Hopa'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında;
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
Artvin ve çevresinde sıklıkla tüketilen yöresel yemekler arasında kuymak, kalaco, kaygana, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, hamsili ekmek, cevizli kete, laz böreği, karalahana sarması, turşu kavurması, şalgam pancarı, hamsili pilav, benekli alabalık ve cağ kebabı yer almaktadır.
Hopa, Karadeniz Bölgesi'nin en son şeridinde bulunan bir sahil ilçesidir. Sahili boyunca yeşili maviyle buluşturan ilçe, huzur dolu bir tatil için en bakir yerlerden biri. Kamp yapmayı sevenler tarafından tercih edilebilecek uygun bir rota olan Hopa, eşsiz manzaralara sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
35 kilometre kıyı bandı bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerinde, yazın deniz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır.
Özellikle Borçka bölgesinin kestanesi meşhurdur. Normal kestanelere göre boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen lezzet olarak tadılabilecek en güzel kestane türlerindendir.
İçerdiği polimetal maden yatakları ve zuhurları bakımından (bakır-kurşun-çinko-altın-gümüş) ülkemizin en önemli metalojenik kuşaklarından birini oluşturan ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin ili, metalik maden yatakları ve zuhurları bakımından oldukça zengindir.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Artvin ziyaretlerinde ön plana çıkan hediyelik eşyalar arasında:buzdolabı magnetleri, tereyağ, dut pekmezi, karayemiş, kuzine zeytini, bal ve kemençe bulunmaktadır. Artvin yöresine ait doğal ve tarihi güzelliklerin işlendiği buzdolabı magnetleri, hediyelik eşya açısından sıklıkla tercih edilmektedir.
Osmanlı egemenliğiyle beraber ''Artvini'' ismini alan Artvin, günümüzden binlerce yıl öncesinde dahi yerleşimcileri ağırlıyordu. Şimdilerde ise Artvin denince akla ucu bucağı görünmeyen ormanlık araziler ve doğa harikası enfes göller geliyor.
Hopa'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında; Hopa Limanı, Çamburnu Tabiat Parkı, Hopa Çarşı, Orta Hopa Camii, Sarp Sınır Kapısı ve Hopa Eski Evler bulunmaktadır. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alan Hopa Limanı, Doğu Karadeniz turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Hopa nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar, Hemşinliler ve Rize göçmenleri oluşturur.
i. (Fr. haut-parleur) Elektrik enerjisini sese çevirmeye ve bu sesi istenen yüksekliğe çıkarmaya yarayan âlet.
Şehrin tarihini ve doğasını daha iyi iklim şartlarında keşfetmek isteyenler için ise en ideal dönemler yağışın da en düşük seviyelerde gezdiği mayıs – ağustos ayları arası olacaktır. Şehir bu dönemlerde doyasıya gezmek ve tüm doğal güzellikleri keşfetmek için daha ılıman bir iklim sunar.
Maden sahası, Artvin ve Ardanuç sınırında bulunan Köseler, Gümüşhane, Okumuşlar ve Avcılar köyleri içerisinde yer alıyor. İlçeye yaklaşık 8 kilometre, il merkezine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Proje, Köseler köyünde bulunan Salınbaş tepesinden adını alıyor.
Bu güzide şehrimiz olan Artvin, Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi'nin ise Doğu Karadeniz Bölümü'nün en doğusunda yer almaktadır. Artvin'in sınır komşuları olan illerimiz Ardahan, Erzurum ve Rize'dir. Artvin'in kuzeydoğu sınırı ise Gürcistan'dır.
Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. İl alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9'u kadardır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komşudur.
Doğu Karadeniz Bölümü'nde çay yetiştiriciliği ağırlıklı olarak Rize ilinde ya- pılmaktadır. Bu ili Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illeri izlemektedir.
Zeytinliklerin ye- tiştiği alanlar idarî bakımdan Artvin ili sınırları içerisinde olup, bu ilin Merkez il- çe, Yusufeli ve Ardanuç ilçelerinde yoğunluk kazanmıştır. 1997 yılı itibariyle 167 000 zeytin ağacının bulunduğu sahadan 2074 ton zeytin üretilmiştir.
İlçemiz 1936 yılına kadar Rize iline bağlı iken bu tarihten sonra Artvin iline bağlanmıştır. Bu tarihte 3 bucağı ve 71 Köyü bulunmakta iken bu bucaklardan Fındıklı 5071 sayılı kanunla ilçemizden ayrılarak 1 Ocak 1948 tarihinde İlçe olmuştur.
1509 yılında Yavuz Sultan Selim Hopa ve yöresini Osmanlı İmparatorluğuna katarak, Rum-Pontus hükümdarlığına son vermiş ve Batum'daki Gonye kalesini fethederek Hopa'yı Gonye Sancağına bağlamıştır. Adını ise Acemce Güzel anlamına gelen "Hop" koymuş "Hop" zamanla Hopa'ya dönüşmüştür.
Hopa (Gürcüce:ხოფა, khopa; Hemşince: Xopa; Lazca: Xopa), Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Artvin iline bağlı bir ilçe ve ilçenin merkezi olan kasabadır. Türkiye - Gürcistan Sınırı olan Sarp Sınır Kapısı'na yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri