APA “
3-Apa: Eski Türkçe'de akrabalık terimi olarak gösterilen5 apa “büyüklük,yaşlılık” da ifade eder. Hem askerî, hem de idari unvanlarda yer alır.
“American Psychological Association (APA) tarafından benimsenen APA formatı, özellikle sosyal bilimlerde alıntı yapmak için kullanılan en yaygın stillerden birisidir.
APA stili, bilimsel dergi makaleleri ve kitapları gibi akademik belgeler için bir yazma stili ve biçimidir. Davranış bilimleri ve sosyal bilimler alanındaki kaynaklara atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılır. Makaleler genellikle bir başlık sayfası, içerik ve kaynakçadan oluşur.
APA yazım stili, sosyal ve davranışçı alanlarda çalışan bilim insanlarınca bilimsel yazını standardize etmek için geliştirilmiştir. Dönem ödevlerinde Araştırma raporlarında Deneysel çalışmalarda Literatür derlemesi çalışmalarında Teorik makalelerde Metodolojik makalelerde ve Vaka çalışmalarında kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
APA tarzı, Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından yayınlanan bir kaynak gösterme biçimidir. APA tarzı özellikle sosyal ve davranış bilimleri alanındaki kaynaklara atıfta bulunmak için kullanılan bir yöntemdir.
APA formatı, yazar(lar)ın soyad(lar)ının ve metin içi atıflarda yayınlanma yılının dahil edilmesini gerektirir. Bir kaynaktan doğrudan alıntı yaptığınızda, aynı zamanda sayfa numaralarını da önüne “p.” eklemek suretiyle gösterilmesi gerekmektedir.
Metin içinde APA:
- Metinde 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılır. - Metin, A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ boşluk 2,5 cm ve sol boşluk 2,0 cm bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz şekilde olmalıdır. - Paragraflarda ve başlıklarda 1,0 cm girinti olmalıdır.
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
Apa "büyük bacı, ana, ecdat" anlamında:...
APA, sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Diğer kaynak gösterme yöntemlerinden farkı, yazar soyadlarını ve yayın yılını öne çıkarmasıdır. APA yönteminde metin içinde kaynak gösterilirken, yazarın/yazarların soyadı, yapıtın yayın tarihi ve alıntı yapılan sayfanın numarası/numaraları belirtilir.
Bölüm Başlıkları: Bölüm başlıkları ve alt başlıklar 12 punto büyüklüğünde, koyu, ilk harfleri büyük, sola yaslı şekilde yazılmalıdır. Başlık numaralarında, sayılar ondalık sistemde (1., 1.1., 1.1.1. gibi) numaralandırılmalıdır.
APA formatı sosyal bilimlerde çalışan bilim insanlarınca bilimsel yazını standardize etmek için geliştirilmiştir. Akademik çalışmalarda sıklıkla kullanılan kaynak gösterme biçimlerinden birisidir. Bu nedenle APA formatı birçok bilim insanı tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kaynakçada şu şekilde yazılır: Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Makale veya Bölüm Başlığı. İtalik Şekilde Gazete veya Dergi Adı.
Tarkan: İslamiyet öncesi Türk devletlerinden ordu komutanları “Tarkan” unvanı ile anılırdı. Apa: Devlet içerisinde çeşitli görevleri olan sivil yöneticiler “Apa” olarak adlandırılır.
Kitap içinde bölüm/makale künyesi:
Yazar Soyadı, Adının Baş harfi., “Bölümün/makalenin başlığı”, Kitabın adı, Haz. Adının baş harfi Soyadı, Yayın yeri, Yayınevi, Yılı, Sayfa numaraları.
APA Formatı (veya APA Stili, APA Yöntemi) tez, makale, rapor, ödev vb. her çalışmanın belirli standartlar çerçevesinde hazırlanması amacıyla geliştirilmiş olan yani bunları belli standartlara bağlayan kurallar bütünüdür.
Kaynakça oluşturma formuna ilgili bilgileri girerek APA 7 kaynakça oluşturulabilmektedir. APA Referans Stili, bilimsel dergi makaleleri ve kitaplar gibi akademik metinler yazmak için kullanılan stil ve formattır. Davranışsal ve sosyal bilimlerdeki kaynaklara atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Başvurular sekmesinde, Alıntılar & Kaynakça grubunda, Stil'in yanındaki oka tıklayın ve alıntı ve kaynak için kullanmak istediğiniz stile tıklayın. Örneğin, toplumsal bilimlere ait belgeler alıntı ve kaynaklar için çoğunlukla MLA veya APA stillerini kullanır.
Alıntı yapmak istediğiniz cümle veya tümceciğin sonunu tıklatın. Alıntı Ekle'ye tıklayın ve Yeni Kaynak Ekle'yi seçin. Kaynak Oluştur kutusuna alıntı ayrıntılarını yazın ve Tamam'a tıklayın.
* Tüm makale metinleri, sayfanın her iki yanına yaslanacak biçimde, Times New Roman, 12 punto ve 1.5 satır aralığı ile yazılmalı; paragraf girintisi 1,25 cm olarak tasarlanmalıdır.
Başlık: Her yazının yazıldığı dilde, Türkçe ve İngilizce başlığı bulunmalıdır. Yazının içeriğini kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtacak nitelikte olmalı, büyük harflerle ve koyu yazılmalı, on beş kelimeyi geçmemelidir. Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe özet çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalıdır.
Kurum/Site Adı (Kurum/Site Adı Kısaltması), “Web Sayfa Başlığı” (Erişim Gün Ay Yıl). Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), “Din İşleri Yüksel Kurulu Başkanlığı” (Erişim 1 Mayıs 2017). İSNAD Atıf Sistemi (İSNAD), “İSNAD Nedir?” (Erişim 12 Mayıs 2018).
İkincil kaynaklar (aktaran)
APA 7'de ikincil kaynakların gösteriminde değişiklik olmamıştır. Metin içinde orijinal çalışma belirtilmeli ikincil kaynak için “aktaran”ın kısaltması olarak “Akt.” ibaresi konulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri