Tatlı patateslerin dış kabuğu da tüketime uygundur. Kabukları soyularak ya da kabuklu halde tariflerde kullanılabilirler.
Kök sebze olarak bilinen tatlı patates, ince ve kahverengi bir dış kabuğa sahiptir. Et kısmı turuncu olmakla birlikte mor veya sarı renklerde de görülebilir. Tatlı patates çeşitleri soyulmuş halde tüketilebilir.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır.
Patates yıkanır mı? Patatesleri saklamadan önce mutlaka temizlemeniz gerekir. Ancak asla yıkamayın. Bunun yerine temiz bir bulaşık süngeri veya fırça kullanın.
İlgili 16 soru bulundu
Patates kabuğu
Her patates yemeğinin soyulmadan yapılması öneriliyor. Çünkü özellikle kabukta yoğunlaşan potasyum, sinir sisteminizi, demiral yuvarlarınızı, niasin hücre yenilenmenizi destekliyor. Kabuktaki bu faydalı maddeler, patatesin kendisinde 1/10 oranında bulunuyor.
Not. Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir. Ayrıca soyularak haşlandığında nişastasını da suya bırakacağından dokusu değişecek ve kabuklarından gelecek lezzeti de kaybedecektir.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Patates niye suda bekletilir? Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür.
Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Patatesler soyun ve parmak kalınlığında dilimler halinde kesin. Patateslerin üzerine; zeytinyağı, kırmızı toz biber, sarımsak tozu, kekik biberiye, tuz ve karabiber ekleyin. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
Kuru hale gelen rendelenmiş patateslerinizi buzdolabı poşetine aktararak buzlukta saklayabilirsiniz. Patateslerinizi küp küp ya da yuvarlak bir şekilde doğrayıp saklayamak için doğradıktan sonra buzdolabı poşetine aktarmanız yeterli. Ardından buzlukta patateslerinizi uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Kaynama suyu zamanla buharlaşıp azalacağı için; tenceredeki su, patatesleri 2-3 parmak kadar geçecek şekilde olmalıdır. Haşlanacak patateslerin kabuklarını soyup soymamak tamamen tercihinize kalmış. Ama kabuksuz patateslerin daha hızlı haşlanacağını söyleyebiliriz.
Haşlama esnasında patateslerin üzerinde bir tutam tuz gezdirebilirsiniz. Bu işlem patateslerin daha lezzetli şekilde haşlanmasını sağlar. Ayrıca kabukları soyulan ve ufak parçalar halinde doğranan patateslerin haşlama süresi daha kısadır.
Tencereye doldurulur, üzerine su eklenir ve haşlanır, bundan kolay ne var diyorsanız; yanılıyorsunuz. Patates haşlamanın, daha doğrusu patatesi haşladıktan sonra lezzetli bir hale getirmenin basit ama önemli püf noktaları var. Patatesleri kabuklarıyla birlikte ya da kabuklarını soyarak haşlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri