mükellefi olarak kabul edilmiştir.
Holding, hukuki niteliği olmayıp tek bir merkezden kendisine bağlı firmaları yönetirler ve farklı alanlarda faaliyet gösterirler. Holdingler farklı firmaların hisselerini ellerinde bulundururlar. Tek başlarına da Holding kurulabilir. Kurulması için bakanlıktan izin alınması gerekir.
Bütün bu veriler dikkate alındığında, holdinglerin müşterek hizmet üretmelerinin ve bunları bağlı şirketlerine yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yazılı bir sözleşmeye dayalı olmaksızın dahi fatura etmelerinin yasal olarak mümkün olduğu ortaya çıkmaktadır.
Holding kurabilmek için, yerine getirilmesi gereken yasal sorumluluklar vardır. Günümüzde tek gerçek kişiyle holding şirket kurmak mümkündür. Ana sözleşmelerinde özel maddelerin yer alması ve Bakanlıktan kuruluş izinlerinin alınması gerekiyor. Holding şirketlerinin çeşit tanımlaması, TTK tarafından yapılıyor.
2020 yılı verilerine göre Türkiye'de 993 holding var.
Holding ağırlıklı olarak sanayi üretimiyle iş potansiyeli yaratıyor. Sanayi şirketlerinde 20 bin 682 kişi çalışıyor. Bunun 14 bin 700'ünü mavi yakalı işçiler, 5 bin 900'ü de beyaz yakalılardan oluşuyor. Holding servis sektöründe ise 14 bin kişi istihdam ediyor.
İştirak, sözlükte “ortak olma, ortaklık etme, bir işe karışma, birlikte bulunma, katılma ve birlik” anlamlarını taşır. Bir şirketin diğer bir şirket sermayesinde ortaklığı bulunması durumunda, sermayede payları bulunan şirketlere iştirak denilir.
Türk Ticaret Kanunu m.195/f.4 anlamında bir şirketler topluluğu, bir ticaret şirketi ile buna doğrudan ve dolaylı olarak bağlı bulunan en az iki ticaret şirketinden meydana gelir.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir.
Şirket Kurmadan Fatura Kesmek
Bir şirketiniz olmasa dahi fatura kesebilir ve internet üzerinden çok çeşitli e-ticaret işlemlerinizi yasal zeminde sürdürebilirsiniz. Bunun yolu ise SMM yani Serbest Meslek Makbuzu ya da Gider Pusulası düzenlemektir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Ortak sayısı en az 1'dir. Yani tek kişi bile şirket kurabilir. Limited şirketin şahıs şirketi olabileceği yanılgısı da buradan gelir. Ortak sayısı en fazla 50 olabilir.
Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Limitet şirket bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan ticaret şirketi. Limitet şirketler, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar. Sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur (TK m. 573/1).
Ancak holding şirketi grup şirketlerden aldığı kar payını gerçek kişi ortaklarına dağıtıldığında %15 gelir vergisi stopajı yapılır. Holding aktifinde 2 yıl süreyle bulundurulan bağlı şirketlere ait iştirak hisselerinin satışı halinde, bu satıştan elde edilen kazancın %50'si kurumlar vergisinden istisna edilmektedir.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Limited şirketlerde %22 oranında kurumlar vergisi ödersiniz. Ortaklar/ortak kardan pay almak isterse bu durumda da %15 oranında vergi ödemesi gerekir. 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 195.870 TL fazlası %40 oranında gelir vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Forbes dergisinin Dünyanın En Zengin İş İnsanları listesine göre Türkiye'nin en zengin adamı 2022 yılında Murat Ülker oldu. Böylece Yıldız Holding, 2021'de olduğu gibi Türkiye'nin En Zengin Holdingleri 2022 listesinde de yerini korudu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri