Home Ofis Stopaj Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur.
Home Ofis Şahıs Şirketinde Stopaj Vergisi
Ev, şahıs şirketi kuran kişiye ya da kira ödemediği bir aile ferdine ait ise stopaj vergisi ödenmez. Ancak şirket, kiralık bir evde kurulmuşsa brüt kira üzerinden %20 stopaj vergisi ödemek gerekmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilirler.
Home Ofis Kira Ödemelerinin Stopaja Tabi Olup Olmadığı:
Çünkü, İkamet edilen yer aynı zamanda iş yeri olarak kullanılıyorsa, bu yerin konut (şahsi) niteliği ön planda gelir. Dolayısıyla ödenen konut kirasıdır. Konutun aynı zamanda iş yeri olarak kullanılması bu yeri konut olmaktan çıkarıp iş yeri haline getirmez.
Yani, Home ofiste kullandığınız elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet gibi genel giderlere ait giderlerinin abonelikleri vergi mükellefinin üzerine olması durumunda %50'sinin gider yazılabileceğini belirtmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Şirketlerin temel giderlerinden bir diğeri ise kira ve aidat giderleridir. Şirketlerin iş süreçlerini gerçekleştirmek için kiraladıkları ofis, sanal ofis veya işyerlerinin kira ve aidat ödemeleri gider olarak gösterilerek vergiden düşürülebilir.
Günümüzde home ofis şeklinde limited şirket kurmak da mümkün.
Home-office çalışılan evin kira sözleşmesi ya da tapu belgesinin fotokopisi, noterden onaylı muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi ile GİB üzerinden giriş yapılarak vergi levhası oluşturulur.
Home ofis çalışma ruhsatı
Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor.
Böyle durumlarda ev adresinizi kolayca gösterebilir ve şahıs şirketinizi açabilirsiniz. Home ofis şeklinde kurulan bir şirket, normal bir şahıs şirketi ile aynı işleve sahiptir. Yapılan işler, fatura kesmek ve beyannameleri yerine getirmek gibi çeşitli uygulamalar normal şirket ve home ofis şirketlerinde aynıdır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Home office, işverenin izniyle çalışanların evlerinde çalışmaları anlamına gelir. Home office çalışma modelinde, çalışanlar işyerine gitmek yerine evlerinde çalışırlar. Home office modeli, teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha popüler hale gelmiştir.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için ise, İnteraktif Vergi Dairesi'ne www.ivd.gib.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru adımları tamamlanır. Sonraki birkaç gün içinde faaliyet adresinde vergi memurları tarafından yapılacak kontrol sonrası vergi levhası edinilebilir.
Gelir vergisi mükellef kaydı durumunda işyeri açılışından itibaren 30 gün içinde işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine bildirimde bulunulur. Yoklama memuru evin işyeri açılışını kayda geçirmek üzere yoklamada bulunur.
Konut amaçlı kiralanan bir taşınmazın ofis şekilde kullanılma durumu sözleşmeye aykırılık oluşturacaktır. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiraya veren kiracıya en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.
Kira sözleşmesi olarak tüm evin kira kontratını gösterebileceğiniz gibi ev sahibi ile anlaşıp çalışma ortamı olarak seçtiğiniz evinizin herhangi bir odası için de kontrat düzenleyebilir ve bu odayı ofis olarak gösterebilirsiniz.
Home Ofis Stopaj
Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur. Artık siz brüt kira üzerinden %20 stopaj ödeyeceğiniz için mal sahibi kira vergisi ödemeyecektir.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Vergi levhası almak ve bulundurmak zorunda olanların, yapılan denetimlerde bulundurma zorunluluğuna uymadığının tespiti halinde, her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir. 2023 yılı için bu tutar 1.100 liradır.
Genel anlamda, E-ticaret şirketi & e-ticaret firması işyeri açılışı yapabilmek için öncelikle kuruluş aşamasında Vergi Dairesi, şahıs işletmeleri için seçmeli olarak ticaret ya da meslek odası, sermaye şirketleri için ticaret odası başvurusu yapılması gerekiyor. Eğer personel çalıştırılacaksa SGK başvuruları yapılacak.
Home office, kendi işini yapan ya da bir firmada çalışan kişilerin evlerinin bir bölümünü ofise çevirerek çalıştığı sistemin adıdır. Bu şekilde çalışan insanlar, kendi belirledikleri adreste işlerini yapabilir ve kendi ekipmanlarını kullanabilir.
Sanal ofis ile şahıs şirketi kurmak isteyenlerin ise Ticaret Unvan Sertifikası alması gerekir. Ticaret Unvan Sertifikasında şirket sahibinin adı soya ve iş adresi bilgileri bulunur. Sermaye işletmelerinin ise bakanlıktan şirket kurmak için gerekli izinleri alması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri