HSG filmi, rahim filmi demektir. Bu filim herkes tarafından çekilemez ve mutlaka bir kadın doğum uzmanının muayene etmesi sonucunda çektirilmesi gerekiyorsa rahim filmi bunu hastaya belirtir. Rahim filmi normal röntgen odasında bir kadın doğum uzmanı ve radyoloji teknisyeni tarafından çekilir.
HSG (İlaçlı Rahim Filmi) çektirmek için ne yapmalıyım? Genellikle infertilite, tüp bebek ya da kadın doğum polikliniklerine muayene olmak gereklidir. Eğer doktorunuz sizden HSG çekimini talep etmiş ise, HSG çekimi için gerekli reçeteyi mutlaka doktorunuzdan talep etmelisiniz.
Rahim Filmi hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde kadın doğum uzmanı ve radyoloji uzmanı tarafından çekilir.
HSG çekimi sonrasında herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden meydana gelen gebeliklerin sayısında artış olduğu net bir şekilde görülmektedir. HSG Hangi Durumlarda Çekilir? HSG filmi, devlet hastanelerinde ve özel sağlık kuruluşlarında çekilebilmektedir.
HSG testi günümüzde tam donanımlı hastaneler ve sağlık merkezlerinde uygulanabilmektedir. Bu uygulama her ne kadar tanı amacı ile gerçekleştirilen bir işlem olsa da tüplerinde herhangi bir nedenden dolayı tıkanıklık bulunan kadınlarda çekim sonrasına gebelik gözlemlenebilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
HSG filmi, rahim filmi demektir. Bu filim herkes tarafından çekilemez ve mutlaka bir kadın doğum uzmanının muayene etmesi sonucunda çektirilmesi gerekiyorsa rahim filmi bunu hastaya belirtir. Rahim filmi normal röntgen odasında bir kadın doğum uzmanı ve radyoloji teknisyeni tarafından çekilir.
Eğer adet kanamasından sonra hiç cinsel ilişkiye girilmediyse sınırlama olmaksızın herhangi bir gün rahim filmi çekilebilir. Adet döneminin 10. Gününden sonra korunmalı da olsa cinsel ilişkiye girildiyse rahim filmi çekilmesi için yeni adet kanamasını beklemek uygun olur.
Adet döneminden sonra rahim filmi çekilmeden önce cinsel ilişki olmamalıdır. Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir.
Özellikle tecrübeli doktorların üst düzey teknolojik cihazlar ile gerçekleştirdiği HSG (rahim filmi) uygulamalarında kadın herhangi bir ağrı hissetmemekte ve risk faktörlerinin önüne geçilerek herhangi bir komplikasyon riski bulunmamaktadır.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
HSG in 1 defa çekilmesi yeterlidir. Ama HSG sonrası enfeksiyon, ameliyat, doğum gibi olaylar olduysa rahim filminin tekrar edilmesinde fayda vardır. Çünkü önceki HSG de açık olan tüpler sonradan kapanabilir.
Rahim filmi sonrası gebelik şansı artıyor!
Pek çok hasta rahim filmi çekilen ay veya takip eden birkaç ay içinde gebe kalmaktadır. Rahim filmi çekimi sırasında kullanılan ilaç, tüpleri yıkamakta, yumurta ile spermin buluşmasını, embriyonun rahim içine taşınmasını kolaylaştırmaktadır.
Adetliyken rahim filmi çekilmesi bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle adetliyken rahim filmi çekilmez. Hsg için adetten sonra birkaç gün beklenilmesi önerilir. Böylece olası enfeksiyonlar önlenmiş olur.
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde; rahimdeki tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilir.
HSG çekimi fiyatı uygulamanın yapılacağı hastaneye göre değişiklik gösterir. Devlet hastanelerinde küçük bir ücret ödenirken, özel hastanelerde 300 TL ile 1000 TL arasında değişebilen bir ücret ödenebilmektedir.
Uygun şekilde tazyikli bir şekilde rahim içerisine gönderilen ilacın etkisi ile pıhtı ya da farklı nedenler ile tıkanmış tüplerin açılması da sağlanmaktadır. Böylece gebelik isteyen kadınların birçoğu HSG filmi çektirdikten sonra hamile kalabilmektedir.
Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir. Rutin işlem sırasında açılmayan ancak yine de açılma olasılığının bulunduğunu düşündüğümüz bazı tüplere selektif salpingografi denen tüp açma işlemini uyguluyoruz.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır. HSG istenmesinin tek amacı kısırlık araştırması değildir.
HSG çekimi yapıldıktan sonra sonuç genellikle 1 hafta içinde sisteme yüklenmektedir. İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra hastanın duş almasında sakınca yoktur.
Yumuşak aletler kullandığımız için rahim delinmesi riski kesinlikle yoktur. Yeni HSG tekniğinde kullandığımız C kollu dijital röntgen cihazı sayesinde radyasyon miktarı düşüktür ve zarar verebilecek seviyelerin çok altındadır.
Kapalı tüplerin açılması ameliyatları genellikle laparoskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Bununla birlikte tüplerin bağlanmasında kullanılan yönteme göre açık cerrahi de tercih edilebilmektedir. Eğer tüm koşullar uygunsa tüpler açıldıktan sonra da sağlıklı bir şekilde gebe kalınabilmektedir.
Anestezili bir HSG işlemi gerçekleşecekse ki bu genelde tercih edilmeyen bir yöntemdir, anestezi uzmanı gelerek herhangi bir alerjinizin olup olmadığını test eder. HSG öncesi ve sonrası doktor tarafından antibiyotik alınması önerilebiliyor.
Adet bitiminden sonra 4. ya da 5. gün işlem için en uygun günlerdir. Adet bitiminden sonra rahim filmi çekimine kadar cinsel ilişki yasağı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri