Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
Verim özellikleri
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir.
Zengin ve iyi çayırlar ineklerin günde 7 kg kadar süt vermelerini sağlayabilir. Verilen kesif yemin her 1 kg'ı için 2,5 kg süt beklenir.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Jersey Irkının Süt Verimi
Kilosu diğer ineklere göre daha az olmasına rağmen günlük ortalama 15-18 litre arasında süt verir. Diğer inek ırklarına göre süt verimi oldukça yüksektir. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilmektedir. Jersey ineklerinden elde edilen süt, yüksek yağ ve yüksek protein içerir.
İlgili 40 soru bulundu
Anavatanı Hollanda ve kuzey Almanya olan siyah alaca ırkı en çok süt veren inek cinsi olup dünyanın en çok süt veren ineği sırada birinci sırada yer almaktadır. Süt endüstrisinde çok önemli paya sahip olan siyah alacalar süt inekçiliği de %80 oluşturmaktadır.
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir. Yerli ırkların ise malesef süt verimleri düşüktür. En yüksek verim Güney Anadolu Kırmızısı verir. Fakat yıllık verimi sadece 5 - 7 kg. kadardır.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
İnekleri 9-12 yaşına kadar damızlık olarak kullanılır. Yıllık süt verimi 3500-4000 kilogram civarındadır. Laktasyon döneminde süt verimi ise 5000 – 6000 litredir.
Süt ve et verimi yönünden kombine bir ırkdır. Yıllık süt verimi 3500- 4000 kg dır. Sütteki yağ oranı %3.8 civarındadır. Montofonlar diğer kültür ırklarına göre güç şartlara daha dayanıklıdırlar.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
bu çiftliğin web sitesini ve sosyal medyasını. ben yönetiyorum. maliyetleri değişiyor. eğer yarın 10 inekle sıcağın içine girerseniz. aylık net 38,000 TL kazanıyorsunuz.
Siyah alaca (Holstein): Kökeni Hollanda'nın Frizya bölgesidir. Holsteinler, sütçü kültür ırkı sığırların iri yapılıları arasındadır. Renk, siyah-beyazdır. Tam bir sütçü kapasiteye sahiptir.
Holstein ırkı süt verimi noktasında iyi besi sayesinde 10.000 litreye kadar süt verebilir. Renkleri genelde siyah- beyaz ve kırmızı beyaz şeklindedir. Holstein ırkının siyah ve beyaz kısımlarının oranı genelde hayvandan hayvana değişiklik gösterir.
Holstein düveleri, yaklaşık 360kg ağırlığında olduklarında 15 aylıkken yetiştirilebilir. Holstein dişilerinin ilk kez 24-27 aylıkken buzağılaması arzu edilir. Holstein gebelik yaklaşık dokuz aydır.
Simental Fleckvieh'in ana vatanı İsviçredir. Bu cins ineklerden günlük 25-30 litre civarı süt elde edilebilmektedir.
Montbeliarde Verim Özellikleri
Bir laktasyon döneminde süt verimi 7000 lt civarındadır.
Holstein Yaşam Alanı
Kuzey Almanya ve Hollanda'dan tüm dünyaya yayıldığı bilinmektedir. En çok yetiştirildiği ülkelere bakacak olursak ; Hollanda, Almanya, Kanada, ABD ve İngiltere'yi sıralayabiliriz. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilmesine rağmen en çok kıyı bölgelerimizde yetişmektedir.
Verim Özellikleri:
Süt verimi: 2300-3300 Lt/Laktasyon.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Bir ineğin bir günde tüketeceği kaba ve karma yemlerdeki toplam kuru madde miktarı hayvanın canlı ağırlığının %2–3 ü kadar olmalıdır. Örneğin; 500 kg canlı ağırlı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Gebeliğin son 2-3 ayında diğer hayvanlardan ayrılmalı ve yağlanmaya meydan verilmeyecek şekilde vücut formunu koruyacak ve buzağının normal gelişmesini sağlayacak şekilde kaliteli kaba yem ve ilave kesif yemle beslenmeli- dir. Normal olarak inekler 10 ay (305 gün) sağılırlar.
İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenir. Buna ilaveten günde 2-3 kg'ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilir. Gebeliğin 7. ayından itibaren günde 8-10 kilo süt veriyormuş gibi yemlenmesine özen gösterilmeli, aşırı kaba yem verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri