Hıristiyanlıkta ahiret inancı vardır ve Mesih-İsa eksenlidir. Ahiret, Mesih-İsa'nın ikinci gelişine bağlıdır. Hıristiyanlara göre ölen, öldükten sonra dirilen ve göğe yükselen İsa-Mesih, kıyamete yakın geri dönecek, ikinci kez gelecektir.
Ebedî hayat, Hristiyanlıkta, geleneksel inanca göre, ölümden sonra gerçekleşen devamlı hayattır. Havarilerin Amentüsü'nde şöyle geçmektedir: "... Bedenin dirilişine ve ebedî hayata... iman ediyorum." Geleneksel inanışa göre, ebedî hayat, İsa'nın ikinci gelişinden ve ölülerin dirilişinden sonra başlayacaktır.
Bir kişi öldüğünde, önce papaz ve ardından da vaftiz ailesi çağrılır ve sonra üzüntülerini belirtmek, yardımcı olmak amacıyla komşular ölü evini ziyaret ederler. Ölü kefene sarılmadan önce usullere uygun bir şekilde yıkanmalıdır. Ölen, bir diyakon ya da papaz ise, onu papazlar yıkarlar.
A. Allah (Tanrı), Arap Müslümanları ve Musevileri tarafından da kullanılır. Malta'da bulunan Hristiyanlar da Tanrı'ya Malta dilinde Alla der. Allah ismini ayrıca Endonezya, Israil, Lübnan, Türkiye, Suriye, Mısır, Irak Hristiyanları da kullanır.
Hristiyanlar, evreni yaratan, kudretli, âlim, kutsal, sonsuz ve ruhani bir varlık olan Tanrıya inanırlar. Müslümanlar Tanrının tüm bu niteliklerini/özelliklerini kabul ederler.
İlgili 35 soru bulundu
Hristiyanlar, İsa Mesih'in yaşamına ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir İbrahimi din olan Hristiyanlığı takip eden veya ona bağlı kalan insanlardır. Hristiyan sözcüğü, Kutsal Kitap'taki İbranice terim māšîaḥ'ın (מָשִׁיחַ) çevirisi olan Koine Grekçesindeki Kıristós'tan (Χριστός) türetilmiştir.
Tevrat'ta Yahudilerin beklediği kurtarıcı olarak anılıyor ki Hıristiyanlar, “beklenen Mesih'in” Hz İsa olduğuna inandıkları için Jesus Christ (İsa Mesih) diyorlar. Mesih, yani Khristo, yani Christ, “(kutsal yağ ile) meshedilmiş” demek.
Kutsal Kitap -Tevrat, Zebur ve İncil birlikte- 3 farklı dilde yazılmıştır. O yüzden Allah'ın birçok ismini taşımaktadır. Örneğin 'Allah' veya 'Tanrı' anlamıyla gelen dört isim vardır: El, Elohim, Elah ve Teos. İlk ikisi İbranice, üçüncüsü Aramice ve dördüncüsü ise Yunancadır.
Hristiyanlar Tanrı'nın üç kişiliği ile ilgili bilgilerin Tevrat'ta da anlatıldığına inanır. Tanrı doğasının İsa'nın bedeniyle ilgisi yoktur. "Baba" ile aynı olan bir doğayı taşımaktadır ikisi de aynı kaynaktandır. Bu nedenle de İsa, Tanrı olarak kabul edilir.
Hristiyanlık, teslis adı verilen inanç üzerine kuruludur. Bu inanca göre Tanrı'nın kendini açıkladığı üç kimliği vardır: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh.
Hindular, ruhu bedenden ayırmak için bedenin yok edilmesi gerektiğine inanıyor. Hindistan'ın başkenti Delhi'de park gibi açık alanlarda derme çatma odun yığınları ateşe veriliyor, ölüler yakılıyor.
HİNDUİZM: Hindistan ve çevresinde inanılan Hinduizm'e göre de ölüler yakılmaktadır. Ritüele göre, ölü bir tören ile yakılır. Bu törende, ölüye süslü elbiseler giydirilir ve ayinler gerçekleştirilir.
Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma: Müslüman mezarlarında baş taraf batıyı, ayaklar doğuyu, yüz ise güneyi gösterir. Hristiyan mezarlarının baş tarafı güneyi gösterir.
Hıristiyan inancına göre, yedi ölümcül günah arasında sayılan açgözlülükten ihanet, sahtekârlık, düzenbazlık, yalancı şahitlik, huzursuzluk, şiddet ve katı kalpli olmak gibi durumlar sadır olmaktadır (Gregory 1850: III-II/490).
Hristiyanlıkta da nübüvvet anlayışı vardır.
Yeni Ahid'de Îsâ nübüvvet müessesesinin hem merkezinde hem de onu aşan bir konumdadır. Nübüvvetin en temel özelliği, havârilerle peygamberlerin kutsal ruhun aracılığı ile Tanrı ve Rab Îsâ adına tebliğle görevlendirilmesidir.
Tarihi tecrübe olarak tanrının varlığını kabul eden hemen bütün din ve düşünce sistemlerinde günümüzde de başta Yahudilik ve Hristiyanlık olmak üzere yaşayan dinlerin hepsinde bir nevi âhiret inancının mevcut olduğu görülmektedir.
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
Yahudiler, İsa'nın beklenen mesihin alâmetlerini gerçekleştirmediğine inanmaktadırlar. Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler.
Erbil (Rûdaw) - Suriye'de Hristiyanların yaşadığı en kadim ken olan Malula aynı zamanda dünyada Hz. İsa'nın konuştuğu ve kutsal İncil'in yazıldığı dil olan Aramice konuşanların en çok olduğu şehir konumunda.
Gerçekten de, “Barnabas İncili”nde Muhammed'in son peygamber olduğu açıkça ifade edilmektedir. Dolayısıyla kimi Müslümanlar, bu “incil”in Kur'an'da sözü edilen “gerçek incil” olduğu kanısındadırlar.
1- Peygamber Efendimiz'in (asm) ismi İncil'de Ahmed, Kur'ân'da Muhammed'dir. Her ikisi de övülen, çok övülen, çok övülmeye lâyık olan demektir.
Adem ve Havva İncil'in ilk erkeği ve ilk kadınıdır. Adem'in adı ilk olarak Yaratılış 1'de kolektif bir anlamda "insanlık" olarak geçer; daha sonra Tekvin 2–3'te, bunun belirli bir kişi "adem" olduğunu belirten İngilizce "the"ye eşdeğer olan belirlilik eki ha taşır.
Hıristiyanlıkta Baba Tanrı yaratıcı; İsa Mesih kurtarıcı; Kutsal Ruh takdis edicidir. Teslisin birinci kişisi olan Baba göklerdedir. Oğul da göğe yükseltilmiş, Baba'sının sağında oturmaktadır. Kutsal Ruh ise her an yeryüzündedir.
İsa'nın çarmıha gerildikten sonra defnedildiğine inanılan mezar, dokuz aylık bir restorasyon sürecinin ardından yarın açılıyor. Kudüs'ün eski kentindeki Kutsal Kabir Kilisesi/Yeniden Diriliş Kilisesi'nde bulunan mezar, Hristiyanlık dininin en kutsal anıtı olarak kabul ediliyor.
1.1 Hristiyanlık, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının ve medeniyetlerinin kesişim noktasındaki eski Filistinde doğup yaşamış ve orada vefat etmiş olduğu bilinen Yahudi asıllı İsa'nın şahsında kaynağını bulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri