Holistik model, Sağlığı bir insanın bütünüyle sağlıklı olma hali olarak fiziksel sağlıkla beraber aynı zamanda sağlığın sosyal ve ruhsal yönlerini de içerecek şekilde tanımlamaktadır. Bu modeldeki sağlık tanımı daha idealist bir tanım niteliğindedir.
Holistik sağlık; her türlü fiziksel, mental, duygusal, sosyal, mesleki, spiritüel ve sosyal konuyu içine alan, bütünsel olarak “sağlıklı, mutlu ve huzurlu” olmayı amaçlayan bir konsepttir.
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir.
Holistik Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Holistik kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı doğal dengeleri gözeterek sürdürülen bir yaşam ve tedavi biçimidir. Holistik kelimesi bütüncüllük anlamına da gelmektedir.
Holistik düşünme analitik düşünmenin tersine alan ya da içeriği bir bütün olarak içeren, alan ve nesne arasındaki ilişkilere dikkat etmeyi kapsayan, olayları bu ilişkilere dayalı olarak tahmin etme ve açıklama tercihidir (Nisbett vd., 2001).
İlgili 22 soru bulundu
Holistik eğitim, çocuğu, topluma verimli bir şekilde katkıda bulunan, çok yönlü ve kendine güvenen bir yetişkin olarak eğitmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Başkalarına özen ve çevreye saygıyı esas alır. Çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel iyi oluşunu eşit olarak önemser.
holistic {sıfat}
bütünlüğe ait {sıf.}
holistik; tümü kapsayan, bütüncül anlamına gelen bir sözcüktür. tıp sözcüğüyle birlikte kullanıldığında ise arzulanır düzeyde bir sağlıklılık durumu için, fiziksel, duygusal, sosyal ve manevi boyutların tümünün dikkate alındığı bir modeli tanımlar.
Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
Holistik bakış konusuna girmeden önce “Holizm” ve “Holistik” kavramlarından bahsetmek faydalı olacaktır. Eski Yunanca'da tam, bütün anlamına gelen Holos kelimesinden türeyen holizme göre bütün, parçaların toplamından fazladır.
Holistik Öğrenme, bir öğrenme ve öğretme süreci içinde yer alıp-görev yapan bütün öğelerin önemli ve değerli olduklarını, aynı zamanda bütünü değiştirme gücüne sahip bulunduklarını anlatır. Holistik bilgileri beynin bütünsel işleyişine uygun bir biçimde kullanabilmenin teknikleri açıklar.
Bütünsel gelişim bireyin sosyal-ahlak, duygusal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel gelişimini birleştiren kendini gerçekleştirme yani kendini öğrenme süreci olarak tanımlanabilir. Bütünsel bakış açısı ile bakıldığında bir sistemin bir bütün olarak bileşenlerini nasıl hareket ettireceği görüşüne dayanır.
Holistik bilinç ise tüm bu var oluşun bütünlüğün ile aslında hiç bir şeye vakıf değilken, aslında her şeye vakıf olunabileceğini fakat bunun yoğun bir bilinç seviyesi içerisinde yaşarken var olabileceğini idrak etmiş bir bilinçtir.
Holistik beslenmenin ayırt edici özelliği işlenmemiş, organik ve yerel olarak yetiştirilen bütün gıdaları içermesidir. Odak noktası olarak kişilerin beslenmesinde en yüksek besin değerine sahip gıdalar yer alarak gerektiğinde vitamin, aminoasit ve esansiyel yağ asitleri ile diyet desteklemektir.
Holistik terimi, hem duygusal, davranışsal, bilişsel, hem de fizyolojik teori ve psikoterapi yöntemlerinin sentezine ve ayrıca psikoterapinin sonucuna - kişiliğin parçalanmış veya sabitlenmiş yönlerinin danışanın içindeki bütünleşmesi ya da özümlenmesi anlamına gelir.
"Holistik" olarak da bilinen bu yaklaşım; ruh, beden ve zihin uyumuna dayanıyor. Bu uyum ise sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayatı simgeliyor. Holistik yaklaşım sadece fiziksel olarak beden sağlığına odaklanmak yerine dengelenmiş bir hayata konsantre oluyor.
Holistik terapi, fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal refah biçimlerini bütünleştiren bir yaklaşım biçimidir. Amacı, bireylerin tüm bu seviyelerde kendileri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Olguya kendi iyileştirme gücünü anımsatan ilaçsızbir iyileştirme yoludur.
Holistik hekimin görevi, dışarıdan tedavi edici bir madde vermeden önce, bu iyileşme gücünü harekete geçirmektir. Tedavide, bilimsel dayanağa sahip ve yan etkisiz geleneksel doğal tedavi modellerine de yer verir. Hastaya zarar vermemek en temel ilkedir.
Holistik kelime anlamı ile bütüncül demektir, bu açıdan holistik yüz estetiği yaklaşımı kişinin yüzünün geneline bakıldığında ayrıntıların bir araya gelmesiyle oluşan bütünün estetiğini ifade etmektedir.
Holistik tıp, kelime anlamı "doğal dengeleri gözeten bir yaşam ve tedavi tarzı" olan ve bunu benimseyen bir tedavi yaklaşımıdır. Kişinin hastalığından çok, onu hasta eden etkenlerin köküne iner.
Holistik Rubrik: Ortaya çıkan ürünün ya da sonucun değerlendirildiği rubriktir. ortaya koyarken, gösterilmesi gereken performans göstergelerinin açık ve detaylı bir biçimde tanımlanmasını gerektirir. Bu açıdan analitik rubrik performans üzerinde etkili olan tüm sürece odaklıdır (Kan, 2006).
Holistik yetenek yönetiminin anlamı, bildiğimiz sıradan salt yetenekli kişilerin yönetiminden çok verimli ve terfi edebilir diğer kişilerin de çekilmesi, geliştirilmesi ve elde tutulması amacıyla yapılan sistematik çabalar anlaşılıyor.
HOLİSTİK/BÜTÜNCÜL DENGE: Kişinin daha mutlu, huzurlu, kendisiyle barışık, çevresiyle uyumlu bir şekilde yaşam amaçlarına kavuşabilmesi için, sahip olması gereken özellikleri, içinde bulunması gereken durumu tarif eder.
Holistik koçlukta,
Bireylerin yaşadıkları hayata 360 derece tüm yönleriyle bakılmak istenir. Yaşantılarını gerek bedensel gerekse ruhsal açıdan bir bütün halinde düzenlemelerine yardımcı olabilecek bir programdır.
Kişinin yalnızca vücut sağlığını değil, zihin ve ruh sağlığını da düşünerek hazırlanan bir beslenme çeşididir. Kişinin bütünsel sağlığını koruması bu tüketim alışkanlığının en büyük faydasıdır. Fakat bunun yanı sıra bütünsel beslenmenin organik olan tüm gıdaları kapsaması da beraberinde çeşitli faydalar getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri