Ayrıca enfekte cilde temas ve enfekte doğum kanalından bebeğin doğumu da direkt bulaşma yöntemlerindendir. Genellikle 3 ay içerisinde enfekte kişide lezyonlar görülür. B- İndirekt yol: Virüsle temas etmiş iç çamaşırı, havlu ve tuvaletlerle de bulaşma söz konusu olabilir.
Havlu, bornoz ya da iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanılması HPV virüsünü bulaştırabileceği gibi, tuvalet gibi ortak alanların kullanılması ve ellerini yıkamayan taşıyıcı bir kişiyle tokalaşmak da HPV virüsünün geçmesine neden olabilir. Buradaki önemli olan nokta o anda HPV virüsünün aktif olmasıdır.
Human Papilloma Virüsü genellikle tensel temas ile bulaşır ancak nadiren de olsa iyi temizlenmemiş ağda eşyaları, jilet, ortak kullanılan havlu, iç çamaşırı gibi eşyalardan bulaşabilmektedir.
Cinsel ilişki dışında virüs taşıyan yüzeylere (havlu, tuvalet, kişisel eşyalar, havuz, hamam vs) cildin teması ile de virüs bulaşabilir. Ama bu durum literatürde çok ama çok nadirdir. HPV enfeksiyonu bulaşan hastaların %90'da enfeksiyon belirti vermeden kendi kendine 3-6 ay içinde vücuttan temizlenir.
Ancak HPV virüsü sadece insandan insana bulaşan bir virüs olduğundan, hayvanlardan veya eşyalardan (örn. tuvalet, banyo, havlu, yatak çarşafı, iç çamaşırı vb.) geçme şansı yoktur.
İlgili 23 soru bulundu
Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür. Bu yüzden sadece siğili yok etmek değil virüsü de öldürmek için en iyi tedavi koter ile yapılır. Siğili yaktıktan sonra yanık dokuyu kazımak sonra da siğil tabanını koter ile tekrar yakmak gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Ortak kullanım alanlarında kullanılan havlulardan, tuvaletlerden, havuz gibi yine ortak kullanıma açık yerlerden bulaşıp bulaşmadığı ile ilgili günümüzde yapılmış pek çok çalışma vardır ancak bu yollarla herhangi bir bulaşmaya rastlanmamıştır.
HPV'nin temel bulaş yolu cinsel ilişkidir.
Ciltten cilde temas ile yayıldığından tam bir ilişkinin olma şartı da yoktur.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar virüs, bakteri ve parazitlerden kaynaklanıyor ve HPV, Siğil, Uçuk, HIV (AİDS), Hepatit B, C, Bel Soğukluğu, Frengi gibi hastalıklar sadece cinsel yolla bulaşmıyor. Kan ve ten temasından, başkasının kullandığı tuvaletten, iç çamaşırından, ıslak yüzeylerden kişiden kişiye geçebiliyor.
Doğru: HPV vücut ısısına ihtiyaç duyar, bu nedenle havuzdan, tuvaletten, hamamdan ve saunadan bulaş görülmez.
Vücudun bir bölümünden vücudun başka bir bölümüne yayılabilir. Cilt ile teması halinde veya havlu ve kıyafet gibi kişisel eşyaları paylaşarak kolayca yayılırlar. Siğiller, türlerine ve göründükleri yere bağlı olarak çeşitli boyutlarda, şekillerde ve renklerde bulunurlar.
Dış yüzeylerde enfeksiyöz yapısını koruyabilir. Hatta, sık kullanılan dezenfektanlara karşı dayanıklıdır. Virüs dış ortamlara, dökülen epitel hücreleriyle bulaşır. Dış ortamda HPV'nin kuruluğa karşı dayanıklılığını test eden bir çalışmada, HPV'nin oda ısısında 3. günde %50 infektivitesini koruduğu gösterilmiştir.
Vücudun savunma sistemi sağlıklı ise kendiliğinden virüsü uzaklaştırır. Sıklıkla birkaç ayda geçer. %90'ı 2 yılda temizlenir. Bazen HPV enfeksiyonu yıllarda devam eder.
HPV virüsünü ağzında, cildinde ya da genital bölgesinde siğil olan birisinden alabilirsiniz, hatta görünür bir siğili olmasa bile alabilirsiniz ama kapı kolu, klozet kapağı gibi sert yüzeyler aracılığı virüsü alma ihtimaliniz çok düşüktür . Genital HPV'nin cinsel olmayan bulaşma şekli tartışmalı bir konudur.
HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Human papilloma virüs (HPV) cilt-cilt teması sırasında cinsel ilişki (vajinal,oral,anal) veya enfekte cilt bölgesinin, sözgelimi elle, temasıyla bulaşır. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur, çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün değildir.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Makatta siğil oluşumuna HPV adı verilen bir virüs sebebiyle olmaktadır ve bulaşıcılığı bir hayli fazladır. Makat siğilleri cinsel yolla bulaşabilir. Bunun haricinde temiz olmayan tuvaletlerden ve doğrudan temas ile bulaşmaları da mümkündür.
Hpv'nin en tipik belirtisi toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan siğillerdir. Genital bölgede oluşan bu siğiller virüsün vücuda bulaştıktan 2-6 ay sonra meydana çıkmaktadır. Genital siğiller kadınlarda; serviks, vulva ve vajende, erkeklerde ise; penis ve skrotum bölgesinde oluşmaktadır.
Kadınlarda ve erkeklerde HPV virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gereken ortak nokta tek eşliliktir. Bunun dışında kadınlar için mucizevi korunma yolu ergenlik döneminde yapılan HPV aşısıdır.
Virüs Tipi
Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü'nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir.
HPV büyük oranda cildin cilde direkt teması ile bulaşır. Sıklıkla genital bölgelerde bulunan bir hastalık olduğu için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilir. Nadiren de olsa havuz kenarları, duş gibi çok kişinin kullandığı ortamlardan indirekt temas ile bulaş olabildiğine dair az miktarda yayın vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri