HPV olan kişilerin evlenmesinde bir engel var mıdır? HPV olması evliliğe engel değildir.
Genital siğil, tedavilerinden 5-15 gün sonrasında yara iyileşmesi tamamlanınca cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak kişilerin tedavi sonrası dönemlerinde dahi cinsel partnerine bulaştırma riski bulunur. Bu nedenle partnerlerini, HPV aşısı önerilir.
Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
HPV virüsü, cinsel temasla bulaşan bir virüstür. Bu sebeple tek eşlilik ve evlilik dışı ilişkilerden uzak durmak bu virüsten korunmak için en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan korunma yöntemleri, bu virüs için de uygulanabilir.
HPV virüsünün vücudunda bulunduğu kişiler, boşanma davaları esnasında bu durum bir delil olarak kullanılabilmektedir. Bunun sebebi HPV virüsünün cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasından kaynaklanmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Erkeklerde Genital Siğil Neden Çıkar
Siğillere neden olan tipleri genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Bulaşma kadından erkeğe veya erkekten kadına olabilir. Cinsel organda siğil bulunması Hpv virüsünün belirtileri arasındadır ve çoğunlukla kondom gibi korunma yolları bulaşmayı engellemez.
Her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim kanseri tanısı konulurken, bu hastalık nedeniyle 250 bin kadının yaşamı tehlikeye giriyor. Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor.
Siğil kaybolana kadar cinsel ilişkiye girilmemeli
Eğer ilişkide bulanacaklarsa ilişki sırasında prezervatif kullanılması önerilir. Fakat bu %100 bir korunma sağlamayacaktır; çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da hastalık bulaşabilir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Erkeklerdeki HPV virüsü çoğunlukla genital bölgede ortaya çıkan ve siğile benzer lezyonlar şeklinde gelişir. Herhangi bir belirti ya da sağlık sorununa yol açmayan HPV virüsü penis, kasık bölgesi, anüs, bacak araları ve testisler üzerinde gelişebilir.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor. Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenemiyor.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
HPV, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve zamanla virüsü ortadan kaldırması ile vücuttan atılır. AHCC bileşeninin HPV'yi vücuttan atmaya yardımcı olduğu söylense de bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamıştır. HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır.
Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir. HIV'den korunmak için kondom kullanmak yeterli olabilirken, HPV'den korunmak için kondom kullanmak yeterli olmamaktadır.
Eğer güçlü bir bağışıklığa sahipseniz ömür boyu pasif kalması mümkündür. Her yerde bahsedilen HPV tedavisi genital siğillerin yok edilmesi üzerine bir tedavi prosedürüdür. Yani HPV'yi yok edecek bir tedavi metodu yoktur.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri