Dünya Sağlık Örgütüne göre, modern ofis çalışanlarında iş ile ilişkili olarak görülen cilt, öksürük vb. mukoz zar şikayetleri ile baş ağrısı, halsizlik ve konsantrasyon bozukluğu gibi genel belirtilerin rapor edildiği durumlar hasta bina sendromu olarak tarif edilmektedir (Ooi vd, 1998:188).
Bu kişilerde gövde fazla kilolu, kol ve bacaklar ince, yüz yuvarlak ve tombuldur. Akne ya da cilt enfeksiyonları, karında, uyluklarda ve göğüste mor çatlaklar, kolay morarabilen hassas bir cilt, ensede yağ toplanması, zayıf kaslar, sırt ağrısı, kemik ağrısı ve kemiklerde hassasiyet gibi belirtiler görülür.
Şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, enfeksiyona yatkınlık, kaburga kırıkları ve ayaklardaki kemik kırıkları gibi olağandışı kemik kırıkları, kas kütlesi ve kas gücü kaybı, bacak ve akciğerde pıhtı oluşumu, inme ve kalp krizi, depresyon gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
TEDAVİ EDİLMEZSE...
Şakası yoktur onların. Bu nedenle kortizol hormonunun aşırılığı gibi bir durumu tedavi etmemek hayati tehlike yaratıyor. Sendromunun prognozu çok kotu ve miyokard infarktusu, hipertansiyon, enfeksiyon veya kalp yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabiliyor.
Bazı hipofiz tümörleri, böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üretmelerine neden olan adrenokortikotropik hormon (ACTH) adı verilen bir hormon üretir. Bu şekilde oluşan durum Cushing hastalığı olarak adlandırılır. Bu hipofiz tümörleri çoğunlukla iyi huyludur ve genellikle kansere yol açmazlar.
İlgili 38 soru bulundu
Hipofiz adenomu endojen Cushing sendromunun en yaygın şeklidir ve kadınlarda çok daha sık görülür. Daha nadir vakalarda ise normalde adrenokortikotropik hormonu üretmeyen bir organda gelişen bir tümör, bu hormonun fazla salgılamasına yol açacaktır.
Cushing Sendromlu hastaların ilaç tedavisinde; ACTH inhibitörleri, adrenal enzim inhibisyonu ve glukokortikoid antagonistleri kullanılır. Tıbbi beslenme tedavisinde; basit şekerden uzak, kalsiyum, potasyum ve proteinden zengin diyet hazırlanarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Tümör kaynaklı Cushing sendromunda ise bu oluşumların cerrahi olarak çıkarılması gündeme gelebilir. Gerekli durumlarda ise radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapi gibi diğer kanser tedavilerine de başvurulabilir.
Bugün için eğer ilaç tedavisi kullanılacaksa, metirapon ve ketakonazol gibi steroidogenez inhibitörleri en yaygın ilk seçenek ilaçlardır, fakat en azından Cushing sendromunun en sık rastlanılan formu olan Cushing hastalığında kabergolin gibi nöromodulatuar bileşenler etki göstermektedir.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Petrozal sinüsten alınan kandaki ACTH yüksek ve eş zamanlı koldan alınan kandaki düşük ise tanı Cushing Hastalığıdır. Her iki kandaki ACTH düzeyleri benzer ise ACTH salgılayan tümörün hipofiz dışında olduğu anlaşılmış olur (Ektopik ACTH Sendromu).
Şayet sürekli ACTH üretimi gösteren bir hipofiz tümörü gelişirse, ACTH düzeyi kontrolsüz şekilde kanda arttığından böbreküstü bezlerinden sürekli kortizol üretimine neden olur. Bu durum klinikte Cushing hastalığı olarak tanımlanır.
Cushing sendromu, vücutta çok fazla ölçüde kortizol hormonu üretimi sonucu meydana gelen hormonal bir bozukluktur. Böbrek üstü bezleri tarafından üretilen Kortizol hormonu ve yaşam için gerekli bir hormondur. Bu hormon bireyin hastalık gibi stresli durumlara maruz kalması sonucu tepki vermesini sağlamaktadır.
Milyonda sadece 40-70 kişide görülen, Türkiye'de ise Sezen Aksu ve Türkan Şoray'ın hastalığı olarak hafızalara kazınan Cushing Sendromu, hastalık gibi stresli durumlara mücadele etmeyi kolaylaştıran kortizol hormonunun yüksek seviyede salgılanması sonucu meydana geliyor.
Özellikle “endojen” olarak adlandırılan yani vücutta aşırı kortizol üretimine bağlı gelişen Cushing sendromu nadirdir ve sıklığı milyonda 40-70 arasında bildirilmektedir. Kadınlarda, erkeklerden yaklaşık 3 kat daha sık görülmektedir.
Kortizol seviyesini düşürmeye çalışan bir kişi sağlıklı, dengeli beslenmeli ve şeker alımına dikkat etmelidir. Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur.
Sindirim sorunları: Yüksek kortizol düzeyleri, sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir ve mide bulantısı, karın ağrısı ve sindirim problemleri gibi belirtilere yol açabilir. Yüksek kan basıncı ve kalp sorunları: Kronik kortizol yüksekliği, kan basıncını artırabilir ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Kortizolün fazla yükselmesi Cushing Sendromunun yanı sıra; depresyona, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, konsantrasyon sorunlarına, kadınlarda adet düzensizliklerine de neden olabiliyor.
Endokrin hipertansiyonun önemli saçayaklarından biri olan Cushing sendromu suprafizyolojik konsantrasyonlardaki glikokortikoidlere kronik maruziyet sonucu ortaya çıkan bir tablodur.
Kortizol benzeri ilaçların bırakılması sonucu Cushing sendromu genellikle düzelir. Cushing sendromu çoğunlukla genetik değildir.
Fakat normal değerler sabahları 7-29 mg/dL, akşam değerin ise 7-17,50 mg/dL arasında olması gerekir. Bu değerlerin altında veya üstünde çıkan değerler normal sayılmaz.
Hastalar remisyona girdiklerinde hızla kilo verir, cilt belirtileri geriler, tansiyon ve kan şekerleri normal sınırlara inebilir.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Özellikle salınım ritmi nedeniyle Kortizol ve ACTH testleri için örnekler mutlaka 08:00-10:00 veya 16:00-18:00 saatleri arasında alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri