Sfenks, Piramitler, develer, firavunlar, hiyeroglifler, çöl safarisi ve Kızıldeniz dalışları gibi saymakla bitmeyecek birçok şeyle tanınan, çoğu insanın hayatında bir kez olsun gezip görmek istediği tam anlamıyla tarih kokan şehir: Mısır.
Mısır mutfağı, Mısır'ın zengin Nil Vadisi ve Nil Deltası'ndan gelen baklagil, sebze ve meyvelerden yoğun olarak yararlanır. Mısır yemeklerinin örnekleri arasında pirinçle doldurulmuş sebzeler ve üzüm yaprakları, humus, falafel, şavurma, kebap, köfte, ful medames, koşari ve molehiya sayılabilir.
Koşari, Mısır'ın ulusal yemeği olarak kabul edilmektedir. Tarifin ortaya çıkışının 19. yüzyılın ortalarına kadar uzandığı bilinmektedir. İtalyan, Hint ve Orta Doğu mutfak kültürlerinin bir sentezi olarak kabul edilen koşarinin yapımında makarna, pirinç ve mercimek kullanılmaktadır.
Mısır mutfağının temelini aish baladi olarak bilinen bir pide türü oluşturur. Anadolu mutfağıyla benzerlikler gösteren Mısır mutfağında, falafel, şavurma, humus, koşari, ful mudammes, kebap ve köfte türlerine yer verilir. Günümüzde en popüler peynir türlerinden biri olan domti, Mısır'ın ilk hanedanına kadar uzanır.
Deve yünden gelen ürünler harika hediyelik eşyalar haline gelebilir: çoraplar, terlikler, kilimler, halılar, battaniyeler. Egzotik hediyeler olarak, timsah veya yılan derileri bazı mal satın alabilirsiniz. Popüler beldelerde, antik Mısır özniteliklerine sahip altın ve gümüş takılar satın alabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Mısır'daki alışveriş merkezi ve yerel dükkanlarda satılan ülkenin yöresel kıyafetleri ve geleneksel giysileri oldukça beğenilmektedir. Ayrıca kedi heykelleri ve papirüs parşömeni de en popüler hediyelik eşyalar arasındadır.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
TOPRAK İSTEĞİ
Ancak, mısır bitkisi en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı ve havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir. Aşırı asit ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştiriciliği için uygun değildir.
Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır. Sıcakta daha iyi büyüyen ve gelişen bu meyve, Karadeniz gibi daha serin bölgelerde de ekilir.
Meyve üretiminin miktarca % 64'ünü portakal, karpuz, üzüm, hurma, muz ve kavun üretimi oluşturmaktadır.
Mısırdan birbirinden tamamen farklı pek çok ürün elde edilebiliyor. Yağ, şeker ve un gibi birbirine zıt ürünleri bağrından çıkarabilen başka bir ürün yok gibi. Mısırözü yağı, mısır şekeri, mısır unu ve nişastası. Mısırdan elde edilen bu ürünler, gıda sanayinde kendine tartışmasız bir yer edinmiş durumda.
Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.
Dünya'da ve Ülkemizde Mısır: Mısır, binlerce yıldan beri tarımı yapılan birkaç ender bitkiden biridir. Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir.
Mısır Tempura, Mısır Mücveri, Çerkez Çorbası, Sütlü Mısır Çorbası, Tepside Kumpir, Köfteli Ali Paşa Pilavı, Sebze Çorbası, Karalahana Çorbası, Patatesli Kereviz Salatası, Buzlukta Süt Mısırı Saklama, Haşlama Süt Mısır, Süt İle Mısır Haşlama, Şalgamlı Pirinç Salatası, Taze Süt Mısır Buzlukta Nasıl Tane Tane Saklanır, ...
Mısır ülkesinin kültürel özellikleri; aile bağlarının ve değerlerinin çok önemli olması, genel görgü kurallarına uygun onurlu kişiler olmaya önem vermeleri, din ve dini değer konusunda katı olmaları, Mısır ülkesinin gelenek ve görenekleri ile uygun yaşamaya ve giyinmeye özen göstermeleri ile bilinmektedir.
Mısır'ın orijinali "Misr"dır. Bizim Mısır diye bildiğimiz ülkenin resmi adı Cumhuriyyetü Mısr el-Arabiyye'dir.
Türkiye'de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitki mısırdır. Mısır, hem insan beslenmesinde hem de hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir bitkidir.
Ülke, 1.010.000 km² kapsayan toprak parçasına ve 2022 yılı verilerine göre yaklaşık 104 milyon nüfusa sahiptir. Bu yönüyle Mısır, Dünya'nın en kalabalık 14. ve Afrika'nın da en kalabalık 3. ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en kalabalık şehri olan Kahire'dir. Resmî dili Arapça, resmî dini ise İslâm'dır.
Mısır içerdiği A vitaminisayesinde de uzun vadede göz sağlığını korur. Kemik sağlığı için yararlıdır: Mısır güçlü bağ dokusu sağlar. Kemikler, bağ, tendon, kas ve kıkırdaktan oluşan bağ dokusu sağlığı için oldukça faydalıdır. Bir bardak mısır günlük manganez ihtiyacının yüzde 12'sini içerir.
Mısır Hangi Bölgede Yetişir? Ülkemizde mısır en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz'i ise sırasıyla Karadeniz, Marmara ve Ege takip ediyor.
Mısır genellikle hayvan yiyeceği olarak kullanılan,fakat insanlar tarafından da tüketilen hububat bitkisidir. Ülkemizde hemen her yerde yetişmekle beraber,ticari amaçla Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir.
Yağışların yeterli derecede olmaması Nil nehrini ülkenin tek su kaynağı haline getirmiştir. Mısır'da en çok üretilen tarım ürünleri ise pamuk, buğday, mısır, narenciye, şeker kamışı, yem bitkileri ve pirinçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri