Kadın Ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde “Ücretsiz” Rahim Ağzı Kanseri Taraması Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ne bağlı 34 Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde “ücretsiz” Rahim Ağzı Kanseri tarama hizmeti devam etmektedir. Merkezlerde 2004 yılından bugüne kadar; 624 bin 70 kadına smear taraması hizmeti sunulmuştur.
Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde kadın hastalıkları (Jinekoloji) hekimlerine başvurarak Smear Testi yaptırabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri'nde ise aile hekiminizin yönlendirmesi ile birlikte testinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Türkiye'de “Human Papilloma Virüsü” (HPV) testine ve aşılarına erişim birçok açıdan zorlu. Testi, devletin sağlık merkezlerinde yaptırmak istediğinizde, hekiminiz “medeni durum” bilginizi isterse ve “evli” değilseniz hizmetten faydalanamayabiliyorsunuz.
Hpv aşısı devlet karşılıyor mu 2023 sorusunun şu anda cevabı maalesef devlet, sgk ya da özel sigorta hpv aşısını karşılamıyor.
HPV testi Aile Hekimleri tarafından 30 yaş üzeri kadınlara ücretsiz olarak yapılan ağrısız ve basit bir işlemdir.
İlgili 45 soru bulundu
Mahkeme karar verdi: SGK, HPV aşı ücretini ödemek zorunda.
Bu nedenle “Smear testi sonucu kaç günde çıkar?” sorusu genel olarak 2-3 gün şeklinde yanıtlanabilir. Peki HPV testi sonucu kaç günde çıkar? Bu testin sonucu da 1-2 hafta içinde çıkar.
Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde Ücretsiz Smear Testi Uygulanmaktadır.
Aile Sağlığı Merkezinin içinde jinekolojik muayene masası varsa ve 30-65 yaş aralığındaysan HPV taraması ve smear testi de yaptırabilirsin.
Tek dozunun fiyatı 2023 Ocak'ta 1993 TL olan bu aşı, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru 2023 Temmuz itibarıyla yüzde 30,5 oranında artırılınca zamlandı ve 2 bin 575 TL'ye çıktı.
Doktor küçük bir fırça ya da pamuk yardımı ile vajina içerisinden sürüntü örneği alır. Alınan hücre örneği kaba yerleştirilir. Hücre örnekleri test için laboratuvara gönderilir.
HPV şüphesi olan kişiler hastaneye başvurması gerekmektedir. HPV tarama testinin yapılabilmesi için üroloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Özel bir muayene şeklinde doktor işlem yapmaktadır. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmaktadır.
Genital siğile hangi doktor bakar? Genital Siğil probleminiz var ise Deri Hastalıkları Uzmanına yani bir dermatoloğa gitmelisiniz. Her ne kadar kadın hastalıkları gibi görünse de bu hastalık cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün bir çeşididir.
HPV tarama testim pozitif çıkarsa ne olur? HPV testi sonucu pozitif çıkarsa paniğe kapılmamak önemlidir. Bu sonuç kanser anlamına gelmemekte ancak kanser öncesi lezyon veya kanser riski açısından değerlendirilmeniz gerektiğini göstermektedir.
Hpv testi kişide kanser olduğunu göstermez. Smear testi ile benzer şekilde yapılır. Örneğin smear testinde kansere neden olabilecek lezyonların varlığı araştırılırken, hpv testinde virüsün belirli tipleri taranır. Bu tipler, laboratuvar ortamında tespit edildiğinde uygun tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
“Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine müracaat ediniz.'' Test sonucunuzun durumuna göre uzman hekiminizin önerilerini dikkate alarak tedavi ve kontrollerinizi yaptırınız. 1 yıl sonra testinizi tekrar ettirmeyi ihmal etmeyiniz.
Serviks kanseri ortalama 35-55 yaş arasında görülür. 20 yaş altında nadirdir. Ancak 65 yaş üzerinde de hastalık görülebildiğinden cinsel aktif tüm kadınlara 70 yaşına kadar düzenli Pap smear testi önerilmektedir. Servikal kanserli kadınların tamamına yakınında HPV saptanır. Bu virüs cinsel yolla bulaşır.
HPV testi rutin tarama testleri arasında yer almaz. Aynı şekilde her genital siğili bulunan HPV enfeksiyonu hastasına da test yapılmaz.
Test ücretinin içinde işlem ücreti, kullanılan malzemeler, patolojik inceleme ücreti vardır. Özel hastane smear testi fiyatı 2023 yılı smear testinin ücreti genellikle 300-1000 tl arasında değişmektedir.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
HPV aşısı eczanelerden satın alınabilmektedir. Ancak reçetesiz olarak sağlık ocaklarında, devlet ve özel hastanelerde aşı olunamamaktadır. Bu nedenle hekim reçetesi ile birlikte aşı olunabilmektedir. HPV aşısı, tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler ve sağlık ocaklarında uygulanmaktadır.
HPV'nin yol açtığı siğil ve rahim ağzı yarasına yönelik yapılan tedavilerde HPV vücuttan atılmaz. HPV virüsün oluşturduğu klinik bulguları yok eder ama taşıyıcılık tedavi edilemez. HPV'nin yok olabilmesi ancak vücudun koruyucu hücreleri ile yani bağışıklık sistemi ile sağlanabilir.
Genital bölgede siğilleri olanlar tedavi oluncaya kadar seks yapmamalı!
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
3) HPV-PAP SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR? Papsmear testi sadece birkaç dakika süren bir işlemdir. Muayene sırasında vajinaya yavaşça spekulum adı verilen bir alet yerleştirilir. Spekulum vajinanızın duvarlarını ayrı tutar, böylece rahim boynu kolayca görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri