İstatistikte homojenlik eşitlik anlamına gelir. Aynı tanıma uygun birimler biçimsel homojenlik tanımına uymaktadır. Anakütle bütün birimlerin oluşturduğu topluluktur. Anakütleden seçilen birimlerin oluşturduğu alt topluluk örnek olarak adlandırılır.
Homojenlik testi, özellikle ANOVA (varyans analizi) gibi testlerde yaygın olarak kullanılır. Bu test, farklı gruplar arasındaki varyansların eşit olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Eğer varyanslar eşitse, gruplar arasındaki farkın gerçek olduğu sonucuna varılabilir.
İnsan performans çalışmalarında, araştırmacı aynı grup içindeki insanların performans skorlarındaki bir artış veya azalışın, insan davranışını nasıl etkilediğiyle ilgilenir. Bu tarz problemlerin analizinde varyansların homojenlik testi kullanılır.
F değeri, F dağılımına ilişkin bir değerdir. Çeşitli istatistiksel testler F (F) değeri oluşturur. Bu değer, testin istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. F değeri, farkın (ANOVA) analizinde kullanılır.
Levene Testi sonucunda elde edilen p değeri, grupların varyanslarının eşit olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Eğer p değeri anlamlı bir şekilde küçükse (genellikle α=0.05 düzeyinde kabul edilir), gruplar arasında anlamlı bir varyans farklılığı olduğu sonucuna varılır.
İlgili 28 soru bulundu
Gruplar arasına fark var ise; Homogeneity of variance test (varyansların homojenliği testi) tablosundaki sig.(anlamlılık(p)) değeri incelenir. p>0,05 ise varyanslar homojen dağılmıştır, p<0,05 ise varyanslar homojen dağılmamıştır.
Eğer Levene testinin anlamlılık değeri .05'ten büyükse Equal variances assumed'a karşılık gelen değer kullanılmalıdır.
F-Test Nedir? F-testi iki popülasyonun varyansını kıyaslamak için F dağılımının kullanıldığı istatistiksel bir testtir. Bu örnek için sıfır hipotezi ve alternatif hipotez aşağıdaki şekilde yazılabilir (Tek kuyruklu); H0: yöntemlerin varyansları eşittir.
2.1.1.
Eşitlikte, Xi, i. gözlem değeri, N, populasyondaki birey sayısını ve n, örnekteki birey sayısını göstermektedir. Sadece ortalama denildiği zaman kastedilen “aritmetik ortalama”dır. Ortalama, verilerin yapısına bağlı olarak örneği en iyi temsil eden değerdir.
Açıklanan varyans oranı, istatistiksel açıdan geçerli bir açımlayıcı faktör analizi için minimum %50 olmalı. Yani %50'lik bir bilgi kaybı, alt boyut oluşturmak için göze alınabilir.
Örneğin, alfa düzeyinin %5 (0,05) olarak seçtildiğini varsayalım. Testin sonucu küçük bir p (≤ 0.05) ise bu sıfır hipotezinin geçersiz olduğuna dair güçlü bir kanıttır. Testin sonucu büyük bir p (> 0,05) ise alternatif hipotezin zayıf olduğu anlamına gelir, dolayısıyla sıfır hipotez reddedilemez.
SPSS Levene Testi, iki veya daha fazla grup için hesaplanan bir değişken için varyansların eşitliğini değerlendirmek için kullanılan bir hipotez testidir. Normalde, veri gruplarındaki ortak bir değişken, örnek: ortalama, için yapılan t-testi veya ANOVA testlerinde veri gruplarının varyansının aynı olduğu kabul edilir.
Varyans analizinde, klasik F-testi normallik ve yığın varyanslarının homojenliği varsayımı altında yapılır.
Soruların homojen (aynı özelliği ölçme, tek boyutlu) olması güvenirliği artıracaktır.
ANOVA tek başına üç veya daha fazla grubun aritmetik ortalamalarını kümülatif olarak karşılaştırır; bu karşılaştırmalardan en az birisi anlamlı olduğunda ANOVA sonucu da anlamlı bulunur.
Hesaplanan F değeri, kritik F değerinden büyüktür, null hipotezi reddetme alanındadır. Bu nedenle, F değeri manidardır. Pratik anlamda, ortalamalar arasında fark yoktur, diyen null hipotez yanlışlanır.
Mean (Ortalama ), Mode(Mod), Median (Ortanca Değer), Standard Deviation (Standart Sapma)
Varyans örnekten hesaplanırken serbestlik derecesine yani (n-1)'e bölünür. Çünkü populasyon ortalaması bilinmediği zaman ortalama örnekten hesaplanır ve kareler toplamı hesaplanırken μ yerine x kullanılır.
Bu kavram için notasyon ünlü istatistikçi Ronald Fisher tarafından n olarak kullanılmıştır; ama modern istatistik metinlerinde n örneklem büyüklüğü olarak kullanılır. Bu nedenle serbestlik derecesi notasyon olarak (s.d.) veya İngilizceden esinlenerek d.f. ("degree of freedom") olarak ifade edilir.
t testi, iki ortalama arasındaki farkın istatistiksel manidarlığını test etmek için kullanılan parametrik bir tekniktir. t testinde sadece iki ortalama karşılaştırılabilir. ortalaması değeri sunulur. ] • İlişkisiz örneklem: İki farklı grup ortalaması arasında manidar fark var mı?
Varyans analizi deneysel verilerin analiz edilmesi için özellikle pratikte çok defa kullanılan özel bir istatistikel hipotez sınaması şeklidir. İstatistiksel hipotez sınaması bir veriler kullanarak karar vermek yöntemidir.
ANOVA testi en az üç grup arasındaki ortalamaları karşılaştırmak için kullanılan bir istatistiksel analiz metodudur. Analiz aşamasında elimizde en az üç gruba sahip ve gözlemlerin bağımsız olduğu bir kategorik değişken; ayrıca bir de sayısal verilerden oluşan bir nicel değişken bulunmalıdır.
Post hoc testi çoklu grup karşılaştırma analizinde veya ANOVA varyans analizinde bir grup farklılığı ile karşılaştığımız zamanlarda yapılır. ANOVA analizi gibi analiz yöntemleri, gruplar arasında anlamlı fark olduğunu belirttiğinde post hoc testi ile farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını bulmamız gerekir.
T testi iki örneklem arasındaki karşılaştırmada kullanılırken ANOVA testleri ikiden fazla örneklemin karşılaştırılmasında kullanılır. t testi ve ANOVA testleri parametrik testlerdendir.
Tek yönlü ANOVA yapıldıktan sonra sonuçlar aşağıdaki gibi yorumlanabilir: F-istatistiği ve p-değeri: F-istatistiği, gruplar arası varyansın grup içi varyansa oranını ölçer. P-değeri, sıfır hipotezinin doğru olması durumunda gözlemlenen kadar aşırı bir F-istatistiği elde etme olasılığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri