Hoparlör alırken, ses kalitesini maksimuma çıkarmak ve ihtiyaçlarınıza uygun bir hoparlörü seçmek için dikkatli olmanız önemlidir. Hoparlör türü, boyutu, frekans tepkisi, güç kapasitesi, bağlantı seçenekleri, marka ve bütçe gibi faktörleri göz önünde bulundurarak karar vermek, memnuniyetinizi artırır.
Ohm değeri ne kadar yüksekse ses o kadar az bozulmaya uğrar ve size daha net bir ses akışı sağlar. Hassasiyet ise desibel olarak ölçüldüğünden hemen her hoparlörlerin özelliklerinde desibel değerini görebilirsiniz. Desibel de ne kadar yüksekse ses kalitesi de yüksek demektir.
Watt: Ses çıkış gücüdür ve en çok bilinen ölçü birimidir. 20 W – 22 W – 25 W gibi birçok değere sahip hoparlör bulunmaktadır. RMS: Hoparlörün sürekli olarak sağlayabileceği ses çıkış gücünü ifade eder. PEAK: Anlık hoparlörün çıkarabileceği en yüksek ses gücüdür.
Hoparlör türlerine göre kabin sistemleri mevcuttur. Tweeter, Mid ve Bas hoparlörün aynı kabinde yer alması Üç Yollu sistem (Three-Way Speaker) olarak ifade edilir. Aynı Şekilde sadece Tweeter ve Bas hoparlörün tek bir kabinde yer alması ile İki Yollu sistem (Two-Way Speaker) olarak adlandırılır.
Amplifikatörle birlikte en iyi RMS derecesine sahip en az 50 watt RMS olan hoparlörleri arayın. Daha büyük araçlar ve sadece daha fazla ses isteyenler için, kanal kurulumu başına en az 75 watt RMS'ye çıkarmalısınız.
İlgili 33 soru bulundu
Midrange hoparlör çeşidi adından da anlaşılacağı gibi orta seviye ses frekansların duyulmasını sağlarken mid bass hoparlör 80 Hz ile 5000 Hz arasında ses frekanslarında çalışmaktadır. İki hoparlör türü aynı frekansta çalışamazlar ve ikisi de farklı sesler üretirler.
Akustik müzik dinlemeyi seviyorsanız midrange hoparlör enstrüman seslerinin en iyi duyulduğu hoparlör türüdür. Oval hoparlörlerde ise tüm bileşenler tek bir ünitede üretilmektedir. Bu sayede oval hoparlörler daha fazla yüzey alanına sahiptirler.
Tüm hoparlör modellerinde “nominal empedans” adı verilen bir elektrik spesifikasyonu vardır. Bu elektrik spesifikasyonu genelde 8 Ohm'dur.
İşitilebilir frekans spektrumu 10 oktavı (40 Hz, 80, 160, 320, 640, 1'280, 2'560, 5'120, 10'240, 20'480 Hz) kapsar ve spektrumu aşağıdaki gibi uygun bir şekilde bölebilir. Ses Altı Bas Frekanslar 16 Hz'nin altında İnsanlar duyamaz. Çok Düşük Frekanslar 16 Hz – 40 Hz İnsanlar için en düşük sesli oktav.
her ihtimale karşı RMS 60w hoparlor sağlıklı olur.. ortalama teyplerin çıkış güçleri,, ilk zamanlar 80-90 larda 5-10w dı. 90 lardan sonra 20-25w a çıktı..
Ses Çıkış Gücü (RMS); RMS (Root Mean Squared) ses sisteminin ortalama çıkış gücünü W (Watt) cinsinden değeridir.
Isıtıcıların ne kadar elektrik harcadığı doğrudan cihazın watt değeri yani gücü ile alakalıdır. Cihaz gücü ne kadar yüksek ise elektrik tüketimi de o kadar artacaktır.
Genel olarak, örnekleme hızı ve bit derinliğinin de yüksek olması koşuluyla, yüksek bit hızı kaliteli ses anlamına gelir. Çok genel anlamda, daha fazla bilgi, daha iyi ses kalitesi anlamına gelir. Ses CD'lerinin bit hızı her zaman saniyede 1.411 kilobittir (kb/sn).
Araçların üretiminde daha uygun fiyatlı olduğu için standart hoparlörler kullanılır. Kurulumunda amplifikatör ya da harici bileşenler gerektirmez. Midrange hoparlörler orta frekanstaki seslerin daha net ve kaliteli duyulmasını sağlamaktadır.
fakat düşük güçte mid takımı veya 50-60w üzeri mid takımlarına anfi bağlanmak istenirse ve anfide 25-38cm WOOFER kullanılacaksa, mid takımı anfiden bass filtre HPF konumunda kullanılır ve mid takımı mid tiz,,, woofer ise sadece bass verir.
Daha büyük araçlarda ise kanal kurulumu başına en az 75 watt rms gerekir. Bununla birlikte her iki durumda da 5 ya da 10 watt herhangi bir fark yaratmaz. Ses sistemlerinden daha geniş ölçüde yararlanmak isteyenler olabilir. Böyle durumlarda daha net ve yüksek kalitede ses isteyenler 100 watt rms tercih edebilirler.
4 ohm direnç değeri ve 5 watt güce sahiptir.
Geniş bir ürün ve fiyat yelpazesine sahip 8 ohm hoparlör kategorisinde hoparlörler fiyat bazında 128.25 TL ila 421.80 TL arasında değişkenlik göstermekte; güç çıkışları ise taban değer olarak 35, tavan değer olarak 250 Watt'ı işaret etmektedir.
Oval hoparlör 600 Watt, 900 Watt, 1000 Watt gibi farklı değerlerde bulunur. Oval hoparlör ölçülerinin, aracınıza uygun olması sonradan değişim yapmak zorunda kalmamanız için önemlidir. Oval hoparlör 16 cm ise bu güç 1000 Watt'a kadar çıkabilir.
Hoparlör seçiminde 8 ohm olmasına dikkat edilmelidir. Bu anfi ve hoparlör cihazlarının uyumlu olmasını sağlayacak özelliklerden birisidir. Hoparlörün peak gücü için 50 – 60 watt seçenekleri tercih edilebilir. Bu değer 100 watt üzerinde olduğunda da ses sistemi sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
Çalışma şekillerine göre elektrodinamik, magnetostatik, elektrostatik ve elektromanyetik hoparlör olmak üzere dört tip hoparlör vardır. Hareketli bobinli hoparlörler, daire veya elips biçiminde bir diyaframdan meydana gelir. Diyafram ortası ve kenarları boyunca dizilen yaylarla metal bir çerçeveye asılıdır.
Orta seviye frekanstaki seslerin daha temiz çıkmasını sağlar. Standart ve bass hoplarlöre göre çap ve büyüklüğü daha küçüktür. Enstrüman ve sanatçı sesini ön plana çıkartır. Midrange hoparlör amfisiz de çalışmaktadır ancak amfisiz sitemde ses kalitesi verimi %20-40 oranında düşmektedir.
Hoparlörlerin empedansı, amfi empedansına uygun değilse, bu cızırtıya neden olabilir. Yetersiz amfi gücü: Hoparlörlerin sürülmesi için yetersiz güç, cızırtıya neden olabilir. Hoparlörlerin gücü, amfi gücünden daha yüksekse, cızırtı yapabilirler.
sorusuna ithafen dikkat edilmesi gereken hususlar başlıca; fiyat performansı, boyutu, bass sistemi, sese karşı duyarlı olması, uzun ömürlü dayanıklı model olması, kullanıcı yorumları gibi önemli konulara bakılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri