Genelde mısır özü yağı, ayçiçek yağı gibi yağlar kullanıyoruz ancak bu tür yağlar diğer yağlara nazaran daha hızlı yanabiliyor. Bu durumların önüne geçebilmek adına zeytinyağı, yer fıstığı yağı, kanola yağı gibi yağları kızartma yapmak için kullanabilirsiniz.
Eğer fırında pişirmek istiyorsanız tavuğun yağlı olmasına dikkat edin, böylece kurumasını engellemiş olursunuz. Ama tencerede pişirecekseniz yağsız olmasına özen gösterin.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Tavukları 200-250 derecede kızartmak en doğrusudur. Bu ısıda tavuğun dışı yanmaz ve çıtır çıtır olur. Bu sıcaklığı tutturmak için mutfak termometresi önerebiliriz. Bir tarafı kızarmadan alt üst etmeyin.
Yağ ve ısı
Yer fıstığı yağı, kanola ya da susam yağını kızartma için kullanabiliriz. Ayrıca yağ sıçramasını istemiyorsanız doğru sıcaklığı bulmalısınız. Tavuk kızartırken; yüksek ısıda kızartmamız gerekiyor. Öncelikle kesinlikle tavuğu ısınmamış tavada pişirmeye kalkmayın.
İlgili 33 soru bulundu
Tavada soslu tavuk yaparken tavuğu bütün kullanabileceğiniz gibi kanat veya istediğiniz herhangi bir parçasını da kullanabilirsiniz.
Yağsız Tavuk Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuğu baharatlarla karıştırıp yarım saat dinlendiriyoruz. Tavayı ısıtıp tavukların ilk önce deri tarafını kısık ateşte, kapağı kapalı olarak yağı çıkana kadar bekliyoruz. Yağı çıkınca orta ateşte kapağı açık bir şekilde kızartıyoruz.
Tavuğun en yağlı kısmı derisidir. Kolesterol problemi olan kişiler ve obezler tavuk derisi tüketmemelidir. Tavuk etini en sağlıklı şekilde tüketebilmek için, derisiz ve yağsız ızgara veya haşlama tekniği ile pişirmekte fayda var. Eğer mümkünse organik tavuk eti tercih edilmelidir.
Tavuk parçalarınızı harçla güzelce harmanladıktan sonra buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde 15 dakika kadar dinlendirin. Tavaya yağı aktarın ve kızdırın. Ardından sosun içerisinden parçaları süzdürmeye özen göstererek tavadaki kızgın yağın içerisine aktarın. Arkalı önlü kızartın.
* Kızartma yaptıktan sonra fazla yağını havlu peçete yardımıyla alırsanız, derisindeki fazla yağı yok edersiniz. Bu nedenle, kızarmış tavuk derisindeki yağ içeriği daha düşük olabilir. Sonuç: Tavuk derisi kalp dostu doymamış yağ içerir ve kararında tüketildiğinde oldukça faydalıdır.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Geniş bir tavayı ocak üzerine alıp, orta ateş üzerinde ısınmasını sağlayın. Isınan tavanın içine tavuk etlerini tek tek dizin. Tavuk etlerinin alt tarafları güzelce kızarana kadar hiç dokunmadan yaklaşık 5-6 dakika pişirin.
Soslu tavuk etlerinin her birini galeta ununa bulayın. Galeta unlu tavuk etlerini kızgın yağ içine koyun. Tavada arkalı önlü pişirin. Hazırladığınız tavada galeta unlu tavuk kızartmasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Tavuğu fırında bütün halde pişirirken yağlamak yerine, delikli bir bezi tereyağına batırıp tavuğunuzun üzerine örtün. Böylece güzelce kızarmış ve çıtır çıtır bir tavuk elde edersiniz. Tavuğun derisinin çıtır çıtır olması için etlerinizi soğuk tavaya koyun ve pişirmeye başlayın.
Geniş bir tavaya tereyağı alınır ve yakmadan eritilir. Tavuk butları çizik tarafı alta gelecek şekilde yerleştirilir ve üst tarafı tuzlanıp kapağı kapatılır ve orta ateşte pişirilir. Tavukların rengi dönünce diğer tarafı çevrilir ve tuzlanır,kızarıncaya kadar kapağı kapalı kısık ateşte kendi buharında pişirilir.
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Dumanlaşma ile yanma birbirinden farklıdır.
Tavada Tavuk Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuklarımızı yıkayıp teflon tavamıza alalım,üstüne tuzunu atıp kısık ateşte pişmeye bırakalım. Suyunu çektikten sonra biraz yağ ekleyip çevirerek kızartalım.
Yumurtaları geniş bir kap içine kırın. Kekik, kırmızı pul biber, karabiber ve tuz ilave ederek çırpın. İncelttiğiniz tavuk göğsünü önce una, sonra yumurtaya son olarak da galeta ununa bulayın.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Tavuk Eti Yıkanırsa Ne Olur? Çiğ tavuk üzerinde bulunan bakteriler, suyla temas ettiği için hızla yayılma gösterebilir. Diğer besinlere ve malzemelere yerleşen bakteriler, gıda zehirlenmesine neden olabilir. Alışkanlıktan tavuk etini yıkıyorsanız; mutlaka kullandığınız eşyaların temizlendiğinden emin olmalısınız.
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
Derin ve geniş bir tencereye (karnıyarık tenceresi olur) yağlı kağıt koyalım ve sosladığımız tavuk bagetleri içine yerleştirelim. Kalan sosu da üzerlerine gezdirelim. Yağlı kağıdın kenarları ile üzerini kapatalım. Bir yağlı kağıt daha kullanarak bu seferde üstten tavuklarımızın kapanmasını sağlayalım.
- Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. - Yemek hazırlarken kullanılan yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen göstermelidir. - Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir.
Kağıda sarıp fırın tepsisine koyuyoruz ve 200 derecede pişiriyoruz. 1 saat sonra kağıdı kesebilirsiniz eğer daha pişmemişse 10-15 dakika açık olarak pişirebilirsiniz. Tavuğunuz büyük olursa daha uzun sürede pişecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri