Kömür madenleri ve tuz yatakları ise Hollanda yer altı kaynaklarının diğer kısmını oluşturur. Hollanda Kuzey Denizinde zengin petrol rezervlerine sahip olmakla birlikte, bu rezervlerin miktarı, sahip olduğu doğalgaz kaynaklarından çok daha azdır.
Hollanda madenler bakımından ise önemli bir özelliği göze çarpmaz. Her ne kadar son yıllarda petrol ve doğal gaz yatakları bulunup işlenmeye başlasa da ülke ihtiyacı için yeterli seviyeler de değildir. Kömür madenleri ve tuz yatakları ise Hollanda yer altı kaynaklarının diğer kısmını oluşturur.
Hollanda Krallığı'nı meydana getiren 4 ülkenin en büyüğü olan Hollanda, dünyanın en zengin 15. ülkesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 72.973 dolar. Hollanda ekonomisi ülkede bulunan doğal gaz rezervlerinden besleniyor.
Topraklarının %32'sini tarım için kullanan Hollanda ekonomisi; tarım, sanayi ürünleri, gemicilik ve bankacılığa dayanır. Dünyanın en fazla ihracat yapan 10 ülkesinden birisi olan Hollanda, ekonomik olarak 16. büyük ekonomidir. Ülke nüfusunun %40'ı sanayide çalışmaktadır.
Hollanda, kişi başına düşen yüksek gelir ve eşite yakın gelir dağılımı ile gelişmiş bir ekonomiye sahiptir. Nominal GSYİH'nın %60'ınden fazlasına tekabül eden toplam mal ve hizmet ihracat ve ithalatı, Hollandalının refah düzeyinin ana etkeninin dış ticaret olduğunu gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
Toprak, su ve tohumuna sahip çıkan Hollanda o yüzden et, süt, kesme çiçek, çiçek soğanı ve tohum gibi bir çok tarım ürünü üretiminde dünyanın ilk 3 ülkesi arasında yer alıyor.
2022 yılında Lüksemburg 127 bin 580 dolarlık kişi başına GSYH ile bu bazda birinci sırada yer almaya, başka deyişle yurttaşlarının ortalama refah düzeyi en yüksek ülke olmaya devam etti. Geçen yıl Norveç 106 bin 328 dolarla 2'nci sıraya yükselirken, İrlanda 103 bin 176 dolarla bir basamak düşerek 3'üncü sıraya kaydı.
İhraç edilen başlıca ürünler: Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, otomobiller, steyşın vagonlar, yarış arabaları, tekstil.
Türkiye'nin Hollanda'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler demir çelik, plastik ve plastik ürünleri, makineler ve organik kimyasallardır. Bu sektörler arasında son 5 yılda artış gösteren tek sektör Hollanda ithalatımızda lider olan ve ithalatımızın %30'luk büyük bir bölümünü oluşturan demir çelik sektörüdür.
En büyük ekonomiler (GSYH, 2021)
Zirvede ise 22 trilyon 996 milyar dolar ile ABD yer alıyor. ABD'yi 17 trilyon 745 milyar dolar ile Çin takip ediyor. Avrupa ülkelerinden Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda Türkiye'nin üzerinde yer alıyor. İsviçre ise 800 milyar dolar ile Türkiye'yi takip ediyor.
GENEL EKONOMİK DURUM
Hollanda, ticaret ve yüksek düzeyli finansal ve mesleki hizmetleri ile ünlenmiş, dünyadaki en zengin ve refah seviyesi yüksek ülkelerden biri olarak öne çıkmaktadır. Ekonominin ana sektörleri nakliye/lojistik, kimya sanayi, ticaret ve hizmetlerden oluşmaktadır.
Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin, yaşam masrafları için harcadıkları tahmini miktarları vardır. Hollanda'da yaşam maliyeti özellikle beslenme, kira, ulaşım, kitaplar ve diğer masraflar için ayda yaklaşık 800-1.200 Euro gibi ortalama bir bütçe ayırmanızı gerektirir.
Ülkenin toprakları Kuvaterner döneminde oluşmuştur. Toprakları genelde alüvyon, buzultaş, çökeller ve kilden oluşur. Hollanda'nın büyük bölümü deniz seviyesinin altında yer alır.
Hollanda Kralı Willem-Alexander ülkesinin sömürge dönemindeki katliamları için Endonezya'dan özür dileyerek Güney Doğu Asya ülkesinin bağımsızlık gününü de resmen tanıdı. Kral Willem-Alexander eski sömürgelerine ilk ziyarette bulundu. Endonezya 350 yıl Hollanda sömürgesinde kaldı.
“Alçak topraklar” anlamına gelen ve kendi dilinde “Nederland” olarak adlandırılan ülkenin yüzde 26'sı deniz seviyesinin altında yer alırken, en alçak noktasının ise yedi metre derinde yer alıyor.
Konya'nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda'nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya'dan çok az büyük olan Hollanda'nın 2017 yılı tarımsal ihracatı 100 milyar Euro.
Toprak, su ve tohumuna sahip çıkan Hollanda o yüzden et, süt, kesme çiçek, çiçek soğanı ve tohum gibi bir çok tarım ürünü üretiminde dünyanın ilk 3 ülkesi arasında yer alıyor. Hollanda'nın tarım ve özellikle süt bitkisi sektöründeki başarısında kooperatiflerin ve mezat sisteminin payı büyük.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Edebilirlik Raporuna göre, Hollanda ekonomisi, dünyanın beşinci en rekabetçi ekonomisidir.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
Euronews Türkçe'nin haberine göre ülkeleri ekonomik koşullarına göre değerlendiren Hanke'nin endeksine göre, 2022'de dünyanın 'en sefil' ülkesi 414,7 puanla Zimbabve oldu. 157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10'uncu ülke olarak sıralandı.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Hollanda'nın tüm dünyadan en fazla ithal ettiği ürünler incelendiğinde, ürünlerin ağırlıklı olarak katma değeri yüksek teknolojik ürünler ve makineler olduğu görülmektedir. Ülkenin en fazla dış alım yaptığı ürün grubu 8517 Pozisyonunda yer alan telefon cihazlarıdır.
Hollanda'da insanlar sadece teknolojiyi kullanarak eskisinden çok daha farklı bir tarım deneyimini yaşıyor. Daha fazla yerel üretime neden olabilecek bu teknolojik gelişmeler, küçük alanlarda çok çeşitli sebze meyve üretmeyi de beraberinde getiriyor. Üstelik daha az toprak ve su ile daha fazla ürün elde etmek mümkün.
Ağustos 2021 ile Eylül 2022 döneminde Hollanda'nın ihracatı (özel bölgeler dahil) 917 milyar USD seviyesine ulaşmıştır. Ülkenin ithalatı ise aynı dönemde 856 milyar USD olmuştur. Dış ticaret hacmi 2021 yılında 1,3 trilyon USD seviyesindeyken Ağustos 2021 ile Eylül 2022 arasında 1,8 trilyon USD seviyesine yükselmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri