Taze zencefili bir yemek kaşığı yardımıyla soyup yemeklerinize rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Taze zencefil çay olarak sıklıkla tüketilebilir. Kolay ve hızlı bir şekilde yapılan taze zencefil çayında ilk olarak taze zencefilin kabuklarını soymanız gerekmektedir.
Çay yapacaksanız zencefilin dış kabuğunu soymanız gerekir. 1 su bardağı suya bu miktarda zencefil ekleyip 10 dakika kaynatmalısınız. İçmeden önce içine 1 tatlı kaşığı da bal ilave ederseniz hem çok lezzetli hem de öksürüğe karşı etkili bir çay elde etmiş olursunuz.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Zencefilin bir diğer kullanım şekli de çiğ şeklindedir. Zencefili bir bardak suyun içerisine direkt olarak soğuk suyun içerisine ilave ederek bu şekilde tüketebilirsiniz. Zencefilin çiğ tüketimi de oldukça fazla yaygındır.
İlgili 35 soru bulundu
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
İshal ya da gaz gibi bağırsak sorunlarına da sebep olabilir. Zencefilin fazla tüketilmesi reflü, mide ekşimesi ya da yanması gibi mide sorunlarına da yol açabilir. Tansiyon düşürdüğünden tansiyon sorunu olan, özellikle düşük tansiyona sahip olan kişiler zencefil tüketirken miktarına ve zamanına dikkat etmelidir.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Toz zencefil, çok yıllık bir bitki olan zencefilin kurutularak öğütülmesi ile elde edilen bir baharat çeşidini oluşturuyor. Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor.
Zencefil çayı, soğuk algınlığı semptomlarının iyileşmesinde destek sağlayabilir. Özellikle taze zencefil çayının solunum sistemini koruyucu etkileri olabileceği araştırmalar tarafından desteklenmektedir. Zencefil çayının buharını solumak burun tıkanıklığı ve solunum sorunlarında rahatlatıcı olabilir.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
-Mide ağrısı ve mide bulantısını geçirmeye yardımcı olur. -Kemoterapi gören hastalar ve hamilelerde oluşan mide bulantısını geçirmede de etkilidir. -Ülser ve reflü hastalıklarının iyileşmesinde etkilidir. -Bağırsak bozukluklarına iyi gelir, ishali ve kabızlığı önler.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Peki, zencefil çayı fazla içilirse ne olur? Zencefil çayı fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak duvarını uyararak, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve kabızlık gibi semptomlara neden olur. Günde bir ya da iki bardak (200- 300 ml) tüketilmesi önerilmektedir.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Zencefil, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bu besin tüm kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir.
İki kişilik toz zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin. Ekledikten sonra 5 dakika kadar bekleyin. Demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz.
Zencefil, vücut ısısını artıran termajonik özellikte bir bitkidir. Bu sayede yağların yakılması konusunda metabolizmaya yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Bunun yanı sıra ara öğünlerde tüketildiğinde tokluk sağlayarak da zayıflamaya yardımının dokunduğu söylenebilir.
Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar ile etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir.
Her bir fincan zencefilli çay için yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir parça zencefilin kabuğunu soyup patates dilimler gibi dilimleyelim. Çay demleyeceğimiz demliğe zencefilleri, çubuk tarçını alarak sıcak suyu ekleyelim. 8-10 dk demlenmesi için bekletelim.
Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri