Bütünsel gelişim kavramı, bireyin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden dengeli bir şekilde gelişimini ifade eder. Bu kavram, insanın yaşamının her alanında uyumlu ve sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi gerektiğini vurgular.
Holizm; bütünün, kendisini oluşturan parçaların toplamından daha fazla olduğunu savunan felsefe görüşüdür. Ayrıca Sistem Kuramı içerisinde de değerlendirilen bir yaklaşımdır.
Holistik eğitim, çocuğu, topluma verimli bir şekilde katkıda bulunan, çok yönlü ve kendine güvenen bir yetişkin olarak eğitmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Başkalarına özen ve çevreye saygıyı esas alır. Çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel iyi oluşunu eşit olarak önemser.
Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir. “Helikopter bakışı” ya da “kuş bakışı” gibi.
İlgili 34 soru bulundu
Holistik tıp, kelime anlamı "doğal dengeleri gözeten bir yaşam ve tedavi tarzı" olan ve bunu benimseyen bir tedavi yaklaşımıdır.
Holistik yetenek yönetiminin anlamı, bildiğimiz sıradan salt yetenekli kişilerin yönetiminden çok verimli ve terfi edebilir diğer kişilerin de çekilmesi, geliştirilmesi ve elde tutulması amacıyla yapılan sistematik çabalar anlaşılıyor.
Holistik genel anlam itibari ile doğal dengeleri önemseyen ve gözeten bir yaşam şekli ve tedavi biçimidir. Bu kelime hemen hemen her alanda kullanılabilir durumdadır. Bir diğer anlamı ise bütüncüllük ve tamamlayıcılık şeklinde ifade edilmektedir.
Holistik Şifa Terapisi, birçok farklı teknik kullanılarak, danışanın ruhsal, zihinsel ve fiziksel bedeni üzerinde ayrıntılı olarak çalışabilen bütüncül bir şifa sistemidir. Amaç kişinin günlük hayatındaki iyilik halini arttırarak fark edilebilir değişimler yapmaktır.
Holistik terapi, fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal refah biçimlerini bütünleştiren bir yaklaşım biçimidir. Amacı, bireylerin tüm bu seviyelerde kendileri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Olguya kendi iyileştirme gücünü anımsatan ilaçsızbir iyileştirme yoludur.
Holistik = Bütünsel demektir. Bir işletmede bütünsel zeka olarak kast edilen farlı fonksiyonlardan, farklı özelliklere sahip, farklı tecrübeleri olan çalışanların bir araya gelerek düşünmesidir.
HOLİSTİK/BÜTÜNCÜL DENGE: Kişinin daha mutlu, huzurlu, kendisiyle barışık, çevresiyle uyumlu bir şekilde yaşam amaçlarına kavuşabilmesi için, sahip olması gereken özellikleri, içinde bulunması gereken durumu tarif eder.
İlk defa Hipokrat, etkileşim kuramı ile akıl ile bedenin birbirini etkilediğini savunmuştur. Daha sonra 1926'da Kuzey Afrikalı Jan Christian Smits “holistik” kavramını ortaya atmıştır. Holistik görüş felsefi bir anlam taşır ve “bütüncül görüş” anlamına gelir (Ünsal A., 2017).
Holistik tıp danışanla hekim, ruhsal yapı ile beden arasında köprüdür. Holistik tıp doktoru dinler, detaylı anamnez alır, danışanı çözüm ortağı olara görür, rahatlatır, onunla şifa yönünde aynı frekansa girer. Uygun teknikler uygulayarak onun içindeki şifa güçlerini onun fark etmesini sağlar.
*Holistik (Bütünsel) Evren Tasarımı, bize şu gerçekleri bilimsel yolla açıklıyor: -Hepimiz aynı bütünün parçalarıyız. -Varedilmiş her birim, bütün evren bilgisine sahiptir. -Bütün bilgiler her an ve her yerdedir.
Holistik beslenmenin ayırt edici özelliği işlenmemiş, organik ve yerel olarak yetiştirilen bütün gıdaları içermesidir. Odak noktası olarak kişilerin beslenmesinde en yüksek besin değerine sahip gıdalar yer alarak gerektiğinde vitamin, aminoasit ve esansiyel yağ asitleri ile diyet desteklemektir.
Holistik beslenmeye göre ideal beslenme şu şekildedir; Proteinler, sebzelerden alınmalıdır. Karbonhidratlar, tahıl ve baklagillerden alınmalıdır. Yağlar, sızma yağdan ve kuru yemişlerden alınmalıdır.
Vücuttaki enerji noktalarına parmak baskısı ile yapılan masaj türüdür. Kas dokusunun esnekliğini arttırır. Derin doku masajı ile uygulanan sert baskılar vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılması için de etkili bir yöntemdir.
Holistik (Bütünsel) koçluk danışanın tüm yaşamını bütün olarak ele alır. Hem bedensel, hem zihinsel, hem de ruhsal açıdan yaklaşım sağlayan bu koçluk kolunda bir çok koçluk aracı kullanılır. Meditasyonlar, stres yönetimi, duygusal güçlendirme gibi.
Holistik Yaşam Rehberliği programı, diğer insanlara hizmet edecek bireylerin öncelikle kendi süreçlerini şifalandırmalarını amaçlamaktadır. Bu amaç, katılımcıların kendi varoluşlarını keşfederek, şifanın sadece Yaratan'dan geldiği ve şifaya sadece aracı olunabileceği gerçeğini içinde taşır.
Holistik tıp yaklaşımının kökenleri, farklı kültürlerin ve geleneksel tıp sistemlerinin öğretilerine dayanır. Antik çağlardan beri Ayurveda, Çin Tıbbı ve Tibet Tıbbı gibi sistemler, insan sağlığını bedensel incelemenin yanında zihinsel ve ruhsal açılardan da ele aldı.
Son günlerde sıkça duymaya başladığımız bu terim bütünsel sağlığı ifade ediyor. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığımızın dengede ve birbirleri ile uyum içerisinde olmasını amaçlıyor.
Holistik tıp, optimal sağlık ve zindeliğe ulaşmak için insana fiziksel, ruhsal, zihinsel ve soysal açıdan şifa sağlayacak bir tedavi yaklaşımıdır. Yaşamda insanı etkileyebilecek her alanla ilgili düzenlemeler ve yeni bir yaşam şekli değişikliği önermektedir.
Holistik Koçluk
Holistik (bütünsel) her şeyi bir bütün olarak ele alır. Holistik Koçluk, danışanın tüm yaşamının yanı sıra zihninin, vücudunun ve ruhunun farkında olmasıyla ilgilidir. Holistik Koç, yaşamlarında daha fazla akış ve denge elde etmek isteyen bireylerle çalışır.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri