Zerdeçal ile saç açmak için bitkinin toz halini suya ekleyip bir müddet kaynatmak ve ardından tüm saça uygulayıp (tercihen güneşte) beklemek gerekiyor. Zerdeçal ile saç açma yorumlarından anladığımız kadarıyla, bu yöntem tekrarlı olarak uygulandığında saçta altın sarısı bir renk elde etmeyi sağlıyor.
Sofralarda sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer almasa da özellikle tavuk yemekleri ile birlikte sıklıkla kullanılan köri baharatına sarı rengini veren zerdeçaldır.
Uygulama: Yarım fincan sıcak suya bir tutam safranı atıp yarım saat kadar bekletin ve süzün. Daha sonra bir kaba kınayı, zerdeçalı, safranı ve zeytinyağını koyup üstüne bir miktar ılık su ilave edip güzelce karıştırın.
Cilt sağlığı için saymakla bitmeyen yararlarının başında gelen yağlanmayı önleyici özelliği ile zerdeçal, saç derimiz için vazgeçilmez bir bileşen olarak görülüyor. Yaşlanmayı önleyici, yeni ve sağlıklı hücre yapılanmasını sağlayıcı etkilerinin yanı sıra saç derimizde kepeklenme problemine de çözüm oluyor.
Zerdeçal kuru ya da taze haliyle çay olarak da tüketilebilir. 2 su bardağı su önce kaynatılarak ve içine 1 çay kaşığı toz ya da rendelenmiş zerdeçal eklenir. Demlenmesi için 10 dakika beklenir. İsteğe göre limon ilave edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Zerdeçal öğütülmüş, kök zerdeçalın kurutulup öğütülmesi ile elde edilen baharat çeşididir. Toz zerdeçal Hint mutfağının vazgeçilmez baharatlarından birisidir. Toz zerdeçal hem aroması hem de sarı rengi ile birçok mutfak tercih edilir.
Zerdeçal kullanımı Türkiye'de mutfaklarda genellikle yemeklere zerdeçal tozu olarak eklenir. Fırında yaptığınız yemeklere diğer baharat karışımlarıyla birlikte eklenebilir. Özellikle çorbalarınızda bu renkli baharatı kullanabilirsiniz. Soslara ilave edebilirsiniz.
Zerdeçal ile saç açmak için bitkinin toz halini suya ekleyip bir müddet kaynatmak ve ardından tüm saça uygulayıp (tercihen güneşte) beklemek gerekiyor. Zerdeçal ile saç açma yorumlarından anladığımız kadarıyla, bu yöntem tekrarlı olarak uygulandığında saçta altın sarısı bir renk elde etmeyi sağlıyor.
Ardından ne çok soğuk ne de çok sıcak olan bir suyla maskeyi cildinizden hafifçe ovalayarak ama cildinize zarar vermeden çıkarın. Bu uygulamayı dilerseniz haftada 2 kez olacak şekilde uygulayabilirsiniz.
Doğal Zencefil Maskesi: Toz zencefil veya taze zencefil rendesini biraz su veya hindistancevizi yağı ile karıştırarak saç derisine ve saç uçlarına uygulayabilirsiniz. 30 dakika beklettikten sonra şampuanla yıkayın.
Kına, indigo ile birlikte kullanıldığında açık kahveden koyu kahveye kadar olan renk tonları elde edilir. Kına ile indigo iki aşamalı uygulandığında siyah renk elde edilir.
Boya kullanmadan saç renginizi açarken doğal yöntemi tercih etmek her zaman saçlarınıza daha az zarar verir. Papatya suyunu, limon suyunu, elma sirkesini kullanarak ya da bal, tarçın, karbonat gibi malzemeleri ile karıştırarak boya kullanmadan saç renginizi açabilirsiniz.
Kuru kınanızı genişçe bir kaba koyun. Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı soğutulmuş çay demi ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
Uygulama: Elde ettiğiniz maskeyi yüzünüze masaj yaparak uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayın ve sonrasında nemlendirici krem ile nemlendirin. Haftada 2 defa uygulama ile yüzünüze gelen sağlığı fark edebilirsiniz.
İçeriğinde çok miktarda curcumin pigmenti barındıran zerdeçalın yoğun sarı rengi ise bitkinin boyar madde olarak iyi bir seçenek olmasını sağlıyor. Taze zerdeçal köklerinin kullanıma uygun hale getirilmesi için birkaç aşamadan geçirilmesi gerekiyor.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Zerdeçal temizleme ve eksfoliasyon özellikleri ile daha düzgün ve daha net görünümlü bir cilt için kullanıldığı bilinmektedir. bu nedenle zerdeçal içeren temizleyiciler, nemlendiriciler, makyaj temizleyicileri ve tonikleri cilt bakım rutininize eklemek için harika seçeneklerdir.
Zerdeçal, yoğurt ve bal maskesi cildimizin maruz kaldığı güneşin kötü etkilerini azaltır, ciltteki akne, sivilce oluşumunu engeller, lekelere karşı savaşır.
Zerdeçal, limon, bal ve zeytinyağının karışımı ile hazırlanan maske, yüze uygulandığında ciltteki ölü hücrelerin temizleyerek cildin daha canlı kalmasını sağlamaktadır. Doğal malzemelerle hazırlanan maske, lekelerin ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Zerdeçal, doğal bir boya maddesi olan kurkumin içerir. Kurkumin, dişlerdeki lekeleri çıkarmak için kullanılan hidrojen peroksit gibi ağır kimyasalların aksine doğal bir beyazlatıcı olarak düşünülmektedir.
Curcumin zerdecikte ciltte koyu renkli, koyu lekeler, pürüzlü cilt lekeleri ve akne yara izi vermekten sorumlu melanin üretimini düzenler. Bu daha düz tonlu bir cilt kazandırır, cildinizi daha aydınlık ve gençleşecektir. Zerdeçalın yan etkisi bulunmamaktadır.
Papatya suyu, oksijenli su, elma sirkesi ve limonlu su gibi doğal yöntemlerin yanı sıra açıcı spreylerle de saç renginizi kolaylıkla açabilirsiniz. Evde doğal saç rengi açma yöntemlerine ek olarak oksidan da kullanabilirsiniz.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.
Kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunlarınızın en aza inmesine destek sağlar. Göbeğin erimesine katkısı büyüktür. Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır.
Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri