Korunmayı sağlayan bakır spiraller 5 yıl boyunca içeride herhangi bir vücuda başka bir madde vermeden sadece bariyer görevi yaparak korunmayı sağlamakta. Bir diğeri ise hormonlu spiral korunmayı sağlar, 5 yıl boyunca içeride kalabilir, ancak vücuda bir de progesteron hormonu verir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Hangi Spiral Türü Tercih Edilmeli? Spiral kullanımında iki ayrı tür bulunmaktadır; hormonlu spiral ve normal bakır spiral. Âdet kanamalarını azaltması, ağrıları dindirmesi ve dış gebeliği önlemesi açısından hormonlu spirallerin kullanımı daha çok tavsiye edilir.
İçerdiği hormonun rahim duvarına olan etkisi sayesinde klasik bakırlı spirallere oranla daha yüksek oranda gebelikten korunma sağlar. Birçok yöntemden daha başarılı olan hormonlu spiral-mirena çıkarıldıktan sonra da doğurganlık hızlı bir şekilde geri döner.
Bu spiral genellikle ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmayı planlamayan ve cinsel deneyimde rahat olmak isteyen kadınlar tarafından tercih edilir. Bunun yanında aşırı adet kanaması varsa yine hormonlu spiral kullanılabilir. Adet düzensizlikleri, yoğun adet kanamaları için de hormonlu spiral kullanılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Spiral takıldıktan sonra yüksek ateş, şiddetli kanama, kötü kokulu akıntı, şiddetli karın/kasık ağrısı durumlarında mutlaka hekiminize başvurulması önerilmektedir. İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
Kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır. Ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir. Bu da aslında istenen bir yan etki. Çünkü kadının fazla kanamasını azaltarak kansızlıktan korur ve sosyal aktivitesini serbestçe sürdürmesini sağlar.
Doğum kontrol hapı gibi hormonsal korunmanın uygun olmadığı kadınlarda, Spiralin takılmasına engel bir rahim yapısına sahip olan kadınlara, Emziren annelere doğumdan 40 gün sonra yani lohusalık dönemi bittikten sonra, Aşırı regl kanaması görülen kadınlarda azaltmak için spiral takılabilir.
Fiyatları Devlet kurumlarındaki diğer ucuz bakırlı spiraller göre yüksek olduğu için devlet kurumları tarafından karşılanmamaktadır.
Hormonlu Spiral Fiyatı 2023
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Spiral takılma zamanı kadının ihtiyaçlarına ve gebelik durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Yaygın olarak spiral adıyla bilinen rahim içi araç (RİA); T şeklinde, bakır ve plastik materyallerden yapılan, rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru uygulandığı takdirde koruyuculuk oranı yaklaşık %99'dur ve etkenliği 5-10 yıl boyu sürebilir.
Hormonlu spiral yan etkileri
Lekelenme ( 3-5 ay kadar sürebilir) Düzensiz kanamalar. Karın ve memelerde hassasiyet (3-5 ay kadar sürebilir) Adet kanamasının çok çok azalması (aslında istediğimiz bir sonuç ama az da olsa adet görememek bazı kadınlarda rahatsızlık yaratabilir.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
Spiral çıkarma işlemi
Ultrasonografi aracılığı ile spiralin yeri teyit edilir. Ardından kişi normal jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır.
Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler gözlenebilir, ama spirale bağlı adet gecikmesi olması genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerine etkisi yoktur.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
İlk yıllarda memelerde dolgunluk, akne (sivilce) başağrısı, karında şişlik ruhi durum değişikliği olabilir. Bu etkiler çoğunlukla hafif düzeydedir ve çıkartılmasını gerektirecek seviyeye ulaşmaz. Zamanla bu etkilerin azalması beklenir.
Spiral ile ilgili önemli bilgiler: – Daha önce sezaryen yada myom v.b ameliyat geçirenler spiral kullanabilir. – Sigara içenler hem bakırlı hem de progesteron hormonu içeren spiralleri kullanabilir. – Doğumsal rahim anomalisi olanlara spiral uygulanmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri