3. URAGUT “kadın”: Uragut (<ur+a-gu+t) kelimesi Türkçede “kadın; eş, karı, zevce” anlamlarında kullanılmıştır.
Kimi araştırmacılar günümüz yazı dillerinde kullanılan avrat “kadın, eş” kelimesinin Arapça 'avret kelimesine dayandığını ifade ederken kimi araştırmacılar da uragut kelimesinin zaman içinde ses değişikliğine uğrayarak (uragut > uravut > uravat > urvat > arvat) ~ avrat şekline gelmiş olabileceğini ileri sürmektedirler.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Taranan metinlerde, kunçuy kelimesi metnin bağlamına göre 'eş' veya 'kraliçe, prenses' anlamlarına gelmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
2021 yılının Aralık ayına ait bu son araştırmamda “tohum” anlamına gelen ur ~ urug, “erkek” anlamına gelen urı, “kadın” anlamına gelen uragut ile avrat kelimelerinin etimolojik yapıları üzerinde durmak istiyorum.
Demek ki “urug” terimi ile anlatılan bir topluluk "tek bir tohumdan türedik- lerine inananlar" topluluğu idi. Bu ilkel devirlere ait anlamdı. Sonraları anlam genişliyerek büyük kabilelere de “urug” denilmiştir.
Uraz isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Talih, şans.
Uruk sözcüğü, yazı sistemi değişiminin neticesinde "soy, aile" anlamına gelen Eski Türkçe urug sözcüğü ile eşgösterenli olmuştur.
Karık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Ark. Arklar arasında kalan toprak parçası Sabanla açılan çizi.
manita - Nişanyan Sözlük. İtalyanca mantenuta “besleme (kadın), metres” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca mantenere “bakmak, beslemek, korumak, elinde tutmak” fiilinin geçmiş zaman fiil sıfatı dişilidir. Bu fiil Geç Latince yazılı örneği bulunmayan *manutenēre fiilinden evrilmiştir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Arapça cry kökünden gelen cāriyat جارية "1. genç kız, 2. hizmetçi, dişi köle" sözcüğünden alıntıdır.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
- Kız kardeş. - Kadınlara söylenen bir seslenme sözü. - Bir ev içinde uzun zaman çalışan yaşlı kadınlara verilen unvan.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir.
Yavuklu; yakın olan demektir. Sözlü veya nişanlı anlamında kullandığımız sözcük, Eski Türkçedeki yaġuk “yakın, hısım”'dan geliyor.
amar teriminin İspanyolca Türkçe sözlükte anlamı
Sevmek kolay fakat sevilmek zordur. - Amar es fácil, pero es difícil ser amado.
Havalı karbon ark oluk açma, bir karbon arkından elde edilen ısıyla metalin kaldırılması veya kesilmesine yönelik termal bir kesme işlemidir. Proseste bir karbon/grafit elektrot, standart enerji kaynağı ve basınçlı hava kullanılır. Elektrotun ucu ile metal iş parçası arasında oluşan yoğun ısı arkı metali eritip keser.
Kahir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kahreden, zorlayan. Baskın gelen, ezen, ezici.
Yüzey sulama yöntemlerinden biri olan karık sulama, sulama suyunun sıra arasında, eğim doğrultusunda verilmesine deniyor. Bu yönde açılan karıklara verilen sudan, özellikle sıraya ekilen bitkiler kolaylıkla yararlanıyor.
Ancak daha çok milletin temelini teşkil eden güçlü sosyal birlikler bodun olarak nitelenir ve “bağımsız, illi ve kağanlı” Türk milletini ifade eder. Göktürk kitabelerinde, devleti kuran boylar için Türk budun tabiri kullanılır. Bu anlamda Türgeşler, Oğuzlar için “Türküm budunum” denilmektedir.
Bunlardan bir tanesi ise Orun ve Ülüş kurallarının hükümdar makamında uygulanmasıdır. Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri