Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında
#Bosnasavaşı #Yugoslavya #srebrenitsa 1991 yılında Slovenya ve Hırvatistan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle başlayan Yugoslavya iç savaşı 1992 yılında Bosna-Hersek'e de sıçrarken , yaklaşık 4 yıl sürecek Bosna Savaşı nı başlattı.
Hırvatistan'ın ICTY sicili ve Slovenya'nın Hırvatistan-Slovenya sınır anlaşmazlıkları nedeniyle müzakereleri engellemesi AB üyeliği müzakerelerine mani olmaktaydı. Hırvatistan 1 Temmuz 2013'te resmen Avrupa Birliği'ne katıldı.
Yugoslavya'nın dağılması ile 1991 yılında birlikte bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan, parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir.
Bosna- Hersek de 29 Şubat-1 Mart 1992'de yapılan referandumla eski Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. 1991'de bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'da Hırvat güçleri ile Yugoslav askerleri arasında devam eden çatışmalar, Bosna Hersek'e de sıçradı.
İlgili 17 soru bulundu
Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etmesi ve devlet içindeki Sırpların ayrılıkçı bir hareket başlatarak bu hareketi Sırbistan destekli bir iç savaşa döndürmesi ile katliamlar, siyasi amaçlı olarak yapılmıştır.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Osmanlı ve Avusturya dönemleri
16. yüzyılda Osmanlılar Hırvatistan'ın büyük bir bölümünü ele geçirdiler.
Sonraki süreçte Osmanlı İmparatorluğu'nun 1527 yılında Macaristan'ı ele geçirmesi ile bugünkü Hırvatistan topraklarının büyük bir kısmı Osmanlı idaresine geçmiştir.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
Hırvatistan hangi kıtada yer almaktadır sorusunun cevabı, Avrupa'dır. Avrupa kıtasının Orta Avrupa olarak isimlendirilmiş olan bölgesinde yer alan Hırvatistan; kuzeybatısından Slovenya, kuzeyinden Macaristan, güneyinden Bosna Hersek, kuzeydoğusundan ise Sırbistan ile çevrelenmiş olan bir ülkedir.
Ancak Hırvatistan'da resmi dil Hırvatçadır. Tüm Slav dilleri gibi Proto-Slav dilinden gelişen ve dünya çapında 5,5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan bir Slav dilidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.
Bosna Hersek ve Sancaktaki Boşnaklar "Boşnak Kimliğinin Gelişimi" Boşnaklar, anayurt olarak Bosna Hersek'te ve Sancak'ta yaşayan Doğu-Slaven kökenli insanlardır.
Sırp, Hırvat ve Slovenler arasında silahlı çatışmaya kadar varan antlaşmanın ardından 1991 yılında Slovenya ve Hırvatistan'ın federasyondan ayrılma kararıyla, Yugoslavya Sosya- list Federatif Cumhuriyeti parçalandı.
Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir.
Hırvatlar Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Hırvatçayı konuşan ve çoğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
OSMANLI'NIN BOSNA-HERSEKTE'Kİ SON MİRASINI PELJESAC KÖPRÜSÜ'NÜN KUŞATMASINDAN KURTARMAK İÇİN SON FIRSAT. Tarihsel olarak, Ragusa/Dubrovnik Cumhuriyeti, iki deniz kıyı bölgesi olan, Neum-Klek yarımadasını ve Sutorina'yı Osmanlı İmparatorluğuna, Karlofça Antlaşması ile 1699 yılında terk etmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyeti akındaki topraklarda bugün 45 ülke, nüfuzu ve etkisi altındaki topraklarda ise 31 ülke bulunmaktadır.
Savunma ihtiyacından dolayı Hırvat toprakları XVI. yüzyılda birleşti ve Macarlar'la ilişkiler de eski durumunu korudu. 1699 Karlofça Antlaşması'na kadar bugünkü Hırvat topraklarının bir bölümü Osmanlı idaresi altında kaldı.
Yaşam kalitesi, kadın erkek eşitliği, okur yazarlık oranı, eğitim ve sağlık konularında Orta Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden olan Hırvatistan, romantik atmosferiyle yılın her dönemi tatil yapmak için en çok tercih edilen ülkelerden biri.
Sclaveni adı verilen yürük kabilelerinin Sırp-Hırvat toplumunun ataları veya ilk nüvesi olduğu kabul ediliyor.
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Sırbistan'daki yeniçerilerin halka iyi davranmaması, Rusya ve Avusturya'nın kışkırtmaları, Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminde olması ve otoritesinin zayıflaması, Osmanlı-Avusturya savaşları esnasında Sırbistan'ın savaş alanı haline gelmiş olması Sırp isyanlarının başlıca nedenleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri