Simsarlık sözleşmesi, simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkanı- nın hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması halinde ücrete hak kazanacağı sözleşmedir (BK m.520/1).
Simsarlık sözleşmesinin tarafları simsar ve iş sahibidir. Simsar iş sahibiyle kendi arasındaki sözleşme kapsamında, taraflar arasında bir sözleşme kurulmasına imkan hazırlama veya sözleşmenin kurulmasına aracılık etme borcu altındadır.
Simsar sim- sarlık sözleşmesi ile fırsat yaratma veya aracılık faaliyetinde bulunma yükümlülüğü altına girmektedir. Bunun yanı sıra simsar, kural olarak sözleşmenin kurulması ile ücrete hak kazanır; meğerki aksi kararlaştı- rılmış olsun. Simsarlık sözleşmesinin vazgeçilmez unsuru ise simsarın ücret hakkıdır.
Simsarlık sözleşmesi simsarın, taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkanının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması halinde ücrete hak kazandığı sözleşme olarak tanımlanmıştır. Simsar aracılık yapar.
Buna göre simsar, faaliyette bulunduğu bir iş, sözleşme ile neticelendiği anda ücrete hak kazanır. Sözleşmenin kurulması ücrete hak kazanma açısından yeterlidir. Simsarlık sözleşmesinde sözleşmenin kurulmasından sonraki bir dönemde ücrete hak kazanılacağı da kararlaştırılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3(BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, "taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz".
Taraflar arasında yapılacak sözleşmenin bağlayıcılığını gerçekleştiren kişiler simsar olarak bilinir. Bu durum borsa ile beraber akla gelebilecek birçok farklı alanda üzerinden ele alınır. Aynı zamanda komisyoncu olarak da bilinen Simsar, anlaşma sağlanan sözleşme üzerinden Bu doğrultuda komisyon alır.
İş sahibi simsarlık faaliyetleri için simsar tayin eden ve simsara ücret ödeme taahhüdü veren kişidir. İş sahibi gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Simsarlık sözleşmesinde birden fazla iş sahibinin olması da mümkündür. İş sahibi tüketici de olabilir.
Somut olayda taraflar arasındaki uyuşmazlık simsarlık sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, davacı tüketici konumundadır. Bu halde uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığına göre davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir.
Bağımsız girişimciler ile ticari kurumlar arasında komisyonculuk yapan kişilere simsar denir. Aynı zamanda otogar gibi yerlerde bağlı olduğu otobüs firması için yolcu bulmaya çalışan kişiler için de simsar kelimesi kullanılır. Hem terim hem de mecazi anlamda kullanılan bu sözcük dilimize Arapçadan geçmiştir.
Simsarlık sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu'nun 520 vd. Maddelerinde düzenlenmiştir.
Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3 (BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, “taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz”.
Simsarlık sözleşmesi, vekalet sözleşmesinin sona ermesine ilişkin hükümler uyarınca sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmıyorsa, iş sahibinin veya simsarın ölümü ile kendiliğinden sona erer.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Taşınmaz simsarlığı; belirli bir ücret karşılığında, bir taşınmaz üzerinde ayni veya şahsi hak kurulmasına aracılık edilen faaliyettir. Buradaki faaliyet, Yargıtay içtihatları uyarınca da, sadece gayrimenkul satışına ilişkin olmayıp, taşınmaz üzerinde istikap edilebilecek her türlü ayni ve şahsi hak kı içermektedir.
MADDE 521- Simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır. Simsarın faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir.
Hukuk Dairesi, 2014/6563 Esas, 2014/13898 Karar sayılı ilamında “BK'nun 404.maddesi gereğince, gayrimenkul tellallığı sözleşmesi yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli değildir.
Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur. Bu sebeple sözleşmede belirtilen tarihte sadece alıcının isteği ile satışın gerçekleşmesi mümkün değildir.
Bu hüküm emredici olduğundan, yazılı şekil şartı taşınmaz simsarlığı sözleşmelerinde geçerlilik şartıdır. Simsarlık sözleşmesinin kanuni tanımına göre, sözleşmenin unsurları simsarın iş görme faaliyeti ve ücrettir.
el Cevab: Simsarlık caizdir.
A.Simsar :
1-TBK' da düzenlenmiştir. 2- Tarafları temsil yetkisi yok. 4-Aracılık yapar. 5-Taşınmaz konusunda simsarlık yazılı yapılmalıdır.
Tellaliye sözleşmesi, taraflar arasında aracılık yapmak amacıyla iş sahibi ile imzalanan sözleşmedir. Tellaliye kelimesi Arapça kökenlidir ve sözlük anlamı, bir satışta tellala verilen ücret veya yüzdeliktir. Tellaliye sözleşmesi, aracılık yapanlar ile kuruluşlar arasında imzalanır.
Simsarlık, taraflar arası sözleşme kurma olanağının hazırlanması ya da bir sözleşmenin kurulmasına aracılık edilmesidir. Sözleşme kurulduğu takdirde, kanun gereğince (TBK m.521/Ⅰ “Simsar, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır.”) simsar ücrete hak kazanır.
I.
Taraflar yönünden alacak ve borca kaynak olabilecek vekillik, komisyon, simsarlık, temsilcilik ve benzeri sözleşmeler bu kapsamda sayılabilir. Bu bağlamda simsarlık; taraflar arasında bir sözleşme kurulması olanağının hazırlanmasına veya sözleşmenin kurulmasına aracılık edilmesine ilişkin üstlenimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri