İstatistik tahmin teorisinde, "istatistik" veya tahmin edici örnekleri, buna karşın "parametre" veya tahmin, örneklerin alındığı toplulukları belirtir. Bir istatistik, numunenin alındığı popülasyonun sayısal karakteristiği olan ilgili parametrenin tahmini olarak kullanılabilen bir numunenin sayısal özelliğidir.
Sosyal bilimlerde parametreye örnek olarak nüfus ortalaması, populasyon varyansı, populasyon standart sapması vb ayırt edici değerler gösterilebilir. İstatistikte parametreye örnek olarak tüm çalışanlar için ortalama aylık gelir 3.000 ₺ ise, burada ortalama 3.000 ₺ bu kitleye dayandığından bir parametre kabul edilir.
Parametre: Evrenin bilinmek istenen değerlerine parametre (ev- rendeğer) denir (Karasar, 1982, s. 115). İstatistik: Örneklem üzerinde gözlenen değerlere istatistik (örneklemdeğer) denir (Kirk, 1968, s.2).
İstatistik doğru bir şekilde veri toplama ve verileri bilgiye dönüştürme bilimidir. İstatistik, verilerden öğrenebilmeyi, gözlemleri bilgiye dönüştürmeyi sağlar.
Bir parametre, bir sistemi veya çalışma koşullarını tanımlayan bir kümeden birini oluşturan sayısal veya diğer ölçülebilir bir faktör olarak tanımlanır. Parametreler, bir sistemi tanımlamak veya bir sistemin performansını, durumunu veya koşulunu değerlendirmek için yararlı veya kritik olan bir sistemin öğeleridir.
İlgili 17 soru bulundu
Bilgisayar bilimlerinde tanımlanan bu özelliklere “parametre” denir. Parametreler sayısal bir değer olduğu gibi “string” tipinde yazısal ifadeler de olabilir. Örneğin kırmızı bir araba ele alınacak olursa; araba nesne, renk parametre ve kırmızı da renk parametresinin değeri şeklinde düşünülebilir.
Parametre (Eski Yunanca'dan παρά para: "yanında", "karşın"; ve μέτρον, metron: "ölçmek") belirli bir sistemi tanımlamak veya sınıflandırmak için yardımcı olabilecek herhangi bir özellik (bir etkinlik, proje, nesne, durum, vb.).
İstatistik belirli olayların gözlemlenmesi yoluyla elde edilen verilerin toplanması, işlenmesi ve bu verilerden bir sonuca varılabilmesi için kullanılan tekniklerin tümünü kapsamaktadır.
Kalıpları ve eğilimleri belirlemek için veri toplama ve analiz etme uygulaması istatistiksel analiz olarak bilinir. Sayısal analiz kullanarak veri değerlendirmesindeki önyargıyı ortadan kaldırmaya yönelik bir yöntemdir.
Verinin anlamlı bir bütün haline getirilmesi için düzenlenmesi, analiz edilmesi, çözümlemelere dayalı sonuçların değerlendirilmesi ve yorumlanması sonucunda oluşan tahminler yapmaya yönelik bir bilimdir.
Parametre : İncelenen değişkenin toplumdaki tipik değerine parametre denir. Parametre, toplumdaki tüm birimler ele alınarak yapılan incelemede hesaplanacak sayısal ya da oransal değerdir. Parametre olarak ortalama, görülme oranı (sıklığı), varyans vb. değerler hesaplanabilir.
Araştırmaya konu olan değişkenin yığındaki tüm birimlerden elde edilen değerleri kullanılarak hesaplanan ve yığını ilgilenilen özellik bakımından karakterize eden sayısal ölçülere “Parametre” denir.
Parametre ile ilgili bir hipotezimiz, yani bir bilgimiz veya bir beklentimiz yoksa o zaman örnekten elde edilen bilgilerden istifade ederek parametreyi tahmin etmeye çalışırız. Örnek değerinin kendisi, parametrenin bir tahminidir. Buna nokta tahmini denir.
Örnekleme istatistikte belirli bir yığından alınan kümeyi ifade eder. Örneğin; Türkiye'deki tüm üniversite sayıları bir yığın iken Ankara'daki üniversite sayısı bu yığından alınmış bir örnektir. simgeleri kullanılır. İstatistik sadece örnekler üzerinde hesaplanabilir.
Değişken: Birimlerin ilgilendiğimiz ve farklı değerler alabilen özelliklerine değişken denir. Örneğin, herhangi bir anaokulu öğrencisi birim olarak ele alınsın. Bu öğrencinin incelemelerde kaydedilen değişkenleri arasında boyu, kilosu gibi özellikleri değişkendir.
İstatistik Birimi • Anakütle (Kitle) (Yığın) • Örneklem • Değişken • Ölçme Düzeyleri (Ölçekler) • Sınıflama (Gruplama) • Sıralama • Eşit Aralıklı • Oransal • Çalışma Soruları İstatistik kelimesi günlük hayatımızda her alanda sık kullanılan bir kavramdır.
İstatistiğin iki türlü uygulama alanı vardır, biri “Tanımlayıcı İstatistik (Descriptive Statistics)” bir diğeri ise “Çıkarsamalı İstatistik (Inferential Statistics)” dir.
İstatistik, birçok farklı bilimin birleşiminden ortaya çıkan bir yöntemdir. Bu işin içerisinde iktisadi, yazılımsal ve datasal süreçler, karar destek, analitik ve analiz kısımları var.
İstatistiksel analiz veri kullanarak trendleri, biçimleri ve ilişkileri soruşturmak demektir. Sadece bilimcilerin değil aynı zamanda hükümetlerin, işletmelerin ve diğer organizasyonların da kullandığı önemli bir araştırma aracıdır.
Belirli olaylar veya durumlar hakkındaki rakamsal bilgileri toplamak, gruplandırmak ve sınıflandırmak suretiyle seriler haline getirmek, serileri ortalama ve oran gibi tek sayıyla özetlemek, analiz etmek şeklindeki bilimsel yöntem. Bu anlamda istatistik, kantitatif (nicel) bir analiz tekniğidir.
Örnek olarak nüfus istatistikleri, çevre istatistikleri, spor istatistikleri, milli eğitim istatistikleri verilebilir. İstatistiksel yöntemler, toplanmış verilerin özetlenmesi veya açıklanması amacıyla kullanılır. Bu tür bir yaklaşım betimsel istatistik adını alır.
Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan parametre, dilimizde “değişken” anlamına gelen bir kelimedir. Belirli bir sistem içerisindeki tanımı ise mevcut durumun değerlendirilmesi sürecinde kritik olan ögeleri ifade eden bir kavramdır.
Parametrenin bir anlamı " değişken" dir. Cebirde bir denklemin, kat sayılarına giren değişken nicelik olarak da parametre anlamlandırılır. Parametre; bir etki veya ilişki göstermek için kullanılan değişken olarak da tanımlanır.
Farklı değerler alabilen ifadelere “değişken”, her zaman aynı kalan (değişmeyen) ifadelere “sabit”, bazen değişken bazen de sabit olarak işlem gören ifadelere de “parametre” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri