Hoşkıran bitkisi dünyanın birçok ülkesinde yenebilen doğal bir sebzedir. Ülkemizde de bilinen ve sevilen bir bitkidir. Özellikle Orta Karadeniz bölgesi başta Ordu il, ilçe ve köylerinde yaygın olarak sofralarda yer almaktadır. Çoğunlukla kavurması yapılır.
Yıkandıktan sonra süzgece alınır ve suyunun süzülmesi beklenir. Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanlar sıvı yağ ile birlikte penbeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçte ki hoşkıranlar el yardımıyla suyu iyice sıkılır,kavrulan soğanların üzerine ilave edilir. Sırasıyla tuz ve karabiber de ilave edilerek iyice karıştırılır.
Hoşkıran Kavurması Ordu Usulü - Nefis Yemek Tarifleri.
Sakarca Otu Faydaları Nelerdir, Neye Yarar ve İyi Gelir? Sakarca otu özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda böbreklere iyi gelir ve dinç hissettirir. Diğer yandan taze soğan ile kuru soğanın getirdiği birçok fayda ile eşit oranda sunduğunu söylemek mümkün.
Bitki olarak baldıran, baldırgan ya da ağı otu; zehir olarak baldıran ise şeytantersi ya da yine baldırgan diye de bilinir. Tıpta ağrı ve/veya spazm giderici olarak, örneğin siyatik ağrısı, tetanos, sara, trigeminal nevralji ve Kore hastalığı gibi rahatsızlıkların sağaltımında kullanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Ölümsüzlük bitkisi: Aloe vera
Aloe vera, zambakgiller familyasından olan, kaktüse benzer bir bitkidir. Yapraklarında su depolayan kalın ve kısa saplı bu bitki en çok cilt yaralanmalarını tedavi etmesiyle bilinir, ancak sağlığa fayda sağlayabilecek başka kullanımları da vardır.
Mide şişkinliği ve hazımsızlık sorunlarının giderilmesinde fayda sağladığı bilinmektedir. Uzmanlar kurutulan ölmez otunun iyi bir idrar söktürücü olduğunu belirtmektedirler. Vücut organlarının salgılamalarını dengede tutmasını sağlar. Vücut içinde hızla kilo vermeye yardımcı olur.
Sakarca otu özellikle lezzeti ile yemeklerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Daha çok bu otun kök kısmında yer alan soğan yemeklere katılır. Böylece yemeklere kendi aroması ve lezzeti ile beraber bambaşka bir tat katmaktadır. Tabii kökündeki soğanı temizlemek suretiyle bireysel olarak da tüketmek mümkün olabilir.
Amerika'nın tropik kesimlerinde doğal olarak yetişen hoşkıran bitkisi, diğer kıtalarda da hemen her yerde kendiliğinden yetişen arsız otlar grubunda değerlendirilen bir bitkidir. Gövdesi dik, bazen 3metre boylarında tek yıllık otsu bir bitkidir.
Sakarca bitkisi coğrafi sınırda “çökülce”, “sütlücen” ve “çiğdem” isimleriyle anıldığı için Ordu Sakarca Mıhlaması çökülce, çiğdem veya sütlücen kavurması olarak da bilinir. Sakarca bitkisi kendiliğinden yetişir ve şubat-mayıs ayları arasında toplanır. Tadı soğana benzer. Ordu Sakarca Mıhlaması geçmişi eskiye dayanır.
Erzurum Et Kavurması 05.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Un helvası, Türkiye'nin pek çok yöresinde yapılmakta ve tüketilmektedir. Ancak tatlının Ordu yöresine ait olduğu bilinmektedir. Un helvası; unu kavurarak yapılan bir tatlı türüdür ve oldukça rağbet görmektedir.
Cilt sağlığı üzerinde de oldukça yarar sağlayan otun sivilce oluşumunu önleyerek cildi güzelleştirdiği görülür. Emzirme döneminde olan annelerin sütünü artırmaya yardımcıdır. İshal ve mide bulantısına iyi gelen ot, aynı zamanda kireçlenmeyi, romatizmayı ve eklem ağrılarını da büyük ölçüde azaltır.
A, B, C vitaminleri açısından her yaştan insanın tüketmesi gereken bir gıdadır. Lifli bir ottur. Lif kaynağı olduğu için sindirimi düzenler ve bağırsak problemlerini giderir. Kanı temizleyici özelliğe sahiptir ve kanda oluşan iltihapları yok eder.
Sirken otunun mevsimi ne zamandır? Doğada kendiliğinden yetişen sirken otu; dağ ve ovalarda, çayırlarda, yol kenarlarında büyür. Ilıman iklimde yetiştiği için en fazla Ege'de görülür. Havaların ısınması ile mart ayında büyümeye başlar ve yaz mevsimin sonunda çiçek açar.
Isırgan otunun yaprakları ve sapları üstündeki ince tüyler dokunulduğu zaman ciltte ağrılı ve kaşıntılı bir etki oluşturabilir. Bu kaşıntı, kızarıklık ve şişlik geçici bir reaksiyona olsa da ısırgan otu ile çalışırken veya toplarken eldiven giymek önerilir.
ISIRGAN OTU NASIL TÜKETİLMELİ? Isırgan otu kaynatıldığında ya da pişirildiğinde diğer birçok bitkinin aksine sahip olduğu vitamin değerlerini kaybetmez. Bu nedenle taze ısırgandan yapılan börekler, çorbalar, ısırgan yemeği de oldukça yararlıdır. Ayrıca taze veya kuru ısırganı çay olarakta tüketebilirsiniz.
ısırgan otunu. eldivenle birlikte bol suda ovuşturarak yıkarsanız. ısırmayı bırakıyo. ya da bi dakika boyunca sıcak suya tutabilirsiniz. yeni bi tarif denediğimiz story'de paylaştığımda ise.
Centiyane, tırşik otu isimleriyle de bilinen yılan otu güçlü bir antioksidan ve antimikrobiyaldir. Çayır kenarlarında kendiliğinden yetişen, 1 metre kadar yüksekliğe sahip, Temmuz-Ağustos aylarında sarı veya mavi renkli çiçek veren geniş yapraklı bir bitkidir.
Tuzlu suyun bulunduğu deniz ve göl kıyılarında karşımıza çıkan deniz börülcesi, mermi otu ya da tuz ot olarak da biliniyor. A, B12, C vitamini, sodyum iyot, magnezyum, demir ve bol ölçüde lif kapsar. İçindeki bu mineral ve vitaminler yüzyıllardır biliniyordu. Şimdilerde ise flavonoid kapsadığı ortaya çıktı.
Ülkemizde özellikle Giresun'da yetişen sakarca otu, ısırgan bir yapıya sahiptir. Halk arasında Çökülce, çiğdem, çöplüce gibi isimlerle de bilinir. Sakarca otunu yemeklerinizde kullanarak aromasını kullanabilir, sağlık faydalarından yararlanabilirsiniz.
Jiaogulan fidesi ölümsüzlük otu ginseng bitkisi - 59,01 TL.
Anavatanı Afrika olan aloe vera (sarısabır), “ölümsüzlük bitkisi” ve “ilaç bitkisi” isimleriyle de tanınıyor. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar.
Halk arasında daha çok çıban otu, sinir otu ve yara otu olarak bilinen damar otu, kalsiyum, potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Alternatifin kullanım olarak tercih ettiği damar otu, C ve K vitaminleri bakımından çok zengindir. İlaç sanayinde en çok kullanılan bitki türlerinden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri