Horlama nasıl tedavi edilir? Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir.
Horlamanın kesin çözümü nedir? Evet, horlamanın tedavisi vardır. Horlamanın tamamen geçmesi için en kesin tedavi yöntemi horlama protezidir.
Sırt üstü yatarsanız dilinizin tabanı ve damağınızın yumuşak kısmı boğazınızın arka duvarına çöker ve uyku esnasında ses çıkarır. Yana dönerek yatmanız bunu önlemeye yardımcı olabilir. Bir vücut yastığı (tüm vücudu destekleyen tam uzunlukta bir yastık) yatış pozisyonunuzda düzeltme sağlar.
Horlama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak ağırlıklı olarak 35 ile 50 yaş üstü kişilerde ve aşırı kilolu hastalarda horlama tedavisine baş vurulmaktadır. Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir.
Horlayan kişiden sırtüstü değil de yan yatarak uyumayı denemesini iste. Uyku pozisyonunun sırtüstü veya yüzüstü yerine yan tarafın üzerinde olması boğaz üzerindeki baskıyı azaltacak ve horlamayı önlemeye yardımcı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Feridun Kunak Show canlı yayında cevapladı. Feridun Kunak, içerisinde lavanta, papatya ve mandalina olan horlamaya ve uykusuzluğa iyi gelen doğal sirke tarifini izleyiciyle paylaştı. Karışımı bir ay beklettikten sonra süzülmesi gerektiğini söyleyen Kunak, akşamları yatmadan önce ağızda gargara yapılmasını önerdi.
HORLAMA SORUNU YAŞAYANLAR HANGİ POZİSYONDA YATMALI? Horlama en çok sırt üstü yatar pozisyonda ortaya çıkar. Bu nedenle horlama sorunu olanlar yatağın sağ ya da sol tarafına dönük olarak yan pozisyonda uyumalıdırlar.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Adından da anlaşılacağı üzere, horlama yastığı horlama problemini çözmek için üretilmiş, ortopedik bir üründür. Bazı firmaların bitkisel ürünlerden imal etmesi üzerine piyasada “bitkisel horlama yastığı” adı ile de satılmaktadır. Orta kısmı çukur ya da çıkıntılı şekilde imal edilen türleri bulunmaktadır.
Ameliyat sırasında, genellikle ağızdan yapılan bir kesimle, dilin arkasındaki dokular çıkarılır. Somnoplasti: Bu işlem, radyo frekansı enerjisi kullanarak, horlama sorununa neden olan yumuşak damağı, küçük dil ve dil kökündeki dokuları sertleştirmek için kullanılır.
Kişinin hava yollarının tıkanması ve rahat nefes alamaması, gece uyurken horlamayı meydana getiren en yaygın faktörler olarak kabul edilir. Bu durum gürültülü ve titreşimli bir ses çıkarılmasına sebebiyet verir. Bu ses de horlamadır.
UYUDUĞUNUZ POZİSYONU DEĞİŞTİRİN
Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı büyük ölçüde azaltabilir. Horlama, uyku pozisyonundan bağımsız olarak devam ederse, obstrüktif uyku apnesi horlamanızın nedeni olabilir.
Geceleri uykuda kullanılan ve dişler üzerine oturan horlama protezi alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar ve horlama ve uyku apnesini engeller. Hastalık ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi süresi o kadar kısalır.
Yağlanmış bir boyunda soluk alma yolu daralacağı için horlama daha çok olur.Kadınlarda horlama oranı % 8-10 civarlarındayken menopoz sonrası ciddi artma göstererek %40'lara çıkar.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Okaliptüs yağı solunumu rahatlatacağı için horlama tedavisinde önemli bir rol oynar. Kaynamış suya birkaç damla okaliptüs yağı koyup buharı içinize çektiğinizde horlamadan rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
Horlamak solunum sisteminde gerginliğe neden olur. Bu durum sonucunda tüm organlar fazla çalışır. Kaslar ise tüm hava akışını tutmak için gerginleşir. Sonuç olarak, nefes borusunu tıkar ve inflamasyona neden olarak kronik bronşit oluşturur.
Burun tıkanıklığı olan kişiler havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda büzüşebilen dokuları hava yoluna doğru çeker, böylece burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar.Burun tıkanıklığı yapan deviasyon problemleri,burun eti büyümesi,polipler horlama yapabilirler.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Dr. Demirağ: "Sebze Ve Meyveleri Sirkeli Suda Bekletin, En Az 15 Dakika Yıkayın"
Uyku apnesine ve horlamaya karşı çörek otu yağı veya lahana tüketmek yardımcı bir kürdür.
- Nane yağı sinüsleri temizler ve nefes almayı kolaylaştırır. - Okaliptus boğazın arkasına akıp solunumu tıkayan mukusu parçalamaya yardımcı olmaktadır. - Limon yağının kokusu rahatlık hissi vermektedir. Bu da horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri