Spiral taktırdıktan sonra genel itibari ile 1 hafta sonra ilişkiye girebilirsiniz. Spiral genel itibari ile adet döneminde takıldığı için adet bitiminin ardından üç gün sonra ilişkiye girebilirsiniz. Bazı özel durumlarda doktorunuz bu süreyi uzatmanızı isteyebilir.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
Spiral takıldıktan sonra yüksek ateş, şiddetli kanama, kötü kokulu akıntı, şiddetli karın/kasık ağrısı durumlarında mutlaka hekiminize başvurulması önerilmektedir. İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Mirena spiral takıldıktan sonra ilk üç ayda ara kanamaları şeklinde hafif lekelenmelerle karakterize şikayetler yapabilir. Tüm bu şikayetler normaldir ve spiralin çıkartılmasını gerektirmez. Ayrıca 3 aydan sonra adet kanamasında azalma, hatta bazı hastalarda adetten tamamen kesilme de yapabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Hormonlu spiraller rahim içine yerleştirildikten 7 gün sonra etki etmeye başlar ve ortalama 3-5 yıl koruma sağlar. Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez.
İlk yıllarda memelerde dolgunluk, akne (sivilce) başağrısı, karında şişlik ruhi durum değişikliği olabilir. Bu etkiler çoğunlukla hafif düzeydedir ve çıkartılmasını gerektirecek seviyeye ulaşmaz. Zamanla bu etkilerin azalması beklenir.
Bazı kadınlar normal bir spiral uygulamasından sonra dahi cinsel ilişki sırasında gerçekleşen birtakım pozisyonların rahatsızlık verdiğini belirtmiştir. Ancak, aniden gelişen şiddetli acı veya ağrı spiral kaymasının işareti olabilir.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Spiral kontrol sıklığı
Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir.
Yani kadınlarda spiral kullanılması sürecinde gebelik ortaya çıkabilir. Ancak bu durumlarda vakaların önemli bir bölümü dış gebelik ile sonuçlanır. Gebelik rahim içinde oluşmadığında gebeliğin devam etmesi adına hormonlu spiral kısa sürede çıkarılmalıdır.
Progesteron içeren hormonlu spiraller takıldıktan sonraki ilk 2-3 ayda ara kanamalar ve adet düzensizliklerine neden olabilir.Spiral takılmadan önce fazla adet gören hastalarda spiral uygulaması sonrası olan ara kanamlar 3-4 ya gibi daha uzun sürebilir. Bu durum geçicidir.
Hormonlu spiral takıldıktan sonra vücut spirale alışana kadar ilk 3 – 6 ayda adet biraz düzensiz olabilir, az da olsa adet kanaması öncekine göre biraz fazla da olabilir, hafif ara kanama meydana gelebilir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
İlişki sırasında erkeğin menisi vajinaya boşalmadan hissedemez. Ancak vajinaya meni atıldıktan sonra vajinada ıslaklığın artışı, akıntının artması şeklinde hisseder.
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Evet maalesef rahim içi araç - spiral yerindeyken de nadiren gebelik oluşabilir. ⚡Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı neredeyse yarı yarıyadır. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılması bu riski azaltır. Tabi bu durumda çekerken bebeğin düşme ihtimali de artacaktır.
MIRENA, etkin madde olarak 52 mg levonorgestrel içermektedir. Levonorgestrel, progesteron (kadın cinsiyet hormonlarından biri) grubundan bir hormondur. MIRENA, 1 adet steril RİS olarak kullanıma sunulmuştur.
Kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır. Ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir. Bu da aslında istenen bir yan etki. Çünkü kadının fazla kanamasını azaltarak kansızlıktan korur ve sosyal aktivitesini serbestçe sürdürmesini sağlar.
Spiral çıkarıldıktan sonra cinsel ilişkiye girilebilir; ancak gebelik istenmiyorsa başka bir doğum kontrol yöntemine hemen başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri